OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Viivistä tulee kokki oppisopimuksella

Viivistä tulee kokki oppisopimuksella

Viivistä tulee kokki oppisopimuksella

Viivi Alardtin opinnot lähtivät liikkeelle Osaajan paikasta.

Viivi Alardt, 21, on pienestä pitäen halunnut kokiksi. ”Olen kuusivuotiaasta asti itse laittanut ruoat kotona. Äiti ainoastaan laittoi uuniin, koska en saanut käyttää uunia.”

Viivi otti askeleen unelma-ammattiaan kohti opiskellessaan vuoden verran catering-alan eli suurtalouskokin perustutkintoa Jyväskylässä. ”En kokenut sitä koulua sellaiseksi, että olisin oppinut siellä niin paljon.”

Palattuaan Ouluun ja perheellistyttyään Alardt halusi lähteä opiskelemaan, koska ei enää jaksanut olla pelkästään kotona lasten kanssa.”Tuli palava halu lähteä töihin ja hommata kokin ammatti.” Yhteishaku oli kuitenkin mennyt ja seuraava tulisi vuoden päästä. Alardtin oli keksittävä jotain muuta: ”Ajattelin, että haen oppisopimuksella jonnekin.” Hän hankki oppisopimuksesta tietoa muun muassa oppisopimuksella myyjäksi kouluttautuneelta äidiltään ja piti kuulemastaan.

Oppisopimuspaikka ensiyrittämällä

Alardt oli aikaisemmin käynyt syömässä eräässä oululaisessa ravintolassa ja tykästyi paikkaan. Hankittuaan tietoa ravintolasta hän päätti tiedustella oppisopimuspaikkaa sieltä. ”Minä soitin sinne, että olisin kiinnostunut tulemaan oppisopimuksella töihin.” Alardt pyydettiin haastatteluun, joka meni hyvin. ”Sitten saman tien sanoivat, että saat tulla tänne töihin.”

Heti oppisopimustyöpaikan vahvistuttua, Alardt otti yhteyden Oulun seudun ammattiopiston Oppisopimusyksikköön. ”Alettiin tehdä sopimuksia ja ottamaan kouluun yhteyksiä.” Mutkana matkassa oli se, että Viivi oli äitiysvapaalla, jolloin hän ei voinut olla työttömänä työnhakijana ja siten oppisopimustyönantaja ei voinut saada palkkatukea. Soittorumban myötä mutkat oikenivat: äitiyspäiväraha lakkautettiin, hän ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi ja palkkatuki heltisi.

Alardt aloitti oppisopimusopiskelun toukokuussa, kesä meni töissä ja nyt alkavat tietopuoliset opinnot, joita on noin 50 koulupäivää noin kaksi vuotta ja kolme kuukautta kestävän oppisopimuksen aikana. Suunnitelman mukaan hän saa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon tutkintopaperit syksyllä 2016.

Asenteesta kiinni

Alardt on kahden pienen lapsen yksinhuoltaja. Äitiys, pienet lapset ja työssäkäynti – kuinka niiden sovittaminen sujuu yhteen? ”Se on haaste”, hän toteaa ja jatkaa järjestelyjen sujuneen hyvin. ”Se on asenteesta kiinni.” Tulevaisuuden suunnitelmistaan Alardt toteaa, että kokin työtä hän tulee tekemään ja mielellään jäisi oppisopimustyöpaikkaansa.

Oppisopimusta harkitseville Viivi Alardt sanoo, että ehdottomasti kannattaa hakea jos se kiinnostaa. ”Ottaa aktiivisesti yhteyden työpaikkaan ja menee paikan päälle kysymään. Silloin jää paremmin työnantajan mieleen kuin jos laittaa sähköpostilla kysymyksen. Kannattaa käydä myös Oppisopimusyksikössä hakemassa tietoa. Suosittelen kaikille.”

teksti Yrjö Tuohino
kuva Jouni Ylisuutari

2 syyskuuta 2014

Tunnisteet: kokki, oppisopimus, oppisopimusyksikkö,

Kommentointi