Designtekstiilien valmistaja

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Designtekstiilien valmistajaa tarvitaan työelämässä yksilöllisten sisustustekstiilien ja vaatetuskankaiden suunnittelijaksi ja tekijäksi. Koulutus soveltuu sisustuksesta, tekstiilisuunnittelusta ja tekstiilituotteiden valmistuksesta kiinnostuneelle henkilölle.

Ammatti ja opinnot

Koulutus antaa sinulle perustiedot tekstiilipintojen ja -tuotteiden suunnittelusta ja valmistuksesta sekä eri tekstiilimateriaaleista. Opiskelun aikana työskentelet yksin tai tiimissä asiakaslähtöisissä työtehtävissä ja projekteissa. Suunnittelet ja valmistat tekstiilejä uusilla ja perinteisillä menetelmillä ja tekniikoilla sekä niiden yhdistelmillä. Opinnot sisältävät mm. kudonnan, neuleen, ompelun, painokankaan ja värjäyksen tekniikoita. Kestävän kehityksen periaatteet kulkevat mukana koko opintojen ajan. Opit myös työskentelyn ja sen tuloksien dokumentointia sekä viestimään osaamisestasi digitaalisissa kanavissa.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Designtekstiilien valmistajana voit toimia työntekijänä, sisustus- tai tekstiilisuunnittelijan työparina tai yrittäjänä tekstiilialan tuotteita valmistavassa tai myyvässä yrityksessä. Tyypilliset työtehtävät liittyvät valmistukseen, korjaukseen, asiakaspalveluun tai ohjaustehtäviin. Työtehtäviä löytyy myös digitaalisissa verkkoympäristöissä kaupan, viestinnän tai neuvonnan alueilla.

Designtekstiilien valmistajan opinnot takaavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Perustutkinto antaa hyvät valmiudet jatkaa opintoja esimerkiksi Metropolia ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmaan tekstiilialalle, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan sisustus- ja tekstiilimuotoilun koulutusohjelmaan tai Aalto-yliopiston muotoilun pääaineeseen. Voit myös syventää osaamistasi perustutkinnon jälkeen tekstiili- ja muotialan ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Ala on piristynyt viime vuosina Oulun seudulla ja tämän myötä työllisyysnäkymät ovat hyvät.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Seuraava hakuaika ei ole tiedossa.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opintojen seuraava aloitus ei ole tiedossa. Opintojen kesto on 2-3 vuotta. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen opiskelija tarvitsee. Tämä määrittää opiskeluajan.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas

Opiskelijavalinta

Koulutus on suunnattu koulutusta vailla oleville tai uutta ammattia hakeville.

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
  • motivaatio, enintään 5 pistettä

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Tekstiili- ja muotialan perustutkinnossa kielitaitotasosuositus on B.1.1. Lisätietoa täältä >

Toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena, joka sisältää lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla järjestettävää koulutusta.

Voit tiedustella myös mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).

Ammatilliset tutkinnon osat, 145 osp
  • Tekstiili- ja muotialan tuotteen valmistaminen, 30 osp
  • Osaamisesta ja tuotteista viestiminen, 10 osp
  • Designtekstiilien valmistaminen 45 osp.
  • Valinnaiset tutkinnon osat, 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat.  Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta.

Hinta ja kustannukset

Opiskelu on maksutonta. Materiaalikustannus on noin 100 euroa ja mahdollisesti hankittava kirja noin 60 euroa.

Lisätietoja

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Anja Jussila, p. 050 590 9678, anja.jussila@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Oppisopimuksen lisätiedot ja hakeutuminen

Koulutuspäällikkö Päivi Kylmäluoma, p. 040 1415265, paivi.kylmaluoma@osao.fi

Hakeutuminen

Alle tulevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.

Työvoimakoulutus

Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta. Jos koulutus ei näy auki olevissa hauissa, se ei ole sillä hetkellä tarjolla työvoimakoulutuksena.

Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.

Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.

Lisätietoja työvoimakoulutuksesta

Mikä on parasta tekstiili- ja muotialalla?

Katso videolta, mitä alan opiskelijat vastaavat.

Tiina opiskelee designtekstiilien valmistajaksi

Tiina Hyväri opiskelee OSAOssa designtekstiilien valmistajaksi. Katso video YouTubessa.

Roni tutustuu tekstiili- ja muotialaan

Somevaikuttaja Roni Liedes vieraili Haukiputaan yksikössä ja testasi myös tekstiili- ja muotialaa. Katso video YouTubessa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä:

Sistustustekstiilien valmistaja

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Tutustu sisustustekstiilien valmistajan opintoihin

Ompelija

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Tutustu ompelijan opintoihin

Mittatilausompelija

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Tutustu mittatilausompelijan opintoihin

Muotiassistentti

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Tutustu muotiassistentin opintoihin