OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Uutiset / Arkisto / OSAO aloittaa lukuvuoden maan vetovoimaisimpana ammattiopistona

OSAO aloittaa lukuvuoden maan vetovoimaisimpana ammattiopistona

Kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi

Kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi

Oulun seudun ammattiopisto OSAO on Suomen vetovoimaisin ammattioppilaitos, jossa yhtä paikkaa kohden on puolitoista hakijaa. Opiskelu on yhä yksilöllisempää osaamisperusteisuuden tuoman muutoksen myötä. Opintoajat ovat lyhentyneet, ja ne tulevat lyhentymään entisestään.

– Ammatillinen koulutus on alkanut joustaa yhä enemmän. Saamme entiset tutkinnot ja osaamisen tunnustettua ja tunnistettua helpommin. Yhä useampi valmistuu paljon rivakammin kuin kolmessa vuodessa. Opintoaikojen lyhentäminen haastaa niin opettajat kuin ryhmän- ja opinto-ohjaajat, kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi kertoo.

Edellisenä lukuvuonna OSAOssa jouduttiin tekemään kovia sisäisiä muutoksia. Niiden seurauksena tälle lukuvuodelle on siirrytty uuteen johtajamalliin, ja osassa yksiköistä on luovuttu osaston johtajista. Ammattiopistossa on myös tehty pedagogisia muutoksia opetuksen järjestämisessä.

OSAO tunnetaan nuorten koulutuksen antajana, vaikka puolet opiskelijoista on aikuisia. Opintoaikojen lyhentymisen myötä OSAO on lisännyt näyttöperusteisen koulutuksen määrää kohta tuhannella opiskelijalla. Samalla on turvattu kymmenien opettajien ja tukipalveluhenkilöiden työpaikat.

– Näyttötutkintoperusteiset aikuiskoulutukset ovat olleet vaikuttavia ja opiskelijat ovat työllistyneet erittäin hyvin. Yhteiskunnalla on koulutuksen tarve, johon me saamme hyvin opiskelijoita, joita osaamme kouluttaa, Paloniemi sanoo.

Alkaneen lukuvuoden ammattioppisto toimii vielä vanhan rahoitusmallin perusteella. Jos opetusministeriön tekemä esitys ammatillisen koulutuksen reformista menee eduskunnassa läpi, tullaan koulutuksen rahoitus jakamaan vuodesta 2018 eteenpäin opiskelijamäärän lisäksi osasuorituksen, vaikuttavuuden sekä strategiarahoituksen perusteella.

– Vaikuttavuuden osuudeksi on puhuttu jopa 25-30 prosenttia. Siihen me olemme valmistautuneet edellisinä lukuvuosina. Tämän vuoden tulosrahoituksessa olemme suurten monialaisten koulutuksen järjestäjien verrokkiryhmässä ensimmäisiä, Paloniemi toteaa.

Oulun kaupunginvaltuusto päätti kesäkuussa Raksilan lukion perustamisesta. Osekk myy Teuvo Pakkalan kadulla sijaitsevan kiinteistön ja tontin pääomistajalleen Oulun kaupungille. Keskustelut kauppahinnasta ovat vielä kesken, mutta miljoonat tullaan käytetään koulutuskuntayhtymän velan lyhentämiseen.

– Mitä vähemmän meillä on velkaa, sitä enemmän meillä jää rahaa koulutukseen ja sen kehittämiseen, Paloniemi summaa.
Myllytullin–Pikisaaren kauneudenhoitoala siirtyy Kontinkankaalle Paasi-rakennukseen. Osaamisalan uudelleentoteuttamiseen ja muuttoon käytetään noin miljoona euroa. Muiden Myllytulli–Pikisaari osaamisalojen sijoitus on vielä auki.

– Pyrimme pääsemään mahdollisimman nopeasti Myllytullin–Pikisaaren haastavasta toimintaympäristöstä, ja kerromme heti kun tiedämme, uudistammeko Kaukovainiota vai rakennammeko sinne uutta, Paloniemi toteaa.

10.08.2016