OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hyvät käytännöt / Ajasta ja paikasta riippumaton oppimisympäristö ja ohjaus

Ajasta ja paikasta riippumaton oppimisympäristö ja ohjaus

Ajasta ja paikasta riippumattomassa oppimisympäristössä opettajan ja opiskelijan välinen vuorovaikutus mahdollistetaan erilaisilla älylaitteilla kuten älypuhelin, tabletti, kannettava tietokone.

Menetelmän kuvaus

Opettajille järjestetään jatkuvaa Some -paja –koulutusta sosiaalisen median työkalujen haltuun ottamiseksi ja hyödyntämiseksi opetus- ja ohjaustoiminnassa. Koulutuksessa päivitetään ja kerrataan sosiaalisen median pelisääntöjä tarpeen mukaan. Säännöllisellä koulutuksella pyritään jalkauttamaan ja madaltamaan sosiaalisen median käyttöä.

Opiskelijoiden some -valmiuksia vahvistetaan järjestelmällisesti opintojen aikana. Vapaasti valittaviin opintoihin lisätään some -valmiuksia edistävä kurssi.

Toimintaan tarvitaan hyvät internet-yhteydet (kiinteä ja wlan) ja riittävästi laitteistoja. Toiminnassa hyödynnetään myös opiskelijoiden omia älylaitteita.

Henkilökunnan käytettävissä on älypuhelin ja kannettava tietokone. Osalla on myös tablet -tietokoneita. Niiden määrä tulee jatkossa kasvamaan. Verkossa tapahtuvassa ohjauksessa tablettien edut mm. helppokäyttöisyys korostuvat.

Ohjauksen työkaluina käytämme mm. seuraavia:

  • Facebook
  • Wilma –päiväkirjat
  • Blogit
  • Wikit
  • Moodlen some -työkalut

Olemme käyttäneet QR-koodeja laitteiden käytönopastuksessa ja työturvallisuuden opetuksessa.

Ohjauksen kohteena ovat ryhmänohjaus, työssäoppimisen ohjaus, kansainvälisyys jaksot jne.

Menetelmän soveltaminen

Käyttötarkoitus

Ajasta ja paikasta riippumatonta oppimisympäristöä ja ohjausta voi kuka tahansa käyttää. Sitä voi käyttää työelämässä, vapaa aikana sekä opetuksessa.

Soveltamiseen tarvittavat resurssit

Sosiaalisen median käyttö oppimisympäristönä ja ohjauksessa on jo arkipäivää. Se on yksi opetuksen ja ohjauksen menetelmä. Some ei tarvitse isoja satsauksia resursointiin. Kustannukset syntyvät lähinnä laitehankinnoista, mutta nekin alkavat kuulua jo normaaliin opetuksessa käytettävään laitteistoon.

Olemme varanneet some -koulutuksen järjestämiseen resurssia. Henkilöstölle tarjotaan viikoittain 2 tunnin opetuspaketteja somen eri aihealueista.

Kokemuksia menetelmästä

QR-koodien käyttö laitteiden käytönopastuksessa ja työturvallisuuden opetuksessa on osoittautunut tehokkaaksi opetusmenetelmäksi.Ryhmien ohjauksessa ja tiedotusten jaossa suljettut Facebook –ryhmät ovat toimineet hyvin. Kv -vaihdoissa ja työssäoppimisen ohjauksessa somen käyttö on havaittu hyväksi ohjauksen välineeksi.

 

Lisätietoja

Sirpa Karjalainen
OSAO, Haukiputaan yksikkö
Puh 050 317 4612
sirpa.karjalainen@osao.fi

 

Kumppanitahot

  • OSAOn muut yksiköt

Päivitetty: 11.01.2018 klo 11:14