Yhdessä alueen eduksi

OSAO on vahva koulutusyhteisö, joka yksin ja yhdessä verkostonsa kanssa mahdollistaa osaamista ja kehittää toiminta-alueensa kilpailukykyä ja vetovoimaa.

OSAO haluaa olla Suomen johtava ammattiosaajien koulutusyhteisö.

”Vahva ja osaava kaikkien osaolaisten yhteisö on samalla myös hyvä ja vahva yhteistyökumppani”, sanoo koulutuskuntayhtymän kehittämisjohtaja, vararehtori Raija Näppä.

”Tiedämme, mitä vahvuuksia OSAO voi tuoda yhteiseen pöytään ja kuinka yhdessä kumppanien kanssa voimme tarjota vieläkin enemmän”, Raija jatkaa.

Yhteisön ja yhdessä tekemisen voimasta puhuessaan Raija sanoo uskovansa jaettuun johtamiseen. Esimerkiksi hänen oma vastuualueensa, pedagoginen johtaminen, ei ole yhden ihmisen show vaan yhteinen asia, jota tekevät kaikki osaolaiset.

”Ja itse asiassa myös yhteistyökumppanit, kun osaamisen jatkuvaa kehittämistä ja oppimista tapahtuu työelämässä. Kun meidän koulutusyhteisöllä on homma hanskassa, voimme myös jakaa johtamista tarvittavien henkilöiden ja toimijoiden kanssa ja näin pitää yhteinen iso kuva kirkkaana”, Raija sanoo.

OSAO mahdollistaa osaamisen

OSAO vastaa työelämän osaamistarpeeseen. Uudessa strategiassa OSAO määrittelee itsensä mahdollistajaksi. Raija Näppä sanoo uskovansa määrittelyyn koko ajan enemmän. OSAO mahdollistaa osaamisen ja käy jatkuvaa keskustelua siitä, kuinka se parhaiten tarjoaa halutun osaamisen – olipa asiakkaana yritys, opiskelija tai julkinen toimija.

Mahdollistajana OSAO on myös mukana vahvistamassa toiminta-alueensa vetovoimaa, jonka kehityksestä Näppä kantaa huolta. Esimerkiksi osaajapula ja muuttotappio koettelevat monia yrityksiä ja kuntia. Siksi vetovoimaisuuden kehittäminen on koko alueen kriittinen menestystekijä.

”Näin Oulu, Oulun alue ja Pohjois-Suomi olisivat jatkossakin vakavasti varteenotettava toimintaympäristö, joka houkuttelee osaajia, yrityksiä ja investointeja.”

Iso kuva kuntoon ja toimeksi

Näppä kertoo ratkaisuksi aktiivisen yhteistyön: ison kuvan miettimisen ja yhdessä tekemisen alueen merkittävien toimijoiden kesken. Yhteistyössä OSAO, OAMK, Oulun yliopisto, Oulun kaupunki, BusinessOulu, Kauppakamari, yrittäjäjärjestöt, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja muita julkisia toimijoita kokoontuvat saman pöydän ääreen määrittämään yhteistä päämäärää: mitä haluamme alueena olla?

”Peräänkuulutan, innostan ja olen iloinen alueen toimijoiden yhteistyöstä ja siitä, mitä OSAO ja sen verkostot voivat kokonaisuuteen tuoda. Tahdomme kehittää ja kuulla, mitä kumppanit haluavat kanssamme tehdä.”

Raija uskoo, että yhdessä voidaan löytää tavat hyödyntää alueen olemassa oleva potentiaali ja tunnistaa kyvykkyydet, joita tarvitaan tulevaisuudessa.

”Katsomme kokonaisuutena Pohjois-Suomea ja sen mahdollisuuksia – mitä kansainvälisestikin kiinnostavaa osaamista voimme tuoda kansalliseen kehittämiseen. Globaalissa kilpailussa pärjätäkseen pienellä kansakunnalla ei ole varaa hukata kyvykkyyksiä.”

Rohkeaa tekemistä ja kokeilemista

Ja sitten lähdetään rohkeasti tekemään ja kokeilemaan. Nimenomaan ihmisen ja alueen, ei organisaation näkökulmasta.

”Puheeseen jatkuvasta oppimisesta vastaamme kehittämällä konkreettisesti yhdessä opetusta ja osaamista, kuten väyläopintoja eri oppilaitosten välillä ja erilaisten polkujen kehittämistä yritysten kanssa.”

Yhdessä on tarkasteltu myös osaamisen ja työpaikkojen kohtaanto-ongelmaa uudesta näkökulmasta. Jos nuori ei ole kykenevä opiskelemaan tutkintoa, voidaan miettiä, mihin hänen kuntonsa riittää ja mitä potentiaalia hänestä löytyy. Pelkkien ongelmien sijaan katsotaan positiivisemmin mahdollisuuksia.

”Jokaisella on varmasti jonkin verran osaamista ja jaksamista. Lähdetään liikkeelle pienemmistä palasista eli tutkinnon osista. Onnistumisen kokemukset tukevat jaksamista ja auttavat löytämään uusia voimavaroja, joita ei kotona odottamalla saa. Tällä tavoin opiskelijan motivaatio ja sitoutuminen voi kasvaa ihan uudelle tasolle.”