OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hankeblogi / Hankeblogi / Kauneuskujaa pitkin yrittäjyyteen -opiskelijablogi

Kauneuskujaa pitkin yrittäjyyteen -opiskelijablogi

Ensin jännitti tuleeko tarpeeksi asiakkaita vai olisiko kannattanut hakea töitä muualta, mutta loppua kohden enempää asiakkaita ei olisi voinut ottaa.

 Kauneuskujan Kesäkauneushoitola

Kuulimme kesätoiminnasta ensimmäisellä luokalla, kun valmistuvat hiuspuolen tytöt kävivät kertomassa toiminnastaan. Silloin toiminta ei kiinnostanut, sillä olimme juuri aloittaneet koulun, eikä se ollut meille ajankohtaista.

Toisen vuoden kevättalvella opettaja kysyi, ketkä olisivat kiinnostuneet kesätoiminnasta. Aluksi innokkaita oli monia, mutta sitten porukka pieneni ja meitä jäi seitsemän. Kevään aikana lukujärjestykseen lisättiin tunteja, jolloin aloimme viedä asioita eteenpäin. Ensimmäiseksi laskimme hoitojen tuotekustannuksia ja teimme sopimukset koulun ja NY:n kanssa. Opettaja oli mukana koko kevään, mutta lähes kaiken teimme itse. Pankkiasiat oli vaikein hoitaa, sillä pankillekin kesätoiminta oli uutta.Kaikki asiat olivat hoidettuna ennen kesäkuuta, kun aloitimme toiminnan. Aluksi asiakkaita oli melko niukasti, mutta loppua kohden enempää asiakkaita ei olisi voinut ottaa. Ensin jännitti tuleeko tarpeeksi asiakkaita vai olisiko kannattanut hakea töitä muualta.

Parasta yrittämisessä oli se, että meillä oli hyvä porukka tekemässä töitä. Tuttua olivat jo tilat, tuotteet, toimintatavat ja ohjaaja. Valitsimme kesäksi tarjolle vain ne hoidot, jotka osaamme tehdä ilman ohjaajan avustusta. Vaikka asiakastilanteissa ei tarvittu juurikaan ohjaajan apua, oli silti hyvä että hän oli tavoitettavissa paikanpäällä. Tulevaisuuden kannalta varmasti hyvä kokemus, sekä siitä saa yrittäjyysmerkinnän tutkintotodistukseen, eli siitä on hyötyä myös työnhaussa. Olimme myös tyytyväisiä kesätoiminnan tienestistä.

Jos jotain voisi tehdä toisin, olisimme panostaneet enemmän markkinointiin. Asiakkaita olisi varmasti ollut kesäkuun alussa paljon enemmän. Olisimme olleet halukkaita jatkamaan töitä myös heinäkuun ajan. Kuulimme vasta syksyllä, että Oulun kaupunki oli kokeillut yrittäjyyssetelien jakamista nuorille yrittäjille. Jos olisimme tienneet tästä, siitä olisi voinut olla hyötyä meille esim. markkinoinnin panostamisen kannalta.

Kulut, joita jouduimme maksamaan koululle, oli todella pienet. Oli mukavaa että oppilaitos lähti tukemaan meidän toimintaa. Oli ihan erilaista tehdä töitä itselle, kuin jollekin toiselle. Toivottavasti ensi kesänä toiminta jatkuu. Huippu kesä!

-Nea Mattila ja Essi Juntunen, 3.vuoden kosmetiikkaneuvoja opiskelijat


Kauneuskujan Kesäkampaamo

Olemme hiusalan opiskelijoita ja perustimme kesäkuun ajaksi kesäkampaamon. Olimme opiskelleet kaksi vuotta ja sen jälkeen olimme valmiita ryhtymään tällaiseen toimintaan. Alussa meille kerrottiin, että kaksi vuotta sitten (vuonna 2012) oli ollut toiminnassa tällainen kesätoiminta. Meille myös kerrottiin siitä, että jos osallistuu tähän toimintaan, niin pitää tehdä tietty tuntimäärä (6h/päivä) jotta saa hyväksilukuja sitten seuraavan ja viimeisen vuoden opiskeluista.

Ennen kesätoiminnan alkua meille pidettiin erillinen yrittäjyyskurssi, jossa opettelimme kirjanpitoa, laskimme tuotteille hinnat, päätimme työajoista ja ajanvarauksesta. Mainostukset hoidimme myös tämän kurssin aikana; oli jaettavia mainoksia, seinille laitettavia, lehtijuttu ja tietenkin puskaradio. Olimme yhteistyössä kosmetologien kanssa ja pidimme heidän kanssaan muutaman kerran palavereita joissa keskustelimme yhteisistä pelisäännöistä jne. Perustimme pieniä 2-3 hengen yrityksiä, koska tulorajana meillä oli 8500€ (ylimenevästä maksettava veroa). Jokainen yritys aukaisi oman tilin rahojaan varten. Meillä oli käytössä vain käteismaksu, koska emme saaneet maksupäätettä, eli korttimaksua käyttöömme.

"Kun sitten pääsimme työskentelemään, se oli todella jännää!  Asiakkaita oli jokaiseen lähtöön, niin vanhoja kuin nuoriakin."

Koulu vuokrasi meille tilat, jotta saimme käyttää tuttua ja turvallista ympäristöä. Jokainen yritys maksoi 150€ ja siihen kuului tilat, pesupaikka ja laitteet. Tuotemyynti meni myös koulun hyväksi, mutta meillä oli myyntikilpailu Wellan kanssa, joten kaikki saivat palkkioksi tuotteita itselleen. Tietenkin siihen vaikutti se, että kuinka paljon oli saanut myytyä tuotteita asiakkaille kesäkuun aikana.

Kun sitten pääsimme työskentelemään, se oli todella jännää! Koska saimme tehdä töitä itsenäisesti, eikä tarvinut aina odotella opettajaa katsomaan suunnitelmia. Asiakkaita oli jokaiseen lähtöön, niin vanhoja kuin nuoriakin. Jokaisen asiakastyön jälkeen meidän tuli merkata kirjanpitoon kaikki tuotteet mitä käytimme, ja kuinka paljon koska niistä maksoimme ainekulut koululle. Ainekulut maksoimme kahdessa erässä, jottei tulisi yhtenä ”pompsina” paljon maksettavaa. Ensimmäinen maksu suoritettiin kahden viikon jälkeen ja viimeinen erä maksettiin viimeisenä työpäivänä. Siivous oli meidän kaikkien yhteinen asia. Jokainen siivosi omat jälkensä ja tietenkin autettiin myös kaveria hädässä. Pyykit eivät kulkeneet pesulan kautta kesäkuussa ollenkaan, joten kuljetimme ne itse kotia pestäväksi.

Meillä oli apuna ohjaajat paikalla, ja jos tuli kysyttävää tai jokin vaikeampi tilanne niin he auttoivat meitä pääsemään eteenpäin. Ohjaajat olivat siis kosmetologi- ja hiuspuolelta ja he hoitivat omia työhommiaan samalla. Heitä ei hirveästi tarvittu, vaan yritimme itse selvitä pulmista toisten avustuksella. Hiuspuolen opettaja Pirjo Ollila piti meille sen ylimääräisen yrittäjyyskurssin ja siellä me saimme yllättävän hyvän pohjan tälle kaikelle, joten olimme aika luottavaisin mielin aloittamassa tätä hommaa.

Yrittämisessä parasta oli se, että pystyi itse vaikuttamaan työaikoihin ja sai tehdä kaiken itsenäisesti. Siinä oppi samalla nopeutta tekemiseen ja sai itsevarmuutta myöskin. Ja myös se oli plussaa, että jos joskus ”isona” haluaa perustaa oman yrityksen, niin pääsi vähän näkemään että millaista se sitten oikeasti on. Meillähän se tietenkin oli hieman helpotettu versio, koska olemme vielä opiskelijoita mutta ihan samalla kaavalla ne oikeatkin liikkeet laitetaan pystyyn.

Sanna-Mari Väyrynen, Elisa Ridell ja Sara Moilanen Kauneuskujan kassalla esittelemässä hinnastoa. Kuva: Minna 't Lam.

Jos saisimme nyt päättää että mikä olisi parannuksen kohde tässä koko projektissa, niin mainostuksen saisi aloittaa vieläkin aikaisemmin. Muuten kaikki meni ihan hyvin eikä ollut mitään isompia ongelmia.

Tämä kesä avasi meidän silmiämme tähän yritysmaailmaan, koska ajattelimme sen olevan paljonkin vaikeampaa mutta tämä yllätti meidät positiivisesti. Tämä kesä myös tuotti iloa meille koska saimme aika hyvät tienestit töistä, mutta tietenkin ainekuluihinkin meni todella paljon rahaa. Olemme silti kaikki tyytyväisiä!

Jos olet kiinnostunut yrittäjyydestä tai kesätöistä oman alan ympärillä, tämä on oiva mahdollisuus kokeilla uusia asioita ja myöskin sillä tavalla miten itse haluaisi toimia! Koska olemme huomanneet, että kesätöitä on välillä todella vaikeaa saada, niin jos niitä ei löydy muualta niin sama se on sitten itse perustaa yritys ja toimia sen kautta. Mukavia työhetkiä kaikille ja toivottavasti tämä avarsi muidenkin näkökulmia yrittäjyydestä ja kaikesta muustakin työnteosta!!

- Tanja Häkkilä ja Anita Väärä, 3. vuoden parturikampaajaopiskelijat

Lisätietoja: Kesätyönä yrittäjyys -esiselvityshanke

Kommentointi

Hankeblogeissa kirjoitetaan koulutuksen kehittämisestä sekä hankkeiden toimintaan ja tuloksiin liittyvistä asioista. Kirjoittajina ovat pääasiassa OSAOn hanketoiminnassa mukana olevat henkilöt, kuten projektipäälliköt.