Elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikealan perustutkinto

Onko haaveenasi toimia ruoan valmistustehtävissä teollisuudessa? Haluatko työskennellä kaupassa asiakkaiden parissa? Haluaisitko oppia valmistamaan makeisia ja juomia? Elintarviketeknologia sopii sinulle, joka olet kiinnostunut työskentelemään erilaisissa elintarvikealan tuotantolaitoksissa tai kaupoissa elintarvikkeiden kanssa.

Ammatti ja opinnot

Elintarvikkeiden valmistajana tulet työskentelemään valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä teollisuudessa tai myymälöissä. Opintojen aikana sinut perehdytetään kasvisten, kalan, marjojen ja hedelmien käsittelyyn ja jalostukseen.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Elintarvikkeiden valmistaja työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketuotantolaitoksissa tai elintarviketeollisuudessa tai elintarvikeliikkeiden myynti- ja esittelytehtävissä

  • elintarvikemyyjänä
  • elintarviketyöntekijänä
  • makeisten valmistajana
  • juomien valmistajana.

Osaamistasi voit täydentää ammattitutkinnoilla ja erikoisammattitutkinnoilla. Koulutus antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Hakuaika

Seuraava yhteishaun ajankohta on 20.2.-19.3.2024.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat elokuussa 2024. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2, 90250 Oulu

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2023 yhteishaussa elintarvikealan perustutkintoon on OSAOssa (Kaukovainion yksikkö, palvelut) yhteensä 40 aloituspaikkaa.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Voit tutustua valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Elintarvikealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2.

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Elintarvikealan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset tutkinnon osat, 55 osp
  • Elintarviketuotannossa toimiminen, 35 osp
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 20 osp
Valinnaisia tutkinnon osia, 40 – 60 osp, esimerkiksi
  • Elintarvikkeiden myymälätoiminnot, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus, 15 osp
  • Elintarvikkeiden pakkaustoiminnot, 15 osp
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
  • Yrittäjyys elintarvikealalla, 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta.  Muille kuin oppivelvollisille opiskelun aikana sinulle syntyy kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, monisteista sekä työasusta. Lisätietoja kustannuksista saat Tietoa uudelle opiskelijalle –sivulta.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Kaukovainion palvelut -yksikössä lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.

Lisätiedot

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Opinto-ohjaaja Niina Miettinen, p. 040 141 5317, niina.miettinen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

 

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Haku avoinna 20.3.-24.5.2024. Haku on yhteinen  yhteinen leipuri-kondiittoriksi, elintarvikkeiden valmistajaksi ja lihatuotteiden valmistajaksi suuntaaville. Osaamisala/tutkintonimike valitaan myöhemmin opintojen aikana.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat 29.7.2024.Opintojen arvioitu päättymispäivä on 31.5.2027. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2C, 90250 Oulu

Opiskelijavalinta

Hakijat valitaan koulutukseen haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
  • motivaatio, enintään 5 pistettä

Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista järjestettävään haastatteluun. Kutsu haastatteluun lähetetään sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti. Haastattelut järjestetään viikoilla 16-22 ja päätös opiskelijavalinnasta tehdään 31.5.2024. Opiskelijavalinnasta tiedotetaan 3.6.2024 mennessä. Valintatieto lähetetään sähköpostilla ja sähköpostin lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 14.6.2024 mennessä.

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin joko 25.4. tai 21.5.24. Elintarvikealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2. Katso lisätietoa täältä.

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus on lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Pakolliset tutkinnon osat, 105 osp
  • Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
  • Elintarvikkeiden valmistus, 45 osp
Valinnaisia tutkinnon osia, 40 osp, esimerkiksi
  • Elintarvikkeiden myymälätoiminnot, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa, 15 osp
  • Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa, 15 osp
  • Pakkaustoiminnot, 15 osp
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä, 15 osp
  • Yrittäjyys elintarvikealalla, 15 osp
  • Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoja voivat valita kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätiedot ammattilukio-opintojen vaatimuksista sekä ilmoittautumisesta. Lukio-opintoja voi suorittaa myös Oulun iltalukiossa ja etälukiossa.

Lisätietoja

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Opinto-ohjaaja Niina Miettinen, p. 040 141 5317, niina.miettinen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Oppisopimuksen lisätiedot ja hakeutuminen

Koulutussuunnittelija Kirsi Pirinen, puh. 040 541 3643,  kirsi.pirinen@osao.fi.

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa. Käytä hakemuksen täyttämisessä mieluiten joko pöytätietokonetta tai kannettavaa tietokonetta.

Hae koulutukseen

 

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Ammattitutkintostipendi

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Voit olla kiinnostunut myös näistä ammateista