OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hankeblogi / Hankeblogi / #eläyritä

#eläyritä

Tämä koulutuspäivämme hashtag ei kuulosta alkuun kovinkaan yrittäjyyttä kannustavalta sanayhdistelmältä, mutta se on todellisuudessa juuri sitä kuopiolais-oululaisittain viännettynä. Sehän tarkoittaa Elä! ja Yritä! Ja kun hankkeemme työntekijöistä on yli puolet savolaisia, se voi tarkoittaa myös oikeastikin että elä yritä! Tai sitten ei. Otappa selevää...

OSAOn Kesätyönä yrittäjyys -esiselvityshanke järjesti 16.10. koulutuspäivän kesäyrittäjyydestä Myllytullin yksikön Inno-Myllyssä. Paikalle saapui noin 60 nuorten ja yrittäjyyden parissa toimivaa henkilöä muun muassa eri oppilaitoksista, kuntien nuoriso- ja työllisyyspalveluista, järjestöistä, TE-toimistosta ja Uusyrityskeskuksesta. Ja tietenkin paikalla oli myös tarinan pääosan esittäjiä eli nuoria kesäyrittäjiä. Osallistujien lukumäärä ja aktiivisuus ylittivät rohkeimmatkin odotuksemme. Nuorten kesäyrittäjyys ja laajemmin ajateltuna nuorten yrittäjyys sekä työllistyminen koettiin siis tärkeäksi.

Aamupäivän aikana kuulimme ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta ja kesäyrittäjyyden eri malleista sekä käytännön toteutuksesta. Koko päivän parasta antia kaikkien mielestä oli nuorten omat kokemukset yrittäjyydestä. Kertomukset kesästä ja yrittämisestä saivat paikallaolijat melkein hurmokseen nuorten ladellessa toinen toisensa perään “hengästyttäviä viisauksia”, kuten eräs yleisöstä twiittasi tapahtuman hashtagilla. Kysyttäessä minkälaista tukea he kaipaisivat eniten viranomaisilta, oppilaitoksista tai mistä hyvänsä, oli nuorilla vastaukset valmiina. Erityisesti nuoret kertoivat tarvitsevansa mahdollisuuksia, tietoa niistä ja tukea; sitä isompaa olkapäätä, jonka voi tarjota kuka hyvänsä “aikuinen”, on hän sitten opettaja tai muu nuoren lähellä oleva henkilö. Etenkin kokeneemman yrittäjän tuki, vaikka vain 10 minuutin ajan, voi olla nuorelle kullan arvoista!

Essin (vas. alkaen), Emman, Veeran, Katin, Teemun ja Aleksin erittäin kypsät kommentit saivat kuulijoissa aikaan kylmiä väreitä.

Iltapäivällä käärimme hihat ja mietimme, kuinka voimme verkostona ja kukin tahollamme tehdä kesäyrittäjyyden jokaiselle nuorelle mahdolliseksi. Vilma Mutka BusinessArenasta sai aamupäivästä innostuneen porukan työskentelemään työpajoissa todella aktiivisesti muun muassa learning cafe-, verkostokartta- ja oppimissopimusmenetelmien avulla. Paikalle saapuneet koulutettavat sekoitettiin paitsi keskenään, myös nuorten kesäyrittäjien kanssa. Yrittäjät saivat työpajoissa yhä uudestaan ja uudestaan vastata “aikuisten” esittämiin kysymyksiin nuorten kokemuksista.

Koulutuspäivän aikana kertyi suuri määrä erilaista materiaalia, joita paikallaolijat tuottivat kirjoittaen ja piirtäen iltapäivän aikana työpajoissaan. Päivän teema kirvoitti heitä myös twiittaamaan aktiivisesti ja OSAOn viestintä otti tilaisuudesta valokuvia ja videokuvaa. Lähetämme koosteen materiaalista ja työpajatyöskentelyn tuloksista myöhemmin.

“Täällä eivät tyhjät tynnyrit kolise!” Teemu Vähäkangas

BusinessArenan Vilma sai iltapäivän aikana osallistujat vetämään mutkat suoriksi matkallaan kesäyrittäjyyden mahdollistamiseksi.

Tilaisuuden alkaessa päättyä koulutuksen osanottajien tunnelma oli moninaista: osalla oli jo puolivalmiita suunnitelmia kesäyrittäjyyden mahdollistamiseksi omissa organisaatioissaan ja he saivat nyt varmuutta toiminnan toteuttamisesta. Toisille tilaisuus herätti enemmän kysymyksiä kuin mitä he saivat vastauksia. Joka tapauksessa tilaisuus hieroi aivonystyröitä oikein kunnolla! Näitä innostuksen ja hämmennyksen tunteita ei saa nyt päästää väljähtymään. Haastamme nyt kaikkia paikalla olijoita ottamaan koppia kesäyrittäjyyden mahdollistamiseksi. Nuoret kyllä tarttuvat mahdollisuuteen, kun sen vain saavat!

Jokainen meistä voi toimia yrittäjämäisesti, vaikka olisin sitten yrittäjä, opiskelija, opettaja tai vaikka hanketyöntekijä.

Lisätietoja: Kesätyönä yrittäjyys -esiselvityshanke

Kommentointi

Hankeblogeissa kirjoitetaan koulutuksen kehittämisestä sekä hankkeiden toimintaan ja tuloksiin liittyvistä asioista. Kirjoittajina ovat pääasiassa OSAOn hanketoiminnassa mukana olevat henkilöt, kuten projektipäälliköt.