OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hankeblogi / Hankeblogi / ...kuin sieniä sateella

...kuin sieniä sateella

Viime kesästä nuorten tietämys itsensä työllistämisestä vähintään kesän ajaksi on lisääntynyt merkittävästi. Edelläkävijöiden esimerkit ovat innostaneet yhä useampia nuoria kokeilemaan miniyrittäjyyttä joko omalla ammattialallaan tai jollain toisella itseä kiinnostavalla toimialalla. Uutisia kekseliäistä ja rohkeista nuorista on voinut lukea niin sosiaalisesta kuin perinteisemmästäkin mediasta.

Myös viranomaisissa ja erilaisissa järjestöissä on huomattu nuorten yrittäjyyden merkitys. Sen lisäksi, että nuoret voivat työllistää itsensä kesän ajaksi, he saavat arvokkaita työelämä- ja asiakaspalvelukokemuksia sekä valmiuksia että vahvistusta omalle uravalinnalleen. Tämän lisäksi nuorista on voinut olla suurta hyötyä esimerkiksi taloyhtiöille, yrityksille tai vaikka kyläyhdistyksille. Myös useat kunnat ovat huomanneet yhteyden työllistämistoiminnan ja opiskelijoiden kesäyrittäjyyden välillä. Oulussa, Kempeleessä ja Tyrnävällä kunta varasi varoja kesäyrittäjyyden tukemiseksi kesätyösetelin suuruisella summalla yrittäjää kohti.

OSAOlla on tänä kesänä ollut Nuori Yrittäjyys -konseptin mukaista toimintaa uutena ainakin Kempeleen ja Haukiputaan yksiköissä. Pikisaaren toimipisteessä osa NY-yrityksistä toimi aiemmasta poiketen myös kesäaikana. Lisäksi Myllytullin toimipisteessä oli kokki- ja leipurikondiittoriopiskelijoiden perustamia yrityksiä yhteensä neljä.

OSAOn Haukiputaan yksikössä toimi kesän 2015 aikana kolme parturikampaajaopiskelijoiden perustamaa yritystä nimiltään Kesäkampaamo 1, 2 ja 3. Asiakas Venla Vainiokangas on tyytyväinen NY-yrittäjä Pinjan työsuoritukseen. Kuva: Antti Vainiokangas.

Pikisaaressa rakennusrestaurointialan Niina Nevala ja Raimo Kähkönen työstävät NY-yrityksissään asiakkaille ikkunoita salonkikelpoiseen kuntoon. Yrittäjien mielestä olisi hyvä, jos myös valmistuneilla olisi olemassa jokin tila, jossa voisivat työttömyyden vaihtoehtona tehdä yrittäjämäistä tuotantotoimintaa edullisesti. Kuva: Miia Sankilampi.

Myllytullin myymälässä toimi kesäkuun aikana neljä kokki- ja leipurikondiittoriopiskelijoiden perustamaa NY-yritystä. He myivät erilaisia leipomotuotteita, kahvia, lounasta ja salaattiannoksia. Kuva: Antti Vainiokangas.

OSAOn Kempeleen yksikköön syntyi kevään aikana neljä NY-yritystä: Pullapojat NY, Viherhuoltamo NY, Viher- ja kukkapalvelut Hiltunen NY ja Siivottaret NY. Pipo 2 – Menolippu työelämään -hanke kävi kertomassa kevättalvella edellisen kesän nuorten kokemuksista kesäyrittäjinä. Kempeleen yksiköstä mukaan yritystoimintaan lähti lopulta kuusi opiskelijaa, vaikka alkuun heitä oli enemmänkin erityisesti puutarhatalouden alalta. Hankkeen toiminta-aikana on tavoitteena saada vähintään 15 NY-yritystä.

Kaikissa näissä Kempeleen yksikköön perustetuissa NY-yrityksissä oli olennaista yksikön opetus- ja ohjaushenkilöstön sekä johdon myötämielisyys. Lisäksi viheralan yritysten ja Siivottaret NY:n kohdalla iso kiitos kuuluu myös Osekkin kiinteistöpalveluille. Kiinteistöpalvelut antoi näille yrittäjille osan heille kuuluvista urakoistaan pesämunaurakaksi tai myötävaikutti Kipan kanssa palvelusopimuksen tehnyttä urakoitsijaa tekemään samoin. Alkupääomat saatuaan nämä yrittäjät uskalsivat jopa kieltäytyä omista kesätöistään ja heittäytyä yrittämisen harjoitteluun. Siivottaret NY on Pirilän asuntolasiivouksen lisäksi saanut parisenkymmentä ulkopuolista asiakasta ja viheralan yrittäjien, Elinan ja Jukan, on pitänyt myydä jo pitkän aikaa ”ei-oota”, koska he eivät muuten ehtisi kunnolla kaikkia töitään hoitaa.

Myös yrittäjistä nuorimmille eli Pullapojat NY:n Hannekselle ja Juholle oli Kempeleen yksikkö avittamassa heidän yrittäjän alkutaivaltaan. He saivat käyttää oppilaitoksen keittiötä leivostensa leipomiseen ja heitä varten oli hotraca-alan ohjaaja tarvittaessa auttamassa. Pojat selvisivät lopulta kuitenkin urakastaan varsin itsenäisesti. Poikien alkuperäinen bisnesidea, torikahvilan pitäminen, jäi lopulta sivupuroksi heidän tulojensa virrassa, kun vielä paikalla oleva henkilökunta tilasi tuotteita kotiin tai juhliin viemisiksi. Lisäksi Pirilään kotiutunut hallinnon väki tilasi heiltä mukavasti kokoustarjoiluita.

Myös haasteet ja erilaiset vaikeudet kasvattivat nuoria pitkin matkaan, sillä kaikki ei kuitenkaan koko ajan mennyt kuin Strömsössä, kuten sanonta kuuluu. Esimerkiksi sää aiheutti vaikeuksia Pullapoikien torimyynnille. Lisäksi töiden organisointi ja työajan ennakointi aiheutti varsinkin alkuun haasteita. Yrittäjien arkeen kuuluvat myös reklamaatiot ja erilaiset katselmukset, joten oli enemmän kuin hyvä asia, että osa yrittäjistämme sai nämä asiat kokea. Eniten heitä kuitenkin varmasti opetti asioiden etenemisen odottelu ja epävarmuus sinä aikana. Valinta varman kesätyön ja yrittäjyyden välillä toi osalle nuorista ainakin häivähdyksen yrittäjälle olennaisesti kuuluvasta yrittäjän riskistä.

Yrittäjyyden harjoittelu turvallisesti opintojen aikana on varmasti jokaisesta meistä suositeltavaa ennen kaikkea siitä saatavan henkisen kasvubuustin vuoksi. Mitä voisimme jatkossa tehdä enemmän ja paremmin, jotta yhä useampi voisi saada edellä mainittuja kokemuksia? Voisimme ainakin kertoa uusille opiskelijoille harjoitusyrittäjyyden mahdollisuuksista. Parhaiten nuoret pystyvät kuitenkin samaistumaan vertaiseensa eli saman ikäiseen nuoreen samankaltaiselta alalta. Myös henkilökunnalle olisi syytä kertoa NY-yrittäjyydestä ja muista harjoitusyrittäjyyden vaihtoehdoista.

Harjoitusyritystoiminnasta on hyötyä varmasti myös elinkeinoelämälle ja yksityisille ihmisille. NY-yritykset ovat eri puolilla Suomea pystyneet vastaamaan kysyntään löytämällä markkinarakoja sellaisista paikoista, joihin yritykset eivät ole vielä ehtineet tai joissa yritysten ei ole kannattavaa toimia. Mm. Savon ammatti- ja aikuisopiston logistiikka-alan yrittäjät olivat saaneet toimeksiantoja hyödyntämällä auto- ja kuljetusalan työehtosopimuksen vähimmäisvaatimuksia työntekijöiden työajoille. Myöskään viheralalla varsinaiset yritykset eivät välttämättä ehdi ottaa pienempiä pihaurakoita. Eri tahojen tiedottaminen näistä mahdollisuuksista antaa yrittäjyydelle yhä uusia mahdollisuuksia ja synnyttää tarvetta opiskelijayrittäjyydelle.

Olisi hyvä, jos voisimme Osekkissa luoda NY-yrittäjyyteen kannustavan tilavuokrahinnaston opetusajan ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa varten. Kunnissa taas voitaisiin asettaa eri harjoitusyritystyypit samalle lähtöviivalle. Nythän esimerkiksi 4H-yrittäjiä ja NY-yrittäjiä kohdellaan epätasa-arvoisesti ensin mainittujen saadessa kesäyrittäjäsetelin. Ei kai voi olla huono asia, jos harjoitusyritys on jo valmiiksi nuoren ammattialan mukaista ohjattua toimintaa eikä harrastustoimintaa? Varsinkaan, jos mietitään tuen vaikuttavuutta nimenomaan tulevan työllistymisen näkökulmasta? Perusteena joissakin kunnissa on käytetty sitä, että NY-toiminta on oppilaitoksen omaa toimintaa. Onhan toki näin, mutta NY-yrittäjyys sisältää riskejä ja hankintojen tarvetta ihan samalla tavalla kuin 4H-yrittäjyyskin. Perustelu ontuu myös siksi, että 4H-yrittäjyydestä saatu osaaminen on samalla lailla myöhemmin tunnustettavissa opintosuorituksina.

Kommentointi

(Ei otsikkoa)

Kerrankin hankeväen touhuista jäi hyvä mieli ! Lisää tätä vähemmän kaikkea höpötystä!

Kkzu - 09 elokuuta 2015 klo 12.54

Hankeblogeissa kirjoitetaan koulutuksen kehittämisestä sekä hankkeiden toimintaan ja tuloksiin liittyvistä asioista. Kirjoittajina ovat pääasiassa OSAOn hanketoiminnassa mukana olevat henkilöt, kuten projektipäälliköt.