OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hankeblogi / Hankeblogi / Mullistuksia maarakennus- ja kaivannaisaloilla

Mullistuksia maarakennus- ja kaivannaisaloilla

3D&GPS- koneenohjausjärjestelmä näyttää mm. kaivuusyvyydet ja kaltevuudet

3D&GPS- koneenohjausjärjestelmä näyttää mm. kaivuusyvyydet ja kaltevuudet

Perinteiset maarakennus- ja kaivannaisalat ovat murroksessa, kun uudet 3D & GPS – koneenohjausjärjestelmät tekevät tuloaan työmaille. Joillekin isoille työmaille ei enää pääse töihin ilman kyseisiä laitteita ja niiden hallintataitoja. Marasimu-projektin asiantuntijaopettajat päättivät ottaa järjestelmät haltuun, joten 3D&GPS – koneenohjausjärjestelmät hankittiin simulaattoreihin ja aitoihin työkoneisiin – ja niitä opeteltiin käyttämään.

Lähdetään nollasta

Isoilla työmailla vaaditaan työkoneisiin nykyään usein 3D&GPS- koneenohjausjärjestelmiä. Järjestelmät helpottavat kuljettajan työtä näyttämällä esim. kaivuusyvyydet, kaltevuudet ja etäisyydet muutaman sentin tarkkuudella. Vielä pari vuotta sitten Suomessa ei ollut juurikaan mietitty, miten näitä monimutkaisia 3D&GPS-koneenohjausjärjestelmiä opitaan käyttämään. Eikä ollut opetusvälineitä, kuten simulaattoreita joihin olisi yhdistettynä 3D&GPS- koneenohjausjärjestelmiä. Maarakennus- ja kaivannaisalan opettajilla ei ollut tietoa onko missään muuallakaan asiaan perehdytty, mutta opettajat ajattelivat, että asia on tärkeä. Kun Marasimu- projektissa lähdimme asiaa selvittämään, tuli aika monta kertaa seinä vastaan. Osa valmistajista sanoi, että koneenohjausjärjestelmiä ei voida vielä yhdistää simulaattoreihin ja osa sanoi, että se maksaa 50 000€. Projektipäällikkönä olin jo valmis luovuttamaan, sillä projekti ei tuntunut etenevän. Onneksi opettajat olivat sinnikkäitä ja mallia löydettiin lopulta Ruotsista. Siitä saatiin toivoa meille ja mallia muillekin valmistajille, että asian kehittämiseen kannattaa satsata. Simulaattorit ja niihin kytkettävät koneenohjausjärjestelmät saatiin kilpailutusten kautta Haukiputaalle ja Taivalkoskelle. Haukiputaalle hankittiin myös aitoihin työkoneisiin 3D&GPS-laitteet ja järjestelmät.

Pintaa syvemmälle asenteella

Laitteiden hankinnan jälkeen saimme rahoituksen toiseen kehittämisprojektiin, jossa päästiin perehtymään laitteisiin ja niillä opettamiseen. ”Koneenohjausjärjestelmien hyödyntäminen infrarakentamisessa ja kaivannaisaloilla” – projektissa (ESR) opettajat testasivat, kokeilivat ja muokkasivat ympäristöt sellaisiksi, että koneenohjausjärjestelmiä pystytään nyt kouluttamaan omille opiskelijoille ja ammattilaisille. Jo laitteiden hallinta ja ymmärrys on haastavaa, saati niiden käytön opettaminen toisille. Työtä oli siis paljon, mutta opettajien motivaatio ja into oppia auttoi asioiden haltuunotossa. Lisäksi opettajat ovat nähneet paljon vaivaa, että myös ne kuljettajat ja yrittäjät, jotka eivät ole vakuuttuneita uusista teknologiosta, saavat uusia ajatuksia ja kokemuksia nykyaikaisista työvälineistä – ja pysyisivät siten työmailla.

Uudet järjestelmät toivat myös mielenkiintoisen avauksen yhteistyölle yliopiston kanssa. Suunnittelijoilla on mahdollisuus kokeilla ja ymmärtää mitä asiat tarkoittavat käytännössä, sillä projektin opettajat kouluttavat nyt yliopiston opiskelijoita työkoneiden ja koneenohjausjärjestelmien käyttöön. Yhteistyötä tekevät siis jatkossakin järjestelmien suunnittelijat ja niiden käyttäjät.

Ainutlaatuiset ja monipuoliset maarakennus- ja kaivannaisalan oppimisympäristöt ovat hyödynnettävissä OSAOn Haukiputaan ja Taivalkosken yksiköissä. Opettajien tekemä työ on ollut uraauurtavaa ja innovatiivisuus on näkynyt erityisesti heidän asenteessa tehdä sellaista mitä Suomessa ei ole aiemmin tehty. Opettajat näkivät miten asioiden tulisi olla, vaikka kukaan ei sanonut, että se on mahdollista ja miten tuohon lopputulokseen päästään. Ja projektirahoitukset mahdollistivat siihen resurssit. Kiitos hienosta työstä!

Kommentointi

Sinnikkyydellä ja innovatiivisyydellä

On ollut hienoa seurata projektianne "takavasemmalta" ja muunmuassa useasti ylitettyjen uutiskynnysten seurauksena se on ollut helppoakin.
Onneksi olkoon koko projektiryhmälle onnistuneesta, koulutuksellisesti ja ammattikunnallisesti merkittävästä investointi- ja kehitysprojektista.

-timom - 15 joulukuuta 2014 klo 13.19

Hienoa työtä

sekä opettajilta että Johannalta. Heidän lisäkseen kiitosta tulee antaa myös työelämän edustajille, jotka ovat tukeneet ja kannustaneet tässä ponnistuksessa.

Alpo Kaisto - 15 joulukuuta 2014 klo 14.22

Hankeblogeissa kirjoitetaan koulutuksen kehittämisestä sekä hankkeiden toimintaan ja tuloksiin liittyvistä asioista. Kirjoittajina ovat pääasiassa OSAOn hanketoiminnassa mukana olevat henkilöt, kuten projektipäälliköt.