OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hankeblogi / Hankeblogi / Makija matka yrittäjyyteen - opiskelijoiden kokemuksia kesäyrittäjyydestä

Makija matka yrittäjyyteen - opiskelijoiden kokemuksia kesäyrittäjyydestä

Makijan fiksu logo

Makijan fiksu logo

Kesällä 2014 perustimme kuuden luokkatoverin kesken kaksi NY-yritystä, tilausleipomo Makijan sekä myymälä-kahavila Makijan OSAO Myllytullin myymälä Oppipuodin tiloihin. Idean tähän itsemme työllistämiseen saimme ryhmänohjaajaltamme talvella 2014. Kun idea NY-yrityksestä oli heitetty ilmoille, osallistuimme NY-toiminnasta kertovaan esittelytilaisuuteen, ja halu kokeilla yrittäjyyttä ja työllistää itsensä kasvoi entisestään.

Olimme jokainen lähdössä maaliskuussa työssä oppimaan kukin omille tahoillemme, joten aikaa yritystoiminnan suunnitteluun oli vain muutamia viikkoja. Aloitimme etsimällä tietoa omatoimisesti NY-yritystoiminnasta ja miettimällä mikä tulisi olemaan keskeinen tarjoamamme palvelu ja tuote. Päädyimme tilausleipomo- sekä kahvilatoimintaan. Tilausleivontapuolesta oli edelliseltä kesältä hyviä kokemuksia, joten päätimme panostaa toukokuun lopussa olleeseen valmistujaisviikonloppuun. Tiedonhankinnassa vaikeudeksi koimme sen, että Oulun alueella ei ole kovinkaan paljon tietoa NY-toiminnasta, etenkään elintarvikealalla. Otimme yhteyttä Oulun Uusyrityskeskukseen, jossa sattui työskentelemään henkilö, joka oli ollut tuomassa NY-toimintaa Ouluun. Häneltä saimme käytännön neuvoja ja rohkaisua yrityksen perustamiseen.

Koko kevät kuluikin sitten käytännön asioita hoidellessa; aivan ensimmäisenä perustimme Makijalle Facebook-sivut (https://www.facebook.com/kahavilamakija), koulun kanssa tuli tehdä sopimukset tilojen ja laitteiden käytöstä ja vuokrasta, tukkuihin täytyi hankkia asiakkuudet, pakkausmateriaalit tilata, puhelinliittymä ja sähköposti avata ja suunnitella markkinointi. Vierailimme opintojen merkeissä myös Kinnusen Myllyllä ja kysyimme olisiko heillä kiinnostusta tukea toimintaamme jotenkin. He innostuivat heti ja sponsoroivat meille 500 kiloa jauhoja, joka poisti ison kuluerän leipomon toiminnasta. Otimme yhteyttä eri lehtiin, ja Oulu-lehti ilmaisi ensimmäisen halukkuutensa tehdä pientä juttua meistä nuorista yrittäjistä. Painoimme myös itse työasumme ja teimme markkinointimateriaaliksi ilmoituksia kaupan seinille ja jaettavaksi, sekä tilasimme käyntikortteja. Olimme siitä hyvä tiimi, että osaamista löytyi monelta osa-alueelta, ja esimerkiksi logon sekä mainosten ulkoasun suunnittelu hoitui kätevästi medianomi - Veeralta. Kahvilan puolelle ostimme käytetyn kassakoneen ja maksupäätteeksi otimme iZettle-maksupäätteen, joka olikin harjoitusyritykselle ainoa mahdollinen vaihtoehto. IZettleä varten avasimme myös nettiliittymän. Pakkausmateriaalit hankimme koulun kautta ja muut raaka-aineet ostimme kaupoista ja tukusta. Loppujen lopuksi noin puolet tuotoista meni raaka-ainehankintoihin ja muihin kustannuksiin.

Alkupääomaa kerrytimme myymällä osuuksia kahvilan ja tilausleipomon puolelta. Sijoitimme myös jokainen yrittäjä 40 euroa kumpaankin yritykseen. Laskeskelimme, että ensimmäisen viikonlopun tienesteillä pystymme sitten rahoittamaan loppuajan toimintaa, ja osuuksien myynnillä tarvitsi kerätä vain ensimmäisen tilausleipomoviikon raaka-aineiden kustannuksiin menevä summa. Toiminnan lopuksi maksoimme sijoitetut osuudet takaisin niiden ostajille.

Ensimmäinen toimintaviikkomme toukokuussa oli hektinen. Tilauksia valmistujaisviikonlopulle otimme vastaan useita kymmeniä, ja haasteeksi koituikin organisointi. Saimme kuitenkin kaikki tilaukset tuolle viikonlopulle hoidettua. Työtunteja ensimmäisellä viikolla jokaiselle meistä kuudesta kertyi reilut sata. Usein menimme koululle tasan viideltä kun hälytykset lähtivät pois, ja illalla juuri ennen kymmentä säntäsimme ovista ulos. Viimeisten tilausten valmistumista juhlittiinkin sitten menemällä pitsalle, aiemmin kun ei ollut aikaa oikeastaan edes syödä! Tilauksia teimme myöhemminkin, mutta emme niin suurissa määrin kuin ensimmäisen viikon aikana.

Kahvilatoiminnan aloitimme kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Viikonloppuna ennen avajaisia maalari - Maiju maalasi logomme koulumme myymälän ikkunaan ja laitoimme tilat uuteen uskoon. Olimme päättäneet tarjota tuoretta pullaa, munkkia ja leipää sekä lämmintä lounasta ja salaattia joka päivä. Lounaaksi halusimme tarjota ihan tavallista kotiruokaa kilohinnoilla, kuten myymälässä oli lukuvuoden aikanakin tarjottu. Myös salaattibaari oli Myymälä Oppipuodin päivittäisessä valikoimassa, ja tiesimme myös sille olevan kysyntää. Konditoriatuotteita ja leivonnaisia teimme fiiliksen mukaan, mutta munkki ja pulla kuuluivat päivittäiseen valikoimaamme. Hinnoittelimme tuotteemme mahdollisimman edullisiksi, mutta kuitenkin niin, että raaka-ainekustannusten jälkeen omaan pussiinkin jäisi jotain. Asiakkaina kävi ihmisiä vauvasta vaariin ja kahvia sai keittää jatkuvalla syötöllä, kun rakennuksessa opiskelleet opekorkeakoululaiset tulivat tauoillensa. Aukioloajat muokkaantuivat toiminnan edetessä, kun huomasimme esimerkiksi että loppupäivästä neljän jälkeen ei enää asiakkaita juuri käynyt. Pidimme ensimmäisen lauantain auki, mutta asiakkaat olivat vähissä, joten seuraavat lauantait pyhitimme rentoutumiselle. Työvuorot suunnittelimme viikoksi etukäteen, johon haastetta toi se, että kolmella meistä oli toinenkin työpaikka. Osa työskenteli leipomossa, osa valmisti lounasta ja vähintään yksi oli myymälän puolella palvelemassa asiakkaita ja keittämässä kahvia. Suurena apuna käytännön myymälätyössä meillä oli myös Oppipuodin Petri, joka joutui kiireaikoina myös kahvinkeittoon!

Tarkoituksenamme oli pitää myymälän ja kahvilan puoli avoinna koko kesäkuun, mutta valitettavasti jouduimme sulkemaan kahvilamme viikkoa ennen kuin oli tarkoitus ALV-rajojen tullessa vastaan. Kaiken kaikkiaan oman yrityksen pyörittäminen oli antoisaa, mutta myös haastavaa. Kiireaikana ärräpäät lenteli ja ystävyyssuhteet olivat koetuksella, mutta yhdessä saatiin myös nauttia suurista onnistumisen tunteista! Teimme todella suuren työn lähestulkoon yksin, ilman sen suurempaa apua opettajilta tai muilta ohjaajilta. Kirjanpitoon saimme apua sukulaisilta ja muutenkin tuttavat ja sukulaiset olivat tukemassa toimintaamme. Suosittelemme lämpimästi ja kannustamme uusia opiskelijoita NY-yrityksen pyörittämiseen tulevina vuosina. Meidän koulu tarjosi mahtavat puitteet, joita ei kannata jättää tulevinakaan kesinä hyödyntämättä!

Suvi Iinatti, Maiju Koivikko, Salla Kontio, Hanna Niva, Kati Väänänen ja Veera Yrjänä

Kirjoittajat ovat Myllytullin yksikön leipuri-kondiittori -opiskelijoita.


Lisätietoja: Kesätyönä yrittäjyys -esiselvityshanke

Kommentointi

Hankeblogeissa kirjoitetaan koulutuksen kehittämisestä sekä hankkeiden toimintaan ja tuloksiin liittyvistä asioista. Kirjoittajina ovat pääasiassa OSAOn hanketoiminnassa mukana olevat henkilöt, kuten projektipäälliköt.