OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Uutiset / Arkisto / OSAOn Taivalkosken yt-neuvottelut jatkuvat

OSAOn Taivalkosken yt-neuvottelut jatkuvat

Taivalkosken yksikössä on 180 opiskelijaa ja 52 työntekijää.

Taivalkosken yksikössä on 180 opiskelijaa ja 52 työntekijää.

Oulun seudun koulutuskuntayhtymä Osekk jatkaa Oulun seudun ammattiopisto OSAOn Taivalkosken yksikössä kesäkuussa aloitettuja yhteistoimintaneuvotteluja. Syynä yt-neuvotteluihin ovat yksikön heikosti onnistuneesta opiskelijarekrytoinnista johtuvat kustannuspaineet. Ilman korjaavia toimia on yksikön talous menossa noin 0,5 milj. euroa miinukselle vuonna 2014.

Kuluvana vuonna ei ole odotettavissa henkilöstön irtisanomisia, mutta noin kahden viikon lomauttamisiin jouduttaneen. Koska yksikön opiskelijatilanne ei oleellisesti tule parantumaan talven aikana, saatetaan ainakin lomautuksiin joutua myös ensi vuonna. Lomautuksia välttääkseen Osekk selvittää työtilanteet kaikissa yksiköissään. Lomautuksista päättää Osekkin yhtymähallitus.

Määräaikaisten työ- tai virkasuhteiden jatkaminen on Taivalkosken yksikössä epätodennäköistä. Määräaikaisia yksikön 52:sta työntekijästä on noin 15. Tilannetta pyritään helpottamaan myös eläkejärjestelyillä. Henkilöstösäästöjen lisäksi kustannustehokkuutta haetaan opetustiloista, kalustosta, siivouspalveluista ja ruokahuollosta.

Pienentyneen hakijamäärän takia Taivalkoskella jäi tänä syksynä aloittamatta useita ryhmiä ja ensi vuoden osaltakin aloitusryhmiä on jo vähennetty. Aloittamatta Taivalkoskella on jätetty tarjoilija-, toinen metsäkoneenkuljettaja- sekä ammattistarttiryhmät. Lisäksi aloittavat kaivos- ja maanrakennusryhmät on yhdistetty osassa opetusta.

Kuntayhtymän johtaja Jarmo Paloniemen mukaan Taivalkosken opiskelijarekrytoinnin epäonnistumiseen vaikutti useampi tekijä:

- Yhteishakujärjestelmän uudistumisen takia aikuisilla jo tutkinnon omaavilla ei ollut enää mahdollisuutta hakea kevään yhteishaussa oppilaitosmuotoisille paikoille. He eivät ole osanneet hyödyntää kesän täydennyshakua tai ovat saaneet opiskelupaikan muualta. Näyttää myös siltä, että maakunnan pienten paikkakuntien nuoriso on rynninyt kasvukeskuksiin; esimerkiksi Rovaniemellä ja Kajaanissa metsäalan koulutuksen aloituspaikat ovat täyttyneet hyvin. Lisäksi kaivosalan huonontunut imago iski nimenomaan kuluvan vuoden yhteishakuun. Viime vuonna Taivalkoskella kaivosalan ryhmä aloitti 18 opiskelijalla ja kaikki jatkavat nyt toista vuotta.

OSAOn Taivalkosken yksikössä on noin 180 opiskelijaa. Yksikkö antaa perustutkintokoulutusta kaivosmiehen, metsäkoneenkuljettajan, maarakennuskoneenkuljettajan, tarjoilijan ja lähihoitajan ammatteihin sekä metsäkoneenkuljettajan ja puutavara-autonkuljettajan ammattitutkintoon valmentavaa koulutusta.

Lisätiedot: kuntayhtymän johtaja Jarmo Paloniemi, p. 050 5383 929, jarmo.paloniemi@osekk.fi

29.08.2014

Kommentointi