OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hankeblogi / Hankeblogi / MyOppis - kokemuksia, ajatuksia ja tuntemuksia Rovaniemeltä

MyOppis - kokemuksia, ajatuksia ja tuntemuksia Rovaniemeltä

Joulukuussa 2016 pyörähti käyntiin hanke, viralliselta nimeltään ”Turvapaikansaaneiden maahanmuuttajien oppisopimuskoulutuksen ja työssäoppimisen kehittäminen”. Hankkeen lyhennetty nimi tunnetaan ”My Oppis” nimellä. Mukana hankkeessa on myös Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, jota edustan minä. Aloitin hankkeessa projektityöntekijänä helmikuussa ja olen tämän neljän kuukauden aikana verkostoitunut, oppinut valtavasti uusia toimintamalleja ja käsitteitä, ollut erilaisissa koulutuksissa ja tavannut ja tutustunut uusiin ihmisiin.

Olen omassa työssäni ammatillisena opettajana kohdannut ja opettanut maahanmuuttajia mutta hankkeen kautta olen saanut uutta ymmärrystä ja tietämystä turvapaikansaaneiden maahanmuuttajien asioiden ja prosessien etenemisestä. Oppisopimus koulutusvaihtoehtona oli minulle myös uusi maailma ja hankkeen kautta olen sisäistänyt myös tämän toimintamallin ja saanut valmiuksia reformin tuomiin muutoksiin.

Rovaniemellä on käynnissä hankkeet OSMA ja FOLO ja olen tehnyt tiivistä yhteistyötä näiden kahden hankkeen kanssa. Olemme todenneet, että yhteistyö on voimaa ja toisia tukemalla ja auttamalla saamme aikaan monipuolisimpia ja laadukkaampia tuloksia ja tuemme samalla laaja-alaisesti asiakkaitamme. OSMA hankkeessa pyritään edistämään maahanmuuttajien työllistymistä ja hakeutumista ammatilliseen koulutukseen. Hankkeessa opetellaan suomen kieltä ja kulttuuria sekä harjoitellaan työelämässä ja yhteiskunnassa tarvittavia taitoja. FOLO hanke eli Foreing Lounge edistää ulkomaalaistaustaisten työnhakijoiden työllistymistä Lapissa. Tarkoituksena on järjestää syksyllä ”MyOppis”, ”OSMA” ja ”FOLO” hankkeiden yhteinen päivä, jolloin esittelemme hankkeitamme asiakkaille ja pyrimme antamaan informaatiota, tukea ja ohjausta laaja-alaisesti.

”MyOppis” hankkeen kautta on tarjoutunut monia eri mahdollisuuksia osallistua eri koulutuksiin. Minä olen mukana mm. ERMO-hankkeen koulutuksessa, jonka sisältönä on erityisopetus monikulttuurisille opiskelijoille. Koulutus järjestetään kolmessa osassa ja se kestää vuoden loppuun. Ensimmäinen kokonaisuus käsitteli maahanmuuttajien oppimisen ja opiskelun tukemista ja koulutuspäivien aikana nousi esille monia uusia opettavaisia näkökulmia ja on ollut mielenkiintoista jakaa ajatuksia ihmisten kanssa, jotka työskentelevät maahanmuuttajien kanssa monenlaisissa eri tehtävissä ja joillakin työhistoriaa on takana jo reilut kymmenen vuotta.

Tiistaina 23.5 oli Pikisaaressa ”MyOppiksen” verkostopäivät. Pikisaaren miljöössä ajatukseni palaavat mummolan maaseutumaisemiin, niin somalta tämä alue kokonaisuudessaan näyttää. Olin toista kertaa käymässä Oulun Oppisopimusyksikössä ja molemmilla kerroilla vieraanvaraisuus on otettu hienosti huomioon. Tämä yksikkö on kyllä sisäistänyt sanan Hospitality, erityiskiitokset Helille ja Katille. Työyhteisöstä välittyy myös iloinen ja positiivinen ilmapiiri ja toimistossa raikuu ja helisee iloinen nauru. Verkostopäivillä kävimme läpi mitä olemme tehneet ja saaneet aikaiseksi ja totesimme, että kaikilla meillä on samat haasteet ja kokemukset. Olemme kaikki verkostoituneet ja esitelleet hankettamme monissa eri tapahtumissa ja tilanteissa. Odotimme kaikki jännittyneitä miten Oulun "Pirates of Education" tapahtuma seuraavana päivänä onnistuu, niin loistavia suunnitelmia tapahtuman eteen oli tehty ja valtavasti myös työtä. Oli hienoa lukea eilen ryhmämme Facebook päivityksestä, että tapahtuma oli onnistunut. Kävimme myös läpi tulevan kesän ja syksyn tapahtumia ja vaihdoimme ajatuksia jo hankkeen loppu seminaarista. Hanketyön rikkautena on ollut oppia täysin uusia asioita ja toimintamalleja mutta yhtä hienoa on ollut verkostoitua ja tutustua uusiin ihmisiin. Onneksi meillä on vielä reilu puoli vuotta aikaa työskennellä tässä hankkeessa.

Mari Murtola, MyOppis -projektin verkosto

Kirjoittaja työskentelee tuntiopettajana Rovaniemen koulutuskuntayhtymässä.

Kommentointi

Hankeblogeissa kirjoitetaan koulutuksen kehittämisestä sekä hankkeiden toimintaan ja tuloksiin liittyvistä asioista. Kirjoittajina ovat pääasiassa OSAOn hanketoiminnassa mukana olevat henkilöt, kuten projektipäälliköt.