OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hankeblogi / Hankeblogi / Nuorta voimaa Kalajoella

Nuorta voimaa Kalajoella

Keskiviikkona 25.2.2015 Kalajoen ammattiopistolla, JEDU:lla, järjestettiin Pohjois-Suomen NY-aluemessut. Paikalle oli saapunut 25 yritystä peruskoulun 9. luokalta, lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista esittele-mään osaamistaan ja tuotteitaan. Tilaisuus toimi samalla aluekarsintana huhtikuussa Helsingissä järjestet-täviin NY Uskalla Yrittää 2015 –finaaleihin, johon valikoituu yhteensä 300 nuorta NY Vuosi Yrittäjänä –ohjelmaan osallistuneesta 4500 nuoresta. OSAOa messuilla edustivat pikisaarelaiset 10 tikkiä kankaalla NY, Bambi Media NY ja Koru Sieppo NY.

 

  
 
 
 
 
 
 
 
Messuvilinää. Kuva: Antti Vainiokangas

OSAOn Kempeleen yksikön iskuryhmä kävi vierailemassa messuilla ja samalla ”naapuriammattiopiston” yksikköön. Matkan tarkoituksena oli tutustua Nuori Yrittäjyys –toimintaan, verkostoitua yrittäjyyskasvatuksesta kiinnostuneiden ihmisten kanssa sekä löytää mahdollisia vinkkejä omaan tulevaan NY-ohjelmaan. OSAOn Kempeleen yksikössä järjestetään NY-koulutusta 20.4.2015 ja tarkoituksenamme on aloittaa NY-harjoitusyritystoiminta viimeistään ensi lukuvuonna.

Messuilla nuoret yrittäjät myivät pääosin oman ammattialansa tuotteita, kuten kangastöitä, metallitöitä tai puusta valmistettuja myyntiesineitä. Osa nuorista taas myivät muun muassa mobiilituotteita, itse kehittelemiään lautapelejä tai järjestivät kahvituksia tilaisuuksiin. Osa kertoi hankkineensa tuotteensa virolaiselta tai kiinalaiselta yhteistyökumppaniltaan! Moni yrittäjistä lupasi tuotteensa myös nettikauppansa välityksellä ja postin kuljettamana ja osa oli jo laskenut paljousalennukset toimituskuluihin. Nettikauppa ei siis vaikuta nuoremmilla yrittäjätoivoillamme pakkopullalta vaan päinvastoin mahdollisuutena.

  

Antti Vainiokangas

Riikka Ahonen (Korusieppo NY) esitteli tuomaristolle valmistamiaan korujaan. Korusieppo pokkasi parhaan toisen asteen yrityksen palkinnon ja edustaa OSAOa ja Pikisaaren yksikköä huhtikuussa NY Uskalla Yrittää -finaalissa Helsingissä. Riikan tuotteita ehtii hankkimaan vaikka tulevaa äitienpäivää silmällä pitäen. Kuva: Antti Vainiokangas

 

 Ja myös isille ja heidän pojilleen löytyi messuilta ostettavaa. Kuva: Antti Vainiokangas

Mitä messuista jäi sitten käteen? Paljon ajatuksia, ideoita ja ihastusta nuorten toiminnan kekseliäisyydestä tarttui mukaan. Puutarhatalouden opettaja ja pitkän linjan yrittäjä, Harry Repo, innostui jo kehittelemään yhteistä bisnesideaakin ainakin yhden NY-yrityksen kanssa.

Vakavasti ottaen, usein kun kehitetään jotakin uutta asiaa tai edes selvitellään jonkin muutoksen mahdollisuutta, tulee idea liian usein tyrmättyä nopeasti omaan ”mahdottomuuteensa” jo seuraavassa suunvuorossa. Olemme välillä tehokkaita keksimään esteitä jonkin muutoksen tapahtumiselle. Toki riskit ja uhat on hyvä ottaa huomioon, mutta voisiko ensin miettiä esitetyn idean mahdollisuuksia ja tuoda siihen jokaisen omaa kokemusta, tietoa ja mielikuvitusta. Sen jälkeen voisi listata mahdollisia riskejä, uhkia ja esteitä sekä käyttää jälleen mielikuvitustamme niiden ohittamiseksi tai voittamiseksi, jotta edellä esitetty idea voisi onnistua. Usein tämä on lopulta tahtokysymys. Tai sitten haudataan idea omaan mahdottomuuteensa, mikäli se oikeasti sellainen on.

Samanlaisen torjuviin kantoihin törmää usein keskusteltuani nuorten yrittäjyydestä. ”Nuoret eivät ole siihen valmiita… Nuorille annetaan liian ruusuinen kuva yrittäjyydestä… nuoret tekevät heti konkat ja menettävät tulevaisuutensa… tämä ala ei sovi yrittämiseen… nuoret joutuvat vaikeuksiin työkkärin kanssa jos ovat yrittäjinä…” Nuoret tarvitsevat ohjausta ja neuvontaa eri vaihtoehdoista työllistää itsensä, myös yrittämällä. Sen lisäksi voidaan antaa heille mahdollisuus toimia harjoitusyrityksissä tai yrittäjämäisesti. Näin he voivat opintojensa aikana erehtyäkin kerran tai pari, ilman että ovat vielä menettäneet juuri mitään. Ja jos nuori tulee siihen tulokseen, ettei hänestä ole yrittäjäksi, voi sekin olla nuoren kannalta hyvä tulos! Ja harjoitusyritystoiminnasta saadut hyödyt ovat usein monella tavalla kasvattavia vaikka opiskelija ei yrittäjäksi alkaisikaan.

 

Nuori Yrittäjyys ry selvityksen (11/2014) mukaan ohjelman käyneistä 89 % koki työelämätaitojen ja omien mahdollisuuksien ymmärryksen vahvistuneen, 57 % oppi taloudenhallinnan lainalaisuudet, 67 % harkitsee yrityksen perustamista, 29 % sai vahvistusta uravalinnoille, 14 % työllisti itsensä kesätöihin ja 11 % on perustanut yrityksen. Kyselyyn vastaajista 46 % oli vielä opiskelijoita.

Kalajoen ammattiopiston yrittäjyyskasvatuskoordinaattori Tiina Kiviranta kertoi, että heillä jokainen opiskelija saa vähintään yhden opintoviikon kurssin NY-toiminnasta ja jos he innostuvat, he voivat saada toisenkin opintoviikon ja sen jälkeen kolme opintoviikkoa ammatillisiin opintoihinsa. Tämän jälkeen ammattiaineiden opettajat voivat harkintansa mukaan antaa lisää suorituksia NY-toiminnasta, mikäli toiminta on kehittynyttä ja tukee heidän ammatillista kasvuaan. JEDU on perustanut Kalajoelle osuuskunnan, jossa NY-vuotensa päättäneet opiskelijat voivat jatkaa yrittäjämäistä toimintaansa toimimalla kuitenkin työntekijänä osuuskunnassa. Osuuskunnassa yrittäjämäisesti toimiminen voi olla ratkaisu myös sellaiselle, joka valmistuttuaan haluaa kokeilla siipiään työllistämällä itseään oman liikeideansa pohjalta, ilman että työttömyysetuuden saaminen välttämättä vaarantuisi.

 

 

Reissusta palanneet Pirkko, Katja, Tarja, Sirpa sekä sujuvasta ja turvallisesta matkanteosta vastannut Harry saivat messukarkkien lisäksi mukaansa ideoita omaan työhönsä. Kuva: Antti Vainiokangas

 

Kalajoen Pohjois-Suomen NY-aluemessujen tulokset:

Paras messuosasto: 10 tikkiä kankaalla NY, OSAO/Pikisaari

 

 

Paras tuote/palvelu: Koskivuo NY, JEDU/ Kalajoen ammattiopisto

Kuva: Kalajoen ammattiopisto

  

Paras perusaste:

Amelie NY

 Amelie NY on hoitanut kymmenien ihmisten kokoisia kahvituksia peruskoulupohjalta. Kuva: Kalajoen ammattiopisto


 

 

Kommentointi

Hankeblogeissa kirjoitetaan koulutuksen kehittämisestä sekä hankkeiden toimintaan ja tuloksiin liittyvistä asioista. Kirjoittajina ovat pääasiassa OSAOn hanketoiminnassa mukana olevat henkilöt, kuten projektipäälliköt.