Designtekstiilien valmistaja
Tekstiili- ja muotialan perustutkinto
- Etusivu
- Tietoa hakemisesta
- Koulutustarjonta
- Designtekstiilien valmistaja
Designtekstiilien valmistajaa tarvitaan työelämässä yksilöllisten sisustustekstiilien ja vaatetuskankaiden suunnittelijaksi ja tekijäksi. Koulutus soveltuu sisustuksesta, tekstiilisuunnittelusta ja tekstiilituotteiden valmistuksesta kiinnostuneelle henkilölle.
Ammatti ja opinnot
Koulutus antaa sinulle perustiedot tekstiilipintojen ja -tuotteiden suunnittelusta ja valmistuksesta sekä eri tekstiilimateriaaleista. Opiskelun aikana työskentelet yksin tai tiimissä asiakaslähtöisissä työtehtävissä ja projekteissa. Suunnittelet ja valmistat tekstiilejä uusilla ja perinteisillä menetelmillä ja tekniikoilla sekä niiden yhdistelmillä. Opinnot sisältävät mm. kudonnan, neuleen, ompelun, painokankaan ja värjäyksen tekniikoita. Kestävän kehityksen periaatteet kulkevat mukana koko opintojen ajan. Opit myös työskentelyn ja sen tuloksien dokumentointia sekä viestimään osaamisestasi digitaalisissa kanavissa.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Designtekstiilien valmistajana voit toimia työntekijänä, sisustus- tai tekstiilisuunnittelijan työparina tai yrittäjänä tekstiilialan tuotteita valmistavassa tai myyvässä yrityksessä. Tyypilliset työtehtävät liittyvät valmistukseen, korjaukseen, asiakaspalveluun tai ohjaustehtäviin. Työtehtäviä löytyy myös digitaalisissa verkkoympäristöissä kaupan, viestinnän tai neuvonnan alueilla.
Designtekstiilien valmistajan opinnot takaavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Perustutkinto antaa hyvät valmiudet jatkaa opintoja esimerkiksi Metropolia ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmaan tekstiilialalle, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan sisustus- ja tekstiilimuotoilun koulutusohjelmaan tai Aalto-yliopiston muotoilun pääaineeseen. Voit myös syventää osaamistasi perustutkinnon jälkeen tekstiili- ja muotialan ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Ala on piristynyt viime vuosina Oulun seudulla ja tämän myötä työllisyysnäkymät ovat hyvät.
Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku
Seuraava yhteishaku
Designtekstiilien valmistaja ei ole mukana kevään 2023 yhteishaussa.
Koulutuksen ajankohta ja laajuus
Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas
Aloituspaikkoja yhteishaussa
Kevään 2023 yhteishaussa tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa on yhteensä 24 aloituspaikkaa.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.
Kielitaidon arviointi
Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1.
Opiskelun toteutusmuoto
Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Ammatilliset tutkinnon osat, 145 osp
- Tekstiili- ja muotialan työympäristössä toimiminen, 30 osp
- Tuotteistaminen ja osaamisesta viestiminen, 10 osp
- Designtekstiilien valmistaminen 45 osp.
- Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
Opiskelu on maksutonta. Opiskelijalle voi tulla opintojen aikana kustannuksia oppikirjoista sekä työvälineistä ja -materiaaleista.
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.
Lisätietoja
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Anja Jussila, p. 050 590 9678, anja.jussila@osao.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 826 6060, ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Hakuaika
Hakuaika tammikuussa alkavaan koulutukseen on päättynyt. Haku on yhteinen designtekstiilien valmistajaksi ja mittatilausompelijaksi suuntaaville.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot alkavat seuraavan kerran 9.1.2023 ja kestävät 2-3 vuotta. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen opiskelija tarvitsee. Tämä määrittää opiskeluajan.
Koulutuspaikka
Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas
Opiskelijavalinta
Koulutus on suunnattu koulutusta vailla oleville tai uutta ammattia hakeville.
Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
- motivaatio, enintään 5 pistettä
Haastattelut järjestetään viikolla 50/2022 ja niihin kutsutaan erikseen.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa kielitaitotasosuositus on B.1.1. Lisätietoa täältä >
Toteutusmuoto
Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena, joka sisältää lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla järjestettävää koulutusta.
Voit tiedustella myös mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).
Ammatilliset tutkinnon osat, 145 osp
- Tekstiili- ja muotialan tuotteen valmistaminen, 30 osp
- Osaamisesta ja tuotteista viestiminen, 10 osp
- Designtekstiilien valmistaminen 45 osp.
- Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.
Hinta ja kustannukset
Opiskelu on maksutonta. Materiaalikustannus on noin 100 euroa ja mahdollisesti hankittava kirja noin 60 euroa.
Lisätietoja
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä
Anja Jussila, p. 050 590 9678, anja.jussila@osao.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Oppisopimuksen lisätiedot ja hakeutuminen
Koulutuspäällikkö Päivi Kylmäluoma, p. 040 1415265, paivi.kylmaluoma@osao.fi
Hakeutuminen
Alle tulevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.
Ammattitutkintostipendi
Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >
Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.
Työvoimakoulutus
Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta.
Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.
Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.