OSAOn merkkipäivälahjan suunnittelukilpailu

Koulutuskuntayhtymä OSAO muistaa 50 ja 60 vuotta täyttävää henkilöstöään sekä luottamustoimielinten jäseniä yhtenäisellä lahjalla. Uusi lahja otetaan käyttöön vuoden 2021 alussa. Avaamme merkkipäivälahjan suunnittelukilpailun OSAOn opiskelijoille. Kilpailuaika on 16.3. - 30.4.2020.

Kilpailutehtävä

Suunnittele merkkipäivälahja osaolaiselle.

 • Lahjan on oltava unisex-tuote eli käytävä kaikille, sukupuolesta riippumatta.
 • Jos kyseessä ei ole yhden koon tuote, huomioi suunnitteluvaiheessa mm. seuraavat asiat:
  • eri kokojen toimitusvarmuus
  • lahjapakkauksen koko ei vaihtele
 • Lahjalla on oltava yleinen koriste- tai käyttötarkoitus. Se ei saa olla liian tiukasti esimerkiksi johonkin tiettyyn harrastukseen liittyvä.
 • Hinta noin 80 € / kpl, sisältäen materiaali- ja valmistuskustannukset (ilman pakkaus- ja korttikustannuksia).
 • Postitettavuuden huomioiminen; lahja ei saa olla liian iso tai hauras.
 • Tuote on uniikki; sitä ei ole saatavissa muuten kuin OSAOn merkkipäivälahjana.
 • Tuotetta on pystyttävä valmistamaan tasalaatuisena noin 70 kpl vuodessa noin kolmen vuoden ajan.
 • Laadun tulee olla hyvä. Vaikka lahjaa valmistetaan useita kappaleita, jokainen merkkipäiväsankari saa vain yhden, jota hän tutkii tarkasti. Jos kyseessä on käyttöesine, sen tulee kestää normaalikäyttöä.
 • Ei tarvitse olla ”juhlallinen”. Oivaltava ja kekseliäs idea on tärkeämpää.

Merkkipäivälahja on ollut käytössä vuodesta 1998 lähtien, ja lahjojen suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet OSAOn opiskelijat. Se, että lahjat ovat olleet opiskelijoiden suunnittelemia ja toteuttamia, on antanut lahjoille huomattavaa lisäarvoa.

Hyvä merkkipäivälahja kuvastaa OSAOn perustehtävää koulutuksen järjestäjänä ja alueen vaikuttavana toimijana. Arvostamme ammatillista koulutusta ja kädentaitoja. OSAO on ylpeä pitkistä juuristaan ammatillisen koulutuksen saralla, elää nykypäivää ja tekee työtä tulevaisuuden hyväksi. Luovat ja rohkeat ratkaisut ovat tervetulleita.

OSAOssa kohtelemme toisia arvostavasti, inhimillisesti ja tasa-arvoisesti. Lahja on sama virka-arvosta riippumatta. Arvostamme lahjan saajaa, mikä näkyy tuotteen valmistuksen laadussa. Kansainvälisyys on luonnollinen osa toimintaamme. Vastuullisuus pitää sisällään muun muassa ympäristövastuun. Vastuullisuutta ovat myös terveet elämäntavat, mihin lahjalla voidaan kannustaa.

Mikä on OSAO?

 • Kilpailun järjestäjä on Koulutuskuntayhtymä OSAO.
 • Kilpailuun tulee suunnitella OSAOn merkkipäivälahja.
 • Osallistumisoikeus on kaikilla OSAOn opiskelijoilla.
 • Kilpailuun voi osallistua yksin tai ryhmänä.
 • Kilpailutöiden toteutustapa on vapaa.
 • Kilpailutöiden tulee olla kilpailutehtävän mukaisia ja opiskelijatyönä toteuttamiskelpoisia.
 • Kilpailutöiden määrää ei ole rajoitettu. Yksi tekijä / ryhmä voi siis jättää kilpailuun useamman ehdotuksen.
 • Kilpailutöiden materiaalina voi käyttää oppilaitoksessa saatavana olevia materiaaleja. Kilpailutyöt ja niissä käytettävät materiaalit ovat oppilaitoksen omaisuutta. Käytetyt materiaalit kirjataan ylös ammattialan erillisen ohjeistuksen mukaisesti maksullisen palvelutoiminnan menoihin.
 • Sijoitusten 1 – 3 ulkopuolelle jääneet kilpailuehdotukset tekijä voi lunastaa materiaalien hinnalla kilpailun jälkeen itselleen.
 • Kilpailutöiden tulee olla aiemmin julkaisemattomia: tuote ei ole aiemmin saanut olla julkisesti esillä tai myynnissä, ja mikäli tuote palkitaan tässä kilpailussa, sitä ei saa valmistaa muuhun käyttöön.
 • Kilpailutyö ei saa olla kopio jo olemassa olevasta tuotteesta.
 • Jos kilpailuehdotuksen aiheena on käytetty tekijänoikeuden alaisia teoksia tai niiden osia, on kilpailuehdotukseen liitettävä selvitys teoksien alkuperästä ja oikeudenhaltijoista.
 • Kilpailun järjestäjä pidättää itsellään oikeuden muokata valittu ehdotus lopulliseksi tuotteeksi.
 • OSAOn viestintä hankkii valmistettavaksi valitulle lahjalle kestävän pakkauksen sekä onnittelukortin.

Kilpailu järjestetään 16.3. – 30.4.2020.

Palautettavan kilpailutyön tulee sisältää:

 • lyhyt kirjallinen selvitys työn ideasta ja taustatarinasta
 • suunnitelma lahjasta (esim. käsin tai koneella toteutettu piirros)
 • proto- / mallikappale, jos sellainen on mahdollista toteuttaa.

Kilpailutyö jätetään omalla nimellä sekä yhteystiedoilla varustettuna ja pakattuna 30.4.2020 mennessä osoitteeseen:

Koulutuskuntayhtymä OSAO
viestintäpäällikkö Marsa Jurvakainen
Kiviharjuntie 6
90220 Oulu

Määräajan jälkeen saapuneet kilpailutyöt hylätään sääntöjen vastaisina.

Kilpailun tuomaristo muodostuu suunnittelun ja muotoilun asiantuntijoista OSAOlta ja työelämästä.

Tuomaristo voi halutessaan käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita. Lahjan valinnasta päättää tuomariston esityksestä kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi.

Kilpailun tulokset julkistetaan toukokuussa.

Voittajille ilmoitetaan kilpailumenestyksestä henkilökohtaisesti.

Kilpailutöille pidetään näyttely OSAOn tiloissa syksyllä 2020.

Voittajatyöstä ja sen tekijästä uutisoidaan OSAOn sosiaalisen median kanavissa.

Voittajat sitoutuvat siirtämään voittajatyön immateriaalioikeudet Koulutuskuntayhtymä OSAOlle ilman erillistä korvausta. OSAO sitoutuu ilmoittamaan alkuperäiset tekijät hyvän tavan mukaisesti.

Niistä kilpailutöistä, joita käytetään mahdollisesti myöhemmin, tehdään erillinen sopimus kyseisen työn suunnittelijan kanssa.

Kilpailutöiden joukosta palkitaan stipendillä kolme (3) parasta työtä.

 1. palkinto 500 €
 2. palkinto 200 €
 3. palkinto 100 €

Tuomaristo voi päättää palkintosumman (800 €) jakamisesta myös toisin.

Marsa Jurvakainen
marsa.jurvakainen@osao.fi
050 336 6704

Mikä on OSAO?

Tutustu OSAOon työnantajana.

Tietoa OSAOsta

Aikaisemmat merkkipäivälahjat

Kankaankudonnan ja -painannan menetelmin kuvioitu puuvillahuivi. Suunnittelu: OKTOL / Päivi Paakkanen.

Tuote oli mukana Käsi- ja taideteollisuusliiton valtakunnallisessa Tarinatuote-projektissa. Projektin kaikki tuotteet olivat käyttötuotteita, valmistettu suomalaisista luonnonmateriaaleista, vanhojen mallien mukaisia, niistä johdettuja tai aivan uusia. Jokaisella tuotteella oli oma tarinansa, joka kuvaa tuotetta, tekijää tai maakuntaa.

Onnittelukortissa hyödynnettiin Täyden ympyrän huivin tarinaa (Tervan tuontimatka Ouluun, hyvä terva merkittiin täydellä ympyrällä, viemiseksi ostettiin huivi). Tarina sitoi tuotteen paitsi yhtymän toimialueeseen myös perustehtävään; hyvään ammattiosaamiseen. ”Täydet ympyrät” yhdistyivät mielikuvatasolla myös ”täysiin kymmeniin”.

Pakkauksena käytettiin Pikisaaressa käytössä ollutta kolmiopakkausta, jonka sisälle huivi rullattiin.

Taivutustekniikalla toteutettu puutuote. Suunnittelu: OKTOL / Janne Heikkilä, Minna Kariniemi, Eveliina Kyllönen.

Suunnittelijat halusivat korostaa tuotteen selkeyttä. Esineen tuli paitsi näyttää hyvältä myös tuntua hyvältä; sileän, aaltomaisen puupinnan haluttiin houkuttavan koskettamaan. Suunnittelijat toivoivat lahjan innostavan saajaansa mielikuvituksen lentoon ja uusiin ajatuksiin.

Lahjaan hankittiin pakkaus, joka osittain läpinäkyvänä toi lahjan profiilin hyvin esille. Onnittelutekstissä oli mukana lahjaan liittynyt, Pikisaaressa opiskelijavoimin syntynyt runo:

”Lapsuuden puro, nuoruuden joki,
aikuisuuden tyynet ja myrskyt.
Vie syövereihin, tuo pintaan,
karikoihin, pyörteisiin.”

Japanilaisella lankasidoksella käsin tehty kirja. Suunnittelu: OSAO, Pikisaari. Kirjaa saattoi käyttää päivä- tai vieraskirjana sekä albumina.

Kirjaan hankittiin tyyliin sopiva selkeä pakkaus sekä kortti. Harmaata kartonkia olevaan pakkaukseen toteutettiin kuvio Osekkin liikemerkistä. Kuvio oli leikattu auki siten, että sen läpi näkyi sisällä olevan kirjan kantta.

Kortissa runoilija Arto Lapin tanka:

”Kulkea yhden
päivän, kirjoittaa toisen,
ja kolmantena:
reppu kevyempänä
ylittää vielä vuori.”

Yhtymän liikelahjakilpailussa menestynyt halkokassi. Suunnittelu ja toteutus: Anni Paaso.

”Tuote oli tyylikäs monikäyttöinen markiisikangaskassi, jossa Osekkin logoa kauniisti varioiva koristeellinen painokuosi. Kassi toteutti kestävän kehityksen periaatteita eri tasoilla: materiaalit olivat luonnonmukaisia (puu ja puuvilla) ja käyttötarkoitus halkojen ja lehtien kantoon ympäristöystävällinen.” (ote liikelahjakilpailun arvioinnista)

Lahjaan hankittiin pakkaus ja kortti, joissa toistui tuotteen (ja aiemman lahjapakkauksen) värimaailma (harmaa), Pakkauksen folioidut koristekuviot muodostuivat Osekkin liikemerkistä.

OSAOn Pikisaaren yksikön vaatetusalojen suunnittelema ja toteuttama essu.

Materiaali oli harmaa polyesteri-puuvilla -twill. Painonappien avulla essun pituus oli säädettävä. Irrotettavat tasku ja avainhaka oli kiinnitetty painonapein. Taskuun oli kiinnitetty vihreä kangasmerkki, jossa kankaan valmistus- ja pesutiedot sekä teksti:

”Ohjeeksi osaavalle

 1. Poimi idea
 2. Lisää asenne
 3. Kietoudu essuun
 4. Tartu toimeen”

Lahjapakkaus oli musta kartonkilaatikko, jonka kansien sisäpuolella harmaa Osekkin liikemerkkikuviointi. Pakkaus suljettiin Osekkin väriraitavyötteellä.

Kortti oli ulkopinnoiltaan vihreä, sisäpuolella onnitteluteksti sekä teksti:

”Tämä lahja on osaavista käsistä. Suunniteltu ja ommeltu OSAOn Pikisaaren yksikössä. Pue essu yllesi – se ympäröi sinut ystävyydellä ja tekemisen innolla”.

Lahjana oli Pikisaaressa syksyllä 2013 järjestetyn suunnittelukilpailun voittajatyö ”Team Ahman” (Kirsi Inget ja Kari Ruka) Vuosirenkaat-pellavaliina.

Kilpailutyötä jatkokehitettiin oppilaitoksessa pellavan laadun ja värin sekä kuvioinnin koon ja värityksen osalta. Vuosirengaskuviointi painettiin käsin valkaisemattomalle toimikaspellavalle pigmenttivärein. Värimaailman lähtökohtina olivat Osekkin värit lisättynä lämpimin punasävyin. Yhden pyyheliinan koko oli 45 x 90 cm. Lahjana liinoja annettiin kaksi kappaletta.

Mainostoimisto ideoi kartonkisen lahjapakkauksen Pikisaaren vanhan käsityöläisperinteen pohjalta. Pakkauksen kuvioissa näkyi viitteitä alueen vanhaan rakennuskantaan. Pakkauksen kannessa oli Osekkin liikemerkkikuvio. Onnittelukortti kiinnittyi kannen alle. Pakkauksen sisällä olevat pyyhkeet näkyivät pakkaukseen leikatuista kolmesta ikkunasta. Kun pyyhkeet poistettiin pakkauksesta, ikkunanäkymäksi vaihtui pakkauksen pohjaan painetut kuvat erilaisia käsityöläisammatteja harjoittavista henkilöistä.

Onnittelukortissa oli teksti:

”Merkkipäivänäsi onnitellen, Oulun seudun koulutuskuntayhtymä Osekk, sekä Vuosirenkaat-pellavapyyhkeet on suunniteltu ja toteutettu opiskelijatyönä Oulun seudun ammattiopistossa Pikisaaressa.”

1.8.2014 – 31.12.2020 lahja on jalometallialan opiskelijoiden valmistava hopeinen Kurki-koru, jota voi käyttää riipuksessa tai rintakoruna. Pohjois-Pohjanmaan maakuntalintu kurki symboloi pitkää ikää, tasapainoa ja onnea. Korun on suunnitellut Karoliine Rupay.

Lahjapakkaus on tumma kartonkilaatikko, jossa on vihreitä juonteita. Pakkaus suljetaan mustalla tarralla. Koru kiinnitetään pakkauksen sisälle liitettävään onnittelukorttiin, joka on musta ja kortissa valkoisella teksti ”Merkkipäivänäsi onnitellen”.