OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hankeblogi / Hankeblogi / Auta alkuun!

Auta alkuun!

”Maksoin vuokran, sähkön, veden, puhelimen kuukausimaksun, hammaslääkärin ja ostin bussikortin. Ruokaan loppukuuksi minulle jäi 15€.”

Auta alkuun on muotoutunut 22.5.2014 järjestettävän seminaarimme tunnuslauseeksi. Se symbolisoi tukea tarvitsevien opiskelijoidemme pyyntöä ja huudahdusta. Samalla se on myös kysymys. Kysymyksemme siitä, kuka ja mikä auttaa ja kenen tehtävä se on.

Ammattiakatemia-hankkeessa on kehitetty ohjauspalveluita ja matalan kynnyksen koulutusmalli aikuiskoulutukseen. Sen pilottikoulutus on avaus uudenlaisten ratkaisujen rakentamiseksi aikuiskoulutuksen laajenevan kohderyhmän ja yhä moninaistuvampien haasteiden edessä.

Ammattiakatemian pilotti on avannut monenlaisia näkymiä ja näkemyksiä opiskelun rajoitteista, esteistä sekä tuki- ja ohjaustarpeista. Auta alkuun on viesti siitä, että ohjauksessa arjen elementit pitää hahmottaa ja asettaa tärkeysjärjestykseen. Maslowin klassista tarveteoriaa mukaillen ensin on oltava ruokaa ja suoja. Ennen niitä ei voi opiskella.

Jotta ohjaus on auttavaa, sen on oltava oikea-aikaista, kohdennettua ja koordinoitua. Ilmentyneisiin perustarpeisiin emme koulutuksen järjestäjinä voi vastata yksin. Alkuun tarvitaan paikallisten toimijoiden uudenlaista yhteistyötä ja sitoutumista. Tarvitaan lappuja luukuille, joiden väliä opiskelijamme eivät osaa sukkuloida. Tarvitaan kuuntelevaa ihmistä.

Syrjään jääminen ei ole valinta. Kohdennettu tuki edellyttää rinnalla kulkemista, välittämistä, pysähtymistä.

Lämpimästi tervetuloa Auta alkuun! –seminaariimme!

Tapahtuman ohjelma (pdf) »

Tutustu Ammattiakatemiaan:

https://www.youtube.com/watch?v=ZmYFu4nygNY

Kommentointi

Hankeblogeissa kirjoitetaan koulutuksen kehittämisestä sekä hankkeiden toimintaan ja tuloksiin liittyvistä asioista. Kirjoittajina ovat pääasiassa OSAOn hanketoiminnassa mukana olevat henkilöt, kuten projektipäälliköt.