Ajoneuvonosturinkuljettajan perusosaaminen 40 osp
Tutkinnon osa maarakennusalan ammattitutkinnosta
- Etusivu
- Tietoa hakemisesta
- Koulutustarjonta
- Ajoneuvonosturinkuljettajan perusosaaminen 40 osp
Haluatko saada pätevyyden alalle, jossa sinua odottaa mielenkiintoinen ammatillinen työkenttä ja osaaville ammattilaisille löytyy hyvin töitä? Opit ajoneuvonosturin peruskäytön työelämälähtöisessä koulutuksessa alan yritysten tarjoamissa harjoittelupaikoissa.
Koulutuksen kuvaus
Kohderyhmä
Koulutukseen voivat hakeutua kaikki alasta kiinnostuneet, joilla on jo C-kortti, stereonäkö, riittävä suomen kielen taito, motivaatio ja alalle vaadittava terveys. Tutustu terveys- ja turvallisuusvaatimuksiin täällä.
Hakuaika
Hakuaika koulutukseen on 23.11.2022-9.1.2023.
Koulutuksen alkaminen ja kesto
Opinnot alkavat koulun lähiopetusjaksolla 6.2.-28.4.2023 ja jatkuvat jo sovituissa alan työssäoppimispaikoissa 2.5.-30.6.2023 välisenä aikana.
Koulutuspaikka
Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas
Hinta
Opiskelijamaksu on 100 € (alv 0%), jonka lisäksi opiskelun aikana voi syntyä kuluja opiskeluun liittyvitsä viranomaismaksuista, työasusta ja korttipätevyyksistä.
Koulutuksen laajuus
Koulutuksen laajuus on 40 osaamispistettä (osp).
Koulutuksen toteutus
Koulutus on suunniteltu ja toteutetaan yhteistyössä E. Helaakoski Oy, Hongisto Oy, Nosturiliike Sulkala Oy ja Nostokonepalvelu-AT Oy:n kanssa. Nämä yritykset tarjoavat työssäoppimispaikkoja koulutuksen aikana ja mahdollisesti työpaikan koulutuksen suorittaneelle. Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena, joka sisältää lähiopetusta ja työpaikalla järjestettävää opetusta.
Koulutuksen sisältö
Koulutus sisältää lähiopetusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista seuraavista sisällöistä: korttikoulutukset (työturva, tieturva, hätä-EA koulutus), sekä tutkinnon osan aiheet: ajoneuvonosturikuljettajan asenne, vastuut, riskit ja turvamääräykset, ajoneuvonosturin ja nostotapahtuman perusteet, tieliikennesäädökset, eri nostoapuvälineiden ominaisuudet ja käyttökohteet, työmailla nostoissa käytetyt viestintämenetelmät sekä valvontalaitteiden periaatteet, ajoneuvonosturin tarkastukset, katsastukset ja huoltaminen.
Opiskelijavalinta
Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Hakijat valitaan haastatteluun hakemuksessa annettujen tietojen perusteella.
Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
- motivaatio, enintään 5 pistettä
Hakijoihin ollaan yhteydessä sähköpostitse hakuajan päättymisen jälkeen. Valintahaastattelut ovat viikolla 3/2023 ja niihin kutsutaan erikseen. Valituksi tulleita, varasijoille päässeitä ja valitsematta jääneitä tiedotetaan sähköpostitse.
Koulutukseen valitaan 8 opiskelijaa.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Tämän koulutuksen kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä >
Koulutuksen sisältö
Koulutus sisältää lähiopetusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista seuraavista sisällöistä: korttikoulutukset (työturva, tieturva, hätä-EA koulutus), sekä tutkinnon osan aiheet: ajoneuvonosturikuljettajan asenne, vastuut, riskit ja turvamääräykset, ajoneuvonosturin ja nostotapahtuman perusteet, tieliikennesäädökset, eri nostoapuvälineiden ominaisuudet ja käyttökohteet, työmailla nostoissa käytetyt viestintämenetelmät sekä valvontalaitteiden periaatteet, ajoneuvonosturin tarkastukset, katsastukset ja huoltaminen.
Tututustu tutkinnon osan sisältöön ePerusteet -palvelussa
Oppisopimus
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa. Oppisopimuskoulutuksesta lisätietoja antaa koulutuspäällikkö Kai Härkönen, p. 040 183 5647, kai.harkonen@osao.fi
Työvoimakoulutus
Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta.
Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.
Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.
Lisätietoja työvoimakoulutuksesta
Lisätietoja
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä
Kai Härkönen, koulutuspäällikkö, Maarakennuskuljettajan osaamisala
p. 040 1835 647, kai.harkonen@osao.fi
Pekka Vehkala, Kouluttaja
p. 044 7037 751, pekka.vehkala@osao.fi
Lisätietoa hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hakeminen
Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.