OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hankeblogi / Hankeblogi / Matkatarinoita kesätyöyrityksissä, osa II

Matkatarinoita kesätyöyrityksissä, osa II

Veeran yrityksen myynti kehittyi suoraan verrannollisesti lämpömittarin lukemien kanssa.

Veeran yrityksen myynti kehittyi suoraan verrannollisesti lämpömittarin lukemien kanssa.

Nuorten luovuudesta ja ahkeruudesta koin jälleen yhden esimerkin, kun menin tapaamaan Veera Ylikotilaa, 19, Liikuntakeskus Hukan pihalle, jossa toimii hänen yrityksensä Veeran Pyöräpaja.

Veeran pyöräpaja

Veera aloittaa neljännen lukiovuotensa syksyllä. Neljännen, koska on halunnut ottaa niin paljon ylimääräisiä kursseja itselleen. Tämä on hänen kesätyönsä tänä kesänä… Tai siis hänen toinen kesätyönsä. Veera aloitti päivänsä tänä kesänä menemällä kaupunginsairaalaan tekemään toimistotöitä. Työpäivän päättyessä neljän aikaan, suurin osa hänen ”oikeista” työkavereistaan meni kotiinsa, kauppaan, kuka minnekin, mutta Veera meni pyöräverstaalleen, jossa jatkoi päiväänsä aina myöhäiseen iltaan saakka. Käydessäni Veeran luona 8.7. hän oli ollut viimeistä päivää töissä kaupungin kesätyössään, joten Veeran työtaakka keveni yrityksen loppuajaksi. Veeran Pyöräpaja on:

- lukiolaisnuoren perustama kesätyöyritys

- toimi Liikuntakeskus Hukan edustalla kolme viikkoa juhannuksen jälkeen

- yrityksen toimenkuvana oli huoltaa pyöriä; mm. renkaan paikkausta, vaihtoa, pyörän puhdistamista, öljyämistä ja korjausta

- yhden pyörän huolto maksoi 15 € ja kesti yleensä noin tunnin.

- yritys kuului Njetworking’n Kesätyöyrittäjäksi-projektiin

- projektiin osallistuneet yrittäjät saivat Oulun kaupungilta alkupääomakseen kesätyösetelin (280 €)

Veera päätti osallistua kuukauden ajan kestävään Njetworking’n Kesätyöyrittäjäksi-projektiin. Ensin oli viikon kestävä valmentautumisjakso, jonka aikana nuoret yrittäjät saivat muun muassa projektin työntekijöiltä perehdytystä yrittäjyyteen ja tarvittaessa myös valmiin yritysaihion. Lisäksi jokainen kesätyöyrittäjä sai tuekseen kummiyrittäjän, joka muun muassa kommentoi nuoren liiketoimintasuunnitelmaa. Viikon sparrausjakson jälkeen alkoi kolmen viikon toimintajakso, jolloin nuoret pyörittivät yritystään. Omaa yritystä ja Y-tunnusta ei tarvinnut välttämättä perustaa, vaan nuori on voinut halutessaan tehdä työtään ja laskutuksesta huolehti Ukko.fi-palvelu. Ukko.fi –palvelu haluaa olla tukemassa nuoria yrittäjiä ja lähti mielellään projektin kumppaniksi. Tämä oli myös Veeran tie yrittäjyyteen tällä kertaa. Liikuntakeskus Hukka tuki Veeraa antamalla hänelle hyvän liikepaikan edustaltaan, vettä pyörien huoltoa varten ja mainosti pyöräpajaa asiakkaillensa.

Veeran yritystaival pyöräpajassaan ei alkanut ensin kovinkaan ruusuisesti. Alkuun hän pyöritti yritystään taivasalla, kunnes sai katoksen käyttöönsä. Ensin asiakkaitakin kävi aika vähän ja säiden oltua melko kylmät ja sateiset, on yrittäminen tuntunut varmaan jo aika kärvistelyltä. Tilanne kuitenkin muuttui, kun hän sai mainostettua yritystään Facebookissa ja kun Kalevassa oli juttu hänen yrityksestään. Päivä alkoi sanamukaisesti paistaa yrittäjälle asiakkaiden löytäessä Veeran pyöräpajan kelien samalla lämmettyä. Sen jälkeen hän ei pystynyt ottamaan asiakkaita enää kuin ajanvarauksella! Välillä hän joutui pyytämään veljeänsä avukseen, jotta sai kaikki työtilaukset hoidettua.

Löikö kesätyöyritys sitten leiville? Veera kertoi tienanneensa yritystoiminnallaan paremmin kuin kaupungin kesätyössään: kaupungilla hänen tienestinsä jäivät noin viiteen euroon tunnilta, kun pyöräpajalla hänelle jäi käteen noin 12 euroa tunnilta. Lukion jälkeen Veera aikoo hakea yliopistoon lukemaan itsensä arkkitehdiksi. Hän on valmis yrityksen perustamiseen myös ensi kesänä. Tällöin hän perustaisi yritykselleen oman toiminimen ja Y-tunnuksen. Näin hänen ei tarvitsisi maksaa arvonlisäveroa alle 8500 € liiketoiminnasta. Välkkyjä ovat nämä nuoret!

Vesalan Kesäkioski

Veeran jälkeen menin tapaamaan Johannes Pohjolaa Ylikiimingin Vesalankylään. Johannes on 16-vuotias ylikiiminkiläinen nuori, joka suuntaa syksyllä OSAOn Myllytullin yksikköön tietoliikenneasentajan ammattiin johtavaan koulutukseen. Johannes on pitänyt kesäkioskiaan kesän alusta ja on vierailupäivänäni lopettelemassa yritystään. Hän aikoi pitää kioskia siihen asti, kunnes on myynyt varastonsa tyhjäksi. Hänen valikoimiinsa on kuulunut muun muassa karkit, jäätelöt ja virvoitusjuomat. Kioskipaikka sijaitsee hänen isovanhempiensa tontilla Ouluntien varressa Ylikiimingin Vesalankylässä noin 10 kilometrin päässä Ylikiimingin keskustasta. Johannes kertoi, että hänen yrityksensä on 4H-kesäyritys ja hän saa tienata ilman arvonlisäveroa enintään 6000 euroa vuodessa. Hän kävi ennen kioskin avaamistaan 4H-yhdistyksen järjestämän yrittäjäkoulutuksen. Johanneksen yritys on kuulunut myös Kesätyöyrittäjä-hankkeeseen, joka on niin ikään valmentanut yrittäjiä.

Kesän aikana Johanneksen bisnes sujui vaihtelevasti. Joinakin päivinä asiakkaita ei ollut kovin paljoa, mutta toisina päivinä saattoi tulla myyntiä satojen eurojen edestä. Välillä hän sai apua omilta sisaruksiltaan, joita oli paikalla myös vierailupäivänäni. Kokemukset yrittäjyydestä olivat olleet myönteisiä, mutta jatkosta hän ei osannut vielä sanoa, aikooko vakinaisemmin yrittäjäksi. Hänen suvussaan on yrittäjyyttä enemmänkin: äidillä on ollut useita yrityksiä ja kaikki hänen enonsa ovat yrittäjiä. Juuri äiti häntä yrittäjyyteen kannustikin. Johannes ei tiedä, tekisikö hän mitään toisin, jos voisi aloittaa yrittäjyyden uudelleen.

Parasta hänen mielestään on kesässä ollut se, ”kun on tullut hyvin rahaa ja ihmiset on olleet tyytyväisiä.” Johanneksen kommentti yrittämisestä on ollut toistuva teema kaikilla kesätyöyrittäjillä, joita olen kesän aikana tavannut: vaikka rahankin tulo on ollut tärkeää, tärkeintä on ollut itsensä voittamisen kokemus ja asiakkailta saatu myönteinen palaute.

Antti Vainiokangas, projektikoordinaattori, Kesätyönä yrittäjyys -esiselvityshanke

Kommentointi

Hankeblogeissa kirjoitetaan koulutuksen kehittämisestä sekä hankkeiden toimintaan ja tuloksiin liittyvistä asioista. Kirjoittajina ovat pääasiassa OSAOn hanketoiminnassa mukana olevat henkilöt, kuten projektipäälliköt.