OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hankeblogi / Hankeblogi / VirtuaaliVartissa kurkistetaan ammatilliseen koulutukseen

VirtuaaliVartissa kurkistetaan ammatilliseen koulutukseen

”Hei, me ollaan livelähetyksessä!” Näin tuumaa Ritaharjun koulun seiskaluokkalainen VirtuaaliVartin alkaessa. Oppilaita innostaa se, että perinteisen videon sijaan opinto-ohjaaja Heikki Piilonen onkin samanaikaisesti etänä läsnä OSAOn Kempeleen yksikössä.

Live-lähetys koetaan erityiseksi verrattuna oppilaitosten kotisivuilta löytyviin videoituihin koulutusesittelyihin. Etäyhteys monipuolistaa ammatilliseen koulutukseen tutustumisen mahdollisuuksia, koska kulkeminen vie aikaa ja rahaa.

Videoneuvottelun välityksellä nuoret saavat tietoa ammattiopistossa opiskelusta, OSAOn koulutustarjonnasta ja kaksoistutkinnon mahdollisuudesta. Heikki näyttää nuorille myös ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöä. Osa kyselee mikin kautta ääneen ammattiopistossa opiskelusta ja toiset kuiskaavat kysymyksiä omalle opolle, joka kirjoittaa ne chatiin Heikille tiedoksi. Muutama aktivoituu keskustelemaan asioista vasta VirtuaaliVartin jälkeen tunnilla, ohjauskeskustelussa tai muutamaa päivää myöhemmin opon kanssa koulun käytävällä. VirtuaaliVartti saa yläluokkalaiset miettimään jatko-opintojaan ja omaa tulevaisuuttaan. Tavoitteena onkin lisätä nuorten tietoutta ammatillisesta koulutuksesta ja tukea heitä valitsemaan heille sopivan koulutuksen.

Toisenlaisen päivän koimme, kun saimme osallistua seiskaluokkalaisten kanssa VirtuaaliVartti -videon kuvaukseen. Videon kuvaamisen myötä oppilaat saivat tutustua kuvaajan ammattiin ja pääsivät itse näyttelemään. Luulenpa, että oppilaat muistavat päivän vielä pitkään – niin erilaista se oli normaaliin koulupäivään verrattuna. Videosta tuli hyvä.

VirtuaaliVartti on ammatillisten oppilaitosten uusi vuorovaikutteinen ja helppokäyttöinen opinto-ohjauksen palvelu perusasteen opinto-ohjaajille ja oppilaille. VirtuaaliVartissa ammatillinen opinto-ohjaaja kertoo videoneuvottelussa ajan tasalla olevaa tietoa reaaliajassa esimerkiksi ammatillisen oppilaitoksen koulutusaloista ja yhteishausta. Oppilaat voivat esittää kysymyksiä opiskelusta ammatillisessa oppilaitoksessa. Menetelmää kehittämässä ovat olleet Oulun seudun ammattiopisto, Ammattiopisto Luovi, Oulun Diakoniaopisto, Oulun Palvelualan Opisto ja Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuuripalvelut.

Tästä pääset katsomaan VirtuaaliVartti -videon (YouTube)»

Virtuaalivartin verkkosivu »

OPH:n Hyvät käytännöt -verkkosivu »

Verkossa tavataan!

Kirjoittajat ovat Ritaharjun yhtenäiskoulun opinto-ohjaaja Nina Heikkinen ja OSAOn projektikoordinaattori Anna-Mari Saarela

Kommentointi

Hankeblogeissa kirjoitetaan koulutuksen kehittämisestä sekä hankkeiden toimintaan ja tuloksiin liittyvistä asioista. Kirjoittajina ovat pääasiassa OSAOn hanketoiminnassa mukana olevat henkilöt, kuten projektipäälliköt.