Hyötyajoneuvomekaanikon tutkinnon osia

Tutkinnon osia ajoneuvoalan perustutkinnosta

Hanki osaamista hyötyajoneuvojen, maarakennuskoneiden ja metsäkoneiden ja niiden lisälaitteiden kunnossapitoon opiskelemalla tutkinnon osia ajoneuvoalan perustutkinnon ajoneuvotekniikan osaamisalalta. Opinnoissasi perehdyt erityisesti hyötyajoneuvojen ja työkoneiden ennakoivaan ja korjaavaan kunnossapitoon.

Koulutuksen kuvaus

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka haluat täydentää osaamistasi hyötyajoneuvojen ja työkoneiden kunnossapidon osalta. Koulutus sopii henkilöille, jotka ovat suorittaneet aiemmin toisen tutkinnon ja haluaa täydentää osaamistaan sekä opiskelijoille, jotka haluavat vaihtaa osaamisalaa. Voit hakeutua koulutukseen myös, jos sinulla on konetekninen työhistoria, mutta ei aikaisempaa toisen asteen tutkintoa tai opintosi ovat jääneet kesken.

Ajankohta

Opinnot alkavat 31.10.2022 klo 10.00 tai sopimuksen mukaan. Hakuaika koulutukseen päättyy 03.10.2022.

Koulutuspaikka

OSAO Taivalkosken yksikkö, Jokijärventie 2, 93400 Taivalkoski

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

 • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 2 pistettä
 • tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
 • motivaatio, enintään 5 pistettä

Haastattelut ovat 4. – 6.10.2022. Valintapäätös tehdään 7.10.2022 ja siitä tiedotetaan sähköpostitse.

Työvoimakoulutus

Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta.

Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.

Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.

Lisätietoja työvoimakoulutuksesta

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hän voi osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai osallistumalla
kielitaidon arviointiin 30.8. tai 4.10.2022.. Ajoneuvoalan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1

 

Hinta

Opetus on maksutonta. Opintoihin mahdollisesti sisältyvistä korttikoulutuksista (EA-I, työturva-, tieturva-, tulityö-, sähkötyöturvallisuuskortit) voi opiskelijalle tulla kustannuksia.

Koulutuksen laajuus

Koulutuksen suunniteltu laajuus on 60 osaamispistettä (osp) ja opintojen kesto noin 1 vuoden. Halutessaan opiskelija voi jatkaa suorittamaan koko tutkinnon esim. oppisopimuksella, jolloin tutkinnon laajuus on 180 osp.

Koulutuksen tavoite

Koulutuksen tavoitteena on saada osaamista hyötyajoneuvojen (kuorma-autot, ajoneuvoyhdistelmät päällirakenteineen), maarakennuskoneiden (kaivinkoneet, pyöräkuormaajat, dumpperit, kaivoskoneet lisälaitteineen) ja metsäkoneiden sekä niiden lisälaitteiden kunnossapitoon.

Opiskelun toteutusmuoto

Toteutusmuoto tarkentuu opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämisuunnitelman (HOKS) mukaan. Opinnot toteutetaan lähiopintoina, mutta opintoja voi suorittaa myös oppisopimuksella, mikäli opiskelijalla on tai hän hankkii opiskelujen aikana soveltuvan alan oppisopimustyöpaikan.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen aikana opiskellaan ajoneuvoalan perustutkinnon ajoneuvotekniikan osaamisalalta 60 osaamispisteen (osp) verran tutkinnon osia.

Tutkinnon osat ovat

 • Hyötyajoneuvojen korjaus, 30 osp
  • määräaikaishuolto, voimansiirto, jarrujärjestelmä, paineilmajärjestelmä, ilmastointi
 • Työkoneiden korjaus, 30 osp
  • moottorinhuolto, voimansiirto, ilmastointi, hydrauliikka, renkaat/telat vaihto, pakokaasujärjestelmä, sähköjärjestelmä, vikakoodit

Opiskelijan HOKS-keskustelun perusteella Taivalkoskella järjestettävänä koulutuksena on mahdollista suorittaa tutkinnon osia myös seuraavanlaisena 60 osp:n kokonaisuutena:

 • Hyötyajoneuvojen korjaus, 30 osp
 • Voimansiirron korjaus, 15 osp
 • Päällirakenteiden korjaus, 15 osp

Mikäli opiskelijan HOKS-keskustelussa tulee esille muita koulutustarpeita eri tutkinnon osista, voidaan ne sisällyttää opiskelijan opintoihin koulutus- tai oppisopimuksella.

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Lisätietoja

Lisätietoa koulutuksen sisällöstä ja oppisopimukseen hakeutumisesta

Osmo Pyykkönen, p. 040 517 7510, osmo.pyykkonen@osao.fi

Lisätietoa hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Koulutuksen osallistujamäärä

Koulutukseen valitaan kolme (3) opiskelijaa.

Hakeminen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkit toimivat hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.