OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hankeblogi / Hankeblogi / K2K – monessa mukana

K2K – monessa mukana

Oulun seudun nuorisohankkeet hyvin esillä

OSAOn K2K Kaveri kaverille -toiminta oli mukana kansanedustaja Jaana Pelkosen luotsaamassa paneelikeskustelussa Kaukovainion tekniikan yksikön auditoriossa 9.5. Muita alueemme nuorten hyväksi toimivia projekteja paneelissa olivat edustettuina

  • Oulun Diakonissalaitoksen - ODL vapaaehtoistoiminta
  • SPR:n Nuori nuorelle -ystävätoiminta
  • FinFami ry - Mielenterveysomaisten keskusliiton nuorille suunnattu toiminta

Keskusteluun osallistuivat edellisten tahojen lisäksi avauspuheenvuoron pitänyt Tuoma Aarni ja Osekkista kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi.

Tuomas Aarnin avauspuheenvuoro vei mukana olleet ja yleisön suoraan asian ytimeen, sillä hän puhui omista kokemuksistaan: kun nuoren ihmisen elämässä kaikki ei mene niin kuin odotetaan. Henkilökohtainen puheenvuoro nostikin keskustelun ytimeen sen, kuinka monenlaisia nuorten haasteelliset elämäntilanteet voivat olla, kuinka erilaisia persoonia me itse kukin olemme ja kuinka yksiköllistä tukea niissä tilanteissa tarvitaan - kaikille ei sovi kaikki.

Vapaaehtoisten vanhempien kaverien tarjoama tuki K2K-toiminnassa onkin oiva muoto muiden tukimuotojen ohella. Keskustelussa kävi ilmi muun muassa, että SPR:n Nuori nuorelle -ystävätoiminnan kanssa K2K:lla on paljon yhteistä, vaikka tukihenkilöt ovat eri-ikäisiä. Paneelikeskustelun järjesti Pohjois-Pohjanmaan Kokoomusnaiset otsikolla ”Kuinka syrjäytyminen lopetetaan”. K2K-kaveritoiminta esittäytyy mielellään kaikenlaisissa tilaisuuksissa, joilla edistetään nuorten pärjäämistä.

K2K -vertaistapaaminen OSAOn Muhoksen yksikössä

Järjestimme 11.5. vertaistapaamisen K2K vapaaehtoisille eli vanhemmille kavereille ja uusien opettajien mentoreille. OSAOn Muhoksen yksikkö otti K2K vapaaehtoiset avosylin vastaan. Järjestelyistä suuri kiitos yksikön opinto-ohjaaja, Timo Mikkoselle, joka tunnusti K2K:n ’väriä’ jopa päivän työasullaan☺

Kello lähenteli yhtätoista ja odottelimme Leenan kanssa päärakennuksen aulassa vieraita saapuviksi. Melko täsmällisesti vapaaehtoiset ilmestyivät paikalle, vaikka saattaisi luulla, että eläkeläisenä ajantaju välillä häviää, kun ei ole kiire koko ajan johonkin.

K2K -toiminta on alkanut elokuussa 2015. Osa vapaaehtoisista on ollut mukana toiminnassa alusta asti ja matkan varrella olemme saaneet joukkoon lisää motivoituneita ja kiinnostavia henkilöitä. Niin tälläkin kertaa, mukana oli kolme muille vapaaehtoisille täysin vierasta eläkeläistä: yksi työpaikkaohjaaja ja opetus-kasvatusalalla (muualla kuin OSAO) pitkän uran tehnyt pariskunta. Meillä on mukana jo kaksi pariskuntaa, joiden yhteinen harrastus on K2K! Aloitimme vertaistapaamisen maittavalla lounaalla, kuulumisten vaihtamisella ja tutustumisella. Eikä aikaakaan, kun yhteinen sävel löytyi entisten ja uusien tuttavuuksien välillä. Meidän yllätykseksi vastuuopettaja, Annikki Lotvonen, laittoi vapaaehtoiset arvioimaan näytön – kolmosia vain sateli taivaalle. Onkohan kokki-opiskelija tiennyt, että ruokailijoista suurin osa oli entisiä lehtoreita ja opettajia?

Timo-opo ohjasi meidät tutustumaan pieneläimiin. Marja-Liisa Ruusu, ohjaaja, kertoi varmoin ottein papukaijoista, matelijoista, kilpikonnista, kanoista, ankoista, jyrsijöistä ja mini-possusta yms.

Opiskelijat näyttivät hienosti mallia, kuinka puut kaatuivat simulaattoreilla. Eikä jännittänyt yhtään, vaikka vieraita tuli tupa täyteen. Hurtti huumori lensi ilmoille, kun opiskelijat kertoivat syyn, miksi mielellään ovat esittelemässä koneita vieraille. Mutta jätetään se lukijan arvattavaksi?! Osa vapaaehtoisistakin uskaltautui puikkoihin.

Robottinavettaan tutustumisen jälkeen jaoimme kahvin ääressä K2K -kokemuksia. Annoimme uusille vapaaehtoisille mahdollisuuden kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä. He, joilla opiskelijakaveri jo on, kertoivat vähän tapaamisistaan, jolloin lopuillekin syntyi käsitys siitä, mitä K2K -toiminta on eli kiireetöntä keskustelua opiskelijan tarpeista lähtien. Mukana vertaistapaamisessa oli 11 vapaaehtoista, Eija Leinonen, ulkoinen arvioitsija, ja projektihenkilöt Leena Raitala ja Anna-Mari Saarela.

Hankeblogeissa kirjoitetaan koulutuksen kehittämisestä sekä hankkeiden toimintaan ja tuloksiin liittyvistä asioista. Kirjoittajina ovat pääasiassa OSAOn hanketoiminnassa mukana olevat henkilöt, kuten projektipäälliköt.