OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hankeblogi / Hankeblogi / Vanhasta - joskus rikkonaisesta - syntyy jotain uutta

Vanhasta - joskus rikkonaisesta - syntyy jotain uutta

Artesaanien tekemiä koruja voi ostaa Tuumasta ja Tikistä Pikisaaresta.

Artesaanien tekemiä koruja voi ostaa Tuumasta ja Tikistä Pikisaaresta.

Harjoitusyritystoiminta ja Kesäyrittäjyys antavat nuorille mahdollisuuden kokeilla yrittämistä. Parhaimmillaan siitä on hyötyä niin lisätienestin ja työkokemuksen kuin opintojen etenemisenkin kannalta. Yrittäjämäisen ajattelun ja toiminnan kautta saaduilla taidoilla ja onnistumisen kokemuksilla on tietysti mittaamaton merkitys myös nuoren oman elämän hallinnan ja tulevaisuuden työelämässä pärjäämisen kannalta.

Kesäisen perjantain kunniaksi suuntasin työpäivän päätteeksi OSAOn Pikisaaren yksikön kevätmyyjäisiin. Keltaisessa talossa oli opiskelijoiden myyntipöydillä toinen toistaan taidokkaampia koruja, vaatteita, tauluja ja puuesineitä odottamassa uutta omistajaansa. Varsinaisena tavoitteenani ei kuitenkaan ollut pelkkä shoppailu, vaan halusin hieman haastatella ja tarkkailla myyntikojujen takana istuvia opiskelijoita. Mistä tuoteideat olivat syntyneet, millaisilla fiiliksillä opiskelijat olivat myymässä tuotteitaan ja oliko tuotteita tarkoitus myydä yrittäjämäisesti vielä kevätmyyjäisten jälkeenkin?

Aurinko lämmitti pilvettömältä taivaalta, mutta vielä enemmän mieltäni lämmitti opiskelijoiden asenne myynnissä oleviin tuotteisiinsa. Useamman äänestä oli kuultavissa ujo ylpeys omasta työstään: ”Minä olen tehnyt tämän ihan itse.” Osa oli valmistumassa viikon päästä ja valmistautumassa opiskelun jälkeiseen elämään: ”Ehkä perustan oman toiminimen ja jatkan näiden tuotteiden myymistä.” Osalla oli pohjalla lukuvuoden kestänyt NY-harjoitusyritys. Opiskelijat pahoittelivat sitä, ettei harjoitusyritystoimintaa voinut jatkaa kesäaikana, kun esimerkiksi korujen tekoon tarvittavat työkalut ja tilat eivät olleet kesäloman aikaan koululla opiskelijoiden käytettävissä. Mutta eihän tuollaista taitoa ja intoa saisi jättää lomillakaan hyödyntämättä.

OSAOssa on käynnissä projekti, jossa selvitämme opiskelijoiden mahdollisuuksia työllistää itse itsensä kesäaikaan omiin kesäyrityksiinsä. Tavoitteena on tukea opiskelijan polkua opinnoissa siten, että myös kesälomalla olisi mahdollista jatkaa lukuvuoden aikana toteutettua harjoitusyritystoimintaa ja kerryttää osaamistaan yrittäjyyden keinoin niin, että siitä voisi parhaimmillaan hyötyä niin kesätienestin ja työkokemuksen kuin opintopisteidenkin kannalta.

Kävimme reilu viikko sitten OSAOn yrittäjyysjaoksen jäsenten ja kesäyrittäjyydestä kiinnostuneiden yhteistyökumppaneidemme (BusinessOulu, Oulun kaupunki, OuluSES/Njetworking, Suomen 4H-liitto) edustajien kanssa benchmarking-matkalla Torniossa, jossa on viime kesänä pilotoitu Ruotsista saadun mallin mukaan kesäyrittäjyys -kurssia. Kurssin vetäjänä toiminut Juhamatti Konttaniemi kertoi kesäyrittäjyys -kurssista saatujen kokemusten olleen todella positiivisia. Nuorilla oli ollut into yrittämiseen ja yritystoimintaa oli tehty mielellään porukalla. Kesäyrittäjyys -kurssille osallistuneet nuoret pitivät yrittämisestä saatua kokemusta varsinaisia palkkatulojakin arvokkaampana. Uskoisin, että myös tulevat työnantajat osaavat arvostaa tuollaista kokemusta. Tornion mallia kesäyrittäjyydestä levitetään tänä kesänä muuallekin Pohjois-Suomeen.

Oulussa kesäyrittäjyyttä on mahdollisuus kokeilla tulevana kesänä Socializing Friday -yhteisön vetämän Kesäyrittäjäksi -hankkeen kautta. Siihen mukaan päässyt 15–24 -vuotias oululainen nuori voi saada kesäyritystoimintansa tueksi Oulun kaupungin lanseeraaman 280 € arvoisen kesäyrittäjyyssetelin sekä erityisen kummiyrittäjän ja yritysyhteisön osaamisen ja verkostot. On ollut todella ilo huomata, miten eri puolilla halutaan olla tukemassa erityisesti nuorten työllisyyttä ja yrittäjyyttä. Yrittäjyyden edistäminen onkin meidän kaikkien yhteinen etu ja siihen myös yrittäjyyskasvatuksen vahvistamisella halutaan olla yhteisesti vaikuttamassa.

Tarttuihan sieltä Pikisaaren kevätmyyjäisistä jotain toki mukaan itsellenikin. Ihastuin erityisesti erään opiskelijan tekemiin korvakoruihin, joiden ulkonäössä korun sirous yhdistyi jotenkin somasti metallin kylmyyteen. Vielä enemmän ihastuin, kun koruntekijä kertoi kierrättäneensä korvakorut rikkinäisistä sateenvarjoista. Mielestäni siinä kiteytyy koko yrittäjyyden idea. Yrittäjyys on kykyä katsoa ja nähdä tavanomaisessa ja tylsässä uusi mahdollisuus, ja taitoa toimia ja toteuttaa se tavoitteensa mukaan. Oikeastaan juuri se on kehittämishankkeidenkin tarkoitus: löytää vanhoista - joskus rikkonaisista - toimintavoista jotain uutta ja kehittää uusia mahdollisuuksia kehittymiselle. Siihen tarvitaan vaan oikeaa tekemisen meininkiä.

P.s. Piipahdin Pikisaaren Keltaisen talon kevätmyyjäisten jälkeen vielä Tuuma & Tikki -myymälässä. Sattumalta kuulin paikalla olleen asiakkaan ja myymässä olleiden opiskelijatyttöjen välisen keskustelun. Asiakas kyseli tytöiltä opinnoista ja tytöt vastailivat hymyissä suin: ”Opiskelu täällä OSAOssa on tosi kivaa ja opettaminen on laadukasta. - - Se on just kiva, kun täällä saa oikeesti tehdä.” Kyllä siinä ollaan asian ytimessä. Tekemällähän sitä oppii.

Minna 't Lam, projektipäällikkö, Kesätyönä Yrittäjyys -esiselvityshanke

Kommentointi

Hankeblogeissa kirjoitetaan koulutuksen kehittämisestä sekä hankkeiden toimintaan ja tuloksiin liittyvistä asioista. Kirjoittajina ovat pääasiassa OSAOn hanketoiminnassa mukana olevat henkilöt, kuten projektipäälliköt.