OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Uutiset / Arkisto / OSAO vai lukio? Valitse molemmat

OSAO vai lukio? Valitse molemmat

Media-assistentiksi ja ylioppilaaksi opiskeleva Anniina Savikoski.

Media-assistentiksi ja ylioppilaaksi opiskeleva Anniina Savikoski.

Jos nuori on yhteishaussa kahden vaiheilla - ammattiopisto vai lukio – voi ammattilukio olla sopiva ratkaisu. Ammattilukiossa voi opiskella lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla aina ylioppilastutkintoon asti.

Oulun seudun ammattiopistosta (OSAO) valmistui viime toukokuussa 1240 opiskelijaa ammattiin. Heistä 107 suoritti myös ylioppilastutkinnon ammatillisen tutkinnon lisäksi.

Ammattilukio sopii henkilölle, joka tähtää jatko-opintoihin korkeakouluun tai joka haluaa kehittää työelämässä tarvittavaa osaamista. Lukio-opinnoissa menestyminen vaatii muun muassa opintopolkujen noudattamista, omien valintojen tekemistä, aikatauluissa pysymistä, motivaatiota, tukea sekä ajankohtaisten asioiden seuraamista.

Anniina Savikoski aloitti audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto-opinnot OSAOssa viime syksynä. Anniina suorittaa kaksoistutkintoa, joten hänen aikansa jakautuu ammatti- sekä lukio-opintojen kesken. – Tykkään tehdä asioita, enkä käydä läpi vain teoriaa. Asiat jäävät minulle paremmin mieleen, kun pääsen kokeilemaan niitä käytännössä. Aika riittää hyvin molempiin opintoihin, kun ei ala turhaan panikoida, vaan etenee tutkinnon osa kerrallaan, Anniina kertoo.

OSAO järjestää lukio-opinnot yhteistyössä Oulun aikuislukion kanssa aikuislukion opetussuunnitelman mukaisesti. Kaikki OSAOn opiskelijat voivat suorittaa lukio-opintoja missä tahansa yksikössä ja kaikissa tutkinnoissa, paitsi ei kansainvälisen liiketalouden perustutkinnon yhteydessä eikä aikuiskoulutuksessa.

Ammattiopistoon hakevalta kysytään hakeutumisvaiheessa, haluaako hän suorittaa ammatillisen perustutkinnon ohella lukio-opintoja. Syksyllä opintojen alkaessa täytetään lopullinen ilmoittautumislomake. Lukio-opintoihin ei ole keskiarvorajaa sen jälkeen, kun opiskelija on saanut opiskelupaikan ammattiopistosta.

Kaksoistutkinnossa opiskelija suorittaa ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkintolainen opiskelee lukioaineita vähintään neljässä kirjoitettavassa aineessa: äidinkieli tai suomi toisena kielenä, vieras kieli, toinen kotimainen kieli, matematiikka ja reaaliaineet. Ylioppilastutkintotodistukseen tulee suorittaa hyväksytysti neljä pakollista ylioppilaskoetta ja saada ammatillinen päättötodistus.

Kolmoistutkinnossa opiskelija suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ylioppilastutkinnon ja aikuislukion oppimäärän. Kolmoistutkintolainen opiskelee aikuislukion opetussuunnitelman mukaiset kurssit.

Nuorille yhteishaku 23.2.–15.3.2016. Aikuisille haku aina.

OSAOssa on yhteishaussa tarjolla 1667 opiskelupaikkaa 32:ssa ammatillisessa perustutkinnossa. Opiskelijavalinnat julkistetaan aikaisintaan 16.6. Aikuiset, ylioppilaat ja tutkinnon suorittaneet voivat hakea OSAOon opiskelemaan ympäri vuoden.

Kevään 2016 yhteishaku / OSAO
Missä: www.opintopolku.fi
Milloin: 23.2. – 15.3.2016
Avoimet paikat: 1667, joista ylioppilaille 124
Kenelle: pääsääntöisesti peruskoulunsa keväällä 2016 päättäville nuorille. Aikuiset, ylioppilaat ja tutkinnon suorittaneet voivat hakea OSAOn ympäri vuoden.
Ammatillisten perustutkintojen määrä yhteishaussa: 32
Opiskelijavalintojen julkistus: aikaisintaan 16.6.2016

Ammattilukiossa voi suorittaa:
• kaksoistutkinnon: ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto
• kolmoistutkinnon: ammatillinen perustutkinto, ylioppilastutkinto ja lukion oppimäärä
• aineopintoja: yksittäisen oppiaineen kaikki kurssit
• yksittäisiä kursseja: voit kokeilla lukioaineita (esim. englanti, matematiikka) tai korvata yhteisten tutkinnon osien pakollisia tai valinnaisia osa-alueita ja/tai vapaasti valittavia tutkinnon osia

Ammatillisen koulutuksen tärkein tavoite on tuottaa sellaista osaamista, jolla henkilö työllistyy. Oulun seudun ammattiopisto OSAO on monialainen ammattiopisto, jossa opiskelee 11 100 nuorta ja aikuista. OSAOn opetusyksiköt sijaitsevat seuraavilla paikkakunnilla: Oulu, Kempele, Liminka, Muhos, Pudasjärvi ja Taivalkoski. OSAO kuuluu Oulun seudun koulutuskuntayhtymään (Osekk).

Lisätietoja: kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi, p. 050 5383 929

11.02.2016

Kommentointi