VALMA

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA) on tarkoitettu sinulle, jos suunnittelet hakemista ammatilliseen koulutukseen tai oppisopimuskoulutukseen. Koulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä ja se kestää enintään yhden vuoden. 30 osaamispistettä suoritettuasi saat 6 lisäpistettä yhteishakuun. Huomaathan kuitenkin, että et voi saada samanaikaisesti lisäpisteitä VALMA-koulutuksen suorittamisesta sekä peruskoulun suorittamisesta samana tai edellisenä vuonna, kun hakeudut yhteishaussa.

Kurssin kuvaus

Kohderyhmä

VALMA-koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti vailla toisen asteen tutkintoa oleville perusopetuksen päättäneille nuorille. Koulutukseen voivat hakeutua myös aikuiset ja maahanmuuttajataustaiset henkilöt, jotka tarvitsevat valmiuksia ammatilliseen koulutukseen siirtymiseksi. Erityisestä syystä voidaan ottaa tutkinnon jo suorittanut, jos valmentavan koulutuksen suorittaminen on jatko-opintovalmiuksien hankkimiseksi perusteltua.

Koulutuspaikka

 • Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 8, 90220 OULU
 • Muhoksen yksikkö, Kirkkotie 1, 91500 MUHOS
 • Pudasjärven yksikkö, Ranuantie 249 A, 93100 Pudasjärvi

Hakuaika ja koulutuksen ajankohta

Elokuussa 2021 alkavaan VALMA-koulutukseen haetaan samassa haussa kuin kymppiluokille ja LUVA-koulutuksiin eli perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haussa. Vuonna 2021 hakuaika on ajalla 23.2. – 23.3.2021. Lukuvuosi alkaa elokuussa tai erikseen sovittavana aikana. Opinnot kestävät enintään yhden vuoden. Opintoihin hakeudutaan sähköisesti Opintopolku.fi -palvelussa. Lisätietoa Opintopolusta >

Koulutukseen hakeutuminen on mahdollista myös kesken lukuvuoden, mikäli VALMA-koulutuksessa on vapaita opiskelupaikkoja. Katso kohta Hakeutuminen sivun alareunassa.

Jatkuva haku

Kontinkankaan yksikössä on jatkuva haku toistaiseksi. Opinnot alkavat 11.1.2021, 1.2.2021, 1.3.2021, 6.4.2021 ja 3.5.2021 mikäli ryhmissä on tilaa. Hakijoihin ollaan yhteydessä viikottain. Hakijat haastatellaan 1-2 viikkoa ennen opintojen aloitusta. Kielitaidon arviointi järjestetään tarvittaessa haastattelun yhteydessä. Opiskelijavalinnasta tiedotetaan sähköpostilla, tekstiviestillä ja kirjallisesti.

Koulutuksen laajuus

Koulutuksen laajuus on enintään 60 osaamispistettä. 30 osaamispisteellä saa kuusi lisäpistettä yhteishakuun. Lisäpisteet ovat voimassa kaksi vuotta. Huomaathan kuitenkin, että et voi saada samanaikaisesti lisäpisteitä VALMA-koulutuksen suorittamisesta sekä peruskoulun suorittamisesta samana tai edellisenä vuonna, kun hakeudut yhteishaussa.

Koulutuksen tavoite

Koulutus antaa sinulle valmiuksia hakea ammatilliseen koulutukseen ja vahvistaa edellytyksiäsi suorittaa ammatillinen tutkinto.

Koulutuksen sisältö

Koulutus voi sisältää seuraavia asioita

 • ammatinvalinta- ja uraohjaus
 • eri ammattialoihin sekä ammatilliseen koulutukseen tutustuminen
 • ammatillisessa koulutuksessa tarvittavien perustietojen ja -taitojen vahvistaminen
 • arkielämän käytännön taidot ja tiedot
 • työelämätaidot mm. tutustumalla työelämään oikeilla työpaikoilla
 • tarvittaessa suomen kielen opintoja
 • ammatillisen tutkinnon osia / osa-alueita
 • valinnaisia opintoja
 • perusopetuksen arvosanojen korottaminen

Sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Opiskelun aikana selvitetään, mitä osaamista tarvitset ja miten VALMAssa opiskelet. Opiskelet yksilöllisen suunnitelman mukaan. Voit siirtyä ammatillisiin opintoihin kesken VALMA-opintojen. Oppisopimuskoulutukseen siirtyminen edellyttää sopivan oppisopimustyöpaikan löytymistä.

Katso tutkinnon esittelyvideo.

Hinta

Koulutus on maksuton.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Oulu:
Ari Jääskelä, p. 050 359 9157, ari.jaaskela@osao.fi

Muhos:
Anna-Maija Lawson, p. 050 317 4674, anna-maija.lawson@osao.fi

Pudasjärvi:
Anna Kuosmanen, p. 050 598 8068, anna.kuosmanen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi, p. 040 826 6060, ovi@osao.fi

Hakeminen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae OSAOn VALMA-koulutukseen Ouluun