Ajoneuvonosturinkuljettajan perusosaaminen 40 osp

Tutkinnon osa maarakennusalan ammattitutkinnosta

Haluatko saada pätevyyden alalle, jossa sinua odottaa mielenkiintoinen ammatillinen työkenttä ja osaaville ammattilaisille löytyy hyvin töitä? Opit ajoneuvonosturin peruskäytön työelämälähtöisessä koulutuksessa alan yritysten tarjoamissa harjoittelupaikoissa.

Koulutuksen kuvaus

Kohderyhmä

Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet, joilla on jo C-kortti, stereonäkö, riittävä suomen kielen taito, motivaatio ja alalle vaadittava terveys. Tutustu terveys- ja turvallisuusvaatimuksiin täällä.

Hakuaika

Hakuaika koulutukseen on 23.11.2022-9.1.2023.

Koulutuksen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat koulun lähiopetusjaksolla 6.2.-28.4.2023 ja jatkuvat jo sovituissa alan työssäoppimispaikoissa 2.5.-30.6.2023 välisenä aikana.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas

Hinta

Opiskelijamaksu on 100 € (alv 0%), jonka lisäksi opiskelun aikana voi syntyä kuluja opiskeluun liittyvitsä viranomaismaksuista, työasusta ja korttipätevyyksistä.

Koulutuksen laajuus

Koulutuksen laajuus on 40 osaamispistettä (osp).

Koulutuksen toteutus

Koulutus on suunniteltu ja toteutetaan yhteistyössä E. Helaakoski Oy, Hongisto Oy, Nosturiliike Sulkala Oy ja Nostokonepalvelu-AT Oy:n kanssa. Nämä yritykset tarjoavat työssäoppimispaikkoja koulutuksen aikana ja mahdollisesti työpaikan koulutuksen suorittaneelle. Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena, joka sisältää lähiopetusta ja työpaikalla järjestettävää opetusta.

Koulutuksen sisältö

Koulutus sisältää lähiopetusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista seuraavista sisällöistä: korttikoulutukset (työturva, tieturva, hätä-EA koulutus), sekä tutkinnon osan aiheet: ajoneuvonosturikuljettajan asenne, vastuut, riskit ja turvamääräykset, ajoneuvonosturin ja nostotapahtuman perusteet, tieliikennesäädökset, eri nostoapuvälineiden ominaisuudet ja käyttökohteet, työmailla nostoissa käytetyt viestintämenetelmät sekä valvontalaitteiden periaatteet, ajoneuvonosturin tarkastukset, katsastukset ja huoltaminen.

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Hakijat valitaan haastatteluun hakemuksessa annettujen tietojen perusteella.

Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
  • motivaatio, enintään 5 pistettä

Hakijoihin ollaan yhteydessä sähköpostitse hakuajan päättymisen jälkeen. Valintahaastattelut ovat viikolla 3/2023 ja niihin kutsutaan erikseen. Valituksi tulleita, varasijoille päässeitä ja valitsematta jääneitä tiedotetaan sähköpostitse.

Koulutukseen valitaan 8 opiskelijaa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Tämän koulutuksen kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä >

Koulutuksen sisältö

Koulutus sisältää lähiopetusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista seuraavista sisällöistä: korttikoulutukset (työturva, tieturva, hätä-EA koulutus), sekä tutkinnon osan aiheet: ajoneuvonosturikuljettajan asenne, vastuut, riskit ja turvamääräykset, ajoneuvonosturin ja nostotapahtuman perusteet, tieliikennesäädökset, eri nostoapuvälineiden ominaisuudet ja käyttökohteet, työmailla nostoissa käytetyt viestintämenetelmät sekä valvontalaitteiden periaatteet, ajoneuvonosturin tarkastukset, katsastukset ja huoltaminen.

Tututustu tutkinnon osan sisältöön ePerusteet -palvelussa

Oppisopimus

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa. Oppisopimuskoulutuksesta lisätietoja antaa koulutuspäällikkö Kai Härkönen, p. 040 183 5647, kai.harkonen@osao.fi

Työvoimakoulutus

Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta. Jos koulutus ei näy auki olevissa hauissa, se ei ole sillä hetkellä tarjolla työvoimakoulutuksena.

Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.

Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.

Lisätietoja työvoimakoulutuksesta

Lisätietoja

Lisätietoa koulutuksen sisällöstä

Kai Härkönen, koulutuspäällikkö, Maarakennuskuljettajan osaamisala
p. 040 1835 647, kai.harkonen@osao.fi

Pekka Vehkala, Kouluttaja
p. 044 7037 751, pekka.vehkala@osao.fi

Lisätietoa hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hakeminen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.