Liiketoiminnan ammattitutkinto, assistentti

Liiketoiminnan palveluiden osaamisala

Assistentit ovat erilaisten työyhteisöjen ja organisaatioiden todellisia moniosaajia, jotka pitävät langat käsissään. Assistentin työssä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja vuorovaikutusosaamista, kielitaitoa, asiakaspalvelutaitoja, tietotekniikkataitoja, liiketoiminnan tuntemusta ja valmiuksia toimia monipuolisissa digitaalisissa ympäristöissä.

Ammatti ja opinnot

Liiketoiminnan ammattitutkinnon, liiketoiminnan palveluiden ja erityisesti assistentin osaamisalan suorittaneella on asiakaslähtöistä liiketoimintaosaamista, viestintä- ja vuorovaikutusosaamista, kielitaitoa sekä talouden hallinnan osaamista. Tutkinnon suorittanut käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa tarkoituksenmukaisesti ja toimii erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä.

Valinnaisista tutkinnon osista voit valita esim. projektiosaamista, asiakirjahallintoa, henkilöstöhallintoa, aulapalveluja jne.

Tähän osaamisalaan järjestetään sekä koulutusta että voit suorittaa tutkinnon näytöillä.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä monipuolisissa asiakaslähtöisissä sihteerin ja assistentin työtehtävissä erilaisissa yrityksissä ja organisaatioissa.

Liiketoiminnan ammattitutkinnon suorittaminen antaa sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Valmistuttuasi voit suorittaa esimerkiksi liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon tai kaupan- ja hallinnon alan ammattikorkeakoulututkinnon.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Haku on ajalla 11.9.-24.11.2023. Hakuaikaa jatketaan 31.1.2024 saakka. Jatketulla hakuajalla hakeneet kutsutaan haastatteluun sitä mukaa kun hakemus saapuu.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka toimit tai haluat toimia esimerkiksi sihteerin tai assistentin tehtävissä. Tutkinto sopii hyvin myös jatkokoulutukseksi liiketoiminnan perustutkinnon suorittaneelle, jolla on alan työkokemusta.

Suunniteltu opiskelijamäärä

Koulutukseen valitaan 16 opiskelijaa.

Opintojen alkaminen ja kesto

Koulutus alkaa 5.2.2024 ja arvioitu päättyminen on 13.12.2024. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen opiskelija tarvitsee. Tämä määrittää opiskeluajan.

Koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Kotkantie 2 C, 90250 Oulu

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 3 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
  • motivaatio, enintään 4 pistettä

Kutsu haastatteluun lähetetään sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti. Valintahaastattelut järjestetään viikolla 49/2023. Valinnasta tiedotetaan viikon 50/2023 aikana. Valintatieto lähetetään sähköpostilla ja sähköpostin lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hän voi osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Liiketoiminnan ammattitutkinnossa kielitaitotasosuositus on B2.1. Lisätietoa täältä >

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus on päätoimista päiväopiskelua, johon kuuluu oppilaitoksessa tapahtuvaa lähiopetusta ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinnossa on kuusi osaamisalaa. Tutkinnossa on kaikille osaamisaloille yksi pakollinen tutkinnon osa ja sen lisäksi kaikilla osaamisaloilla on valinnaisia tutkinnon osia osaamisalakohtaisesti.

Pakollinen tutkinnon osa kaikille
  • Liiketoiminnan tehtävissä toimiminen, 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat
  • Assistentti- ja sihteerityön palvelut, 60 osp
  • Toinen valinnainen tutkinnon osa valitaan henkilökohtaistamisen yhteydessä

Tutustu tutkinnon perusteisiin täällä (ePerusteet).

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 450 € (alv 0 %).

Lisätietoja

Lisätietoa koulutuksen sisällöstä

Opinto-ohjaaja Irja Rasimus, p. 050 432 8303, irja.rasimus@osao.fi

Lisätietoa hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.

Ammattitutkintostipendi

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

Oppisopimus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatin työn yhteydessä, päivittää osaamistasi tai vaihtaa alaa. Koulutus edellyttää alan työpaikkaa tai yrittäjänä toimimista koulutuksen aikana. Oppisopimuksen voi aloittaa milloin vain.

Hakuaika

Oppisopimuskoulutukseen on jatkuva haku.

Opintojen alkaminen ja kesto

Oppisopimuksen voit aloittaa joustavasti, kun sinulla on soveltuva työpaikka. Opintojen laajuus on 150 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Opiskelun toteutusmuoto

Oppisopimuskoulutus toteutetaan pääosin työpaikalla ja opiskeluja täydennetään koulutuksenjärjestäjän määrittelemässä oppimisympäristössä.

 Tietopuolisen opetuksen koulutuspaikka

Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2 C, 90250 Oulu.

Opiskelijavalinta

Oppisopimuskoulutus edellyttää työsuhdetta alan työpaikassa koulutuksen ajaksi ja koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä tai yrittäjänä toimimista.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin suomi, hän voi osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Liiketoiminnan ammattitutkinnossa kielitaitotasosuositus on B.2.1. Lisätietoa täältä >

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinnossa on kuusi osaamisalaa. Tutkinnossa on kaikille osaamisaloille yksi pakollinen tutkinnon osa ja sen lisäksi kaikilla osaamisaloilla on valinnaisia tutkinnon osia osaamisalakohtaisesti.

Pakollinen tutkinnon osa kaikille
  • Liiketoiminnan tehtävissä toimiminen, 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat
  • Assistentti- ja sihteerityön palvelut, 60 osp
  • Toinen valinnainen tutkinnon osa valitaan henkilökohtaistamisen yhteydessä

Tutustu tutkinnon perusteisiin täällä (ePerusteet).

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 450 € (alv 0 %).

Lisätietoja oppisopimuksesta ja siihen hakeutumisesta
Kirsi Pirinen, kirsi.pirinen@osao.fi,  puh. 040 541 3643

Ammattitutkintostipendi

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea koulutusrahastolta 400 euron suuruista stipendiä. Edellytyksenä hakijalle on, että hän on ennen tutkinnon suorittamista ollut työ- tai virkasuhteessa suomalaiseen työnantajaan vähintään viisi vuotta. Rahaa on haettava viimeistään vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta.

 

 

Voit olla kiinnostunut myös näistä: