OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Uutiset / Arkisto / Osekkin koulutustoiminta alkoi 20 vuotta sitten - kuvia juhlista 12.11.

Osekkin koulutustoiminta alkoi 20 vuotta sitten - kuvia juhlista 12.11.

Oulun seudun koulutuskuntayhtymän koulutustoiminta alkoi 20 vuotta sitten. Elokuun 1995 alusta kuntayhtymän ylläpidettäviksi siirtyi yhteensä 12 Oulun seudun oppilaitosta; seitsemän valtiolta ja viisi kunnallisilta ylläpitäjiltä.

Osekk juhli 20-vuotista taivaltaan 12.11.2015 Oulun Radisson Blu -hotellissa. Juhlaan osallistui noin 400 kutsuvierasta. Kuvia juhlasta (Flickr) »

Osekkin koulutustoiminta alkoi 20 vuotta sitten

Koillis-Pohjanmaan ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän toiminnot siirtyivät Osekkille vuonna 2009. Oulun seudun ammattikorkeakoulu kuului kuntayhtymään vuoteen 2014, jolloin se irtosi Osekkista yhtiöittämisensä myötä.

Koulutuskuntayhtymä perustettiin Suomen valtion päätettyä luopua ammatillisten oppilaitostensa ylläpitämisestä. Valtion linjauksen jälkeen Haukipudas, Ii, Kempele, Kiiminki, Kuivaniemi, Liminka, Muhos, Oulu, Oulunsalo ja Yli-Ii selvittivät koulutuksen eri järjestämisvaihtoehdot ja päätyivät kuntayhtymämalliin. Myöhemmin kuntayhtymään liittyivät myös Hailuoto, Lumijoki ja Tyrnävä.Osekk on keventänyt oppilaitosrakennetta alkuperäisestä niin, että vuodesta 2005 kaikki Osekkin koulutuspalvelut on toteuttanut Oulun seudun ammattiopisto OSAO. Koulutusyksiköt sijaitsevat Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Oulussa, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

Lähtökohtana oli 12 oppilaitosta ja me olemme onnistuneet löytämään yhteisen tahtotilan, toteaa Osekkin yhtymäkokouksen puheenjohtaja Suvi Lindén.

- Toivoisin, että seuraavaksi olisimme koko maan johtava oppilaitos digitaalisten oppimisympäristöjen käytössä. Lisäksi toivon, että osaisimme ottaa turvapaikanhakijoiden koulutuksen osaksi tehtäväämme. Tällä hetkellä lähdetään jäykistä lähtökohdista, joissa opetusta ei saa, jos kielitaito ei riitä. Voisimme kouluttaa eri tasoilla ja luopua kielitaitovaatimuksista, Lindén sanoo.

Osekk teki parhaan pedagogisen tuloksensa tänä vuonna. Samaan aikaan julkisen sektorin leikkaukset vaikuttavat ja palveluita täytyy tarkkailla uudelleen. Kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi uskoo, että työssäoppimisen määrä tulee kasvamaan. Se ei silti tarkoita opettajan työn vähenemistä, vaan uusia entistä joustavimpia malleja. Kiinteistöjen käyttöä tullaan tiivistämään ja työskentely-ympäristöihin panostamaan.

- Oulussa ja Oulun seudulla riittää opiskelijoita. Pitää osata tehdä oikeita koulutusvalintoja. Uskon, että vuonna 2020 meillä on 13 000 opiskelijaa. Opiskelusta tulee entistä työelämäläheisempää ja kansainvälisempää, Paloniemi kertoo.

Kuntayhtymän nykyiset omistajakunnat ovat Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu ja Tyrnävä. Kuntayhtymässä on 11 100 opiskelijaa ja henkilökuntaa 970. Toimintatuotot ovat noin 115 miljoonaan euroa vuodessa. Kuntayhtymän varallisuus on pääosin kiinteistöissä, joiden arvo on noin 300 miljoonaa euroa.

Lisätiedot: kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi, jarmo.paloniemi@osekk.fi, p. 050 538 3929

9.11.2015

Kommentointi