OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / Hankkeet / Hyvät käytännöt / K2K - Kaveri kaverille -toiminta

K2K - Kaveri kaverille -toiminta

Opiskelijalle K2K Kaveri kaverille -toiminta on kiireetöntä yhdessäoloa ja vuorovaikutusta vapaaehtoisen vanhemman kaverin kanssa vapaa-ajalla. Tapaamisissa jutellaan opiskelijaa kiinnostavista asioista kuten opiskelusta, työllistymisestä, tulevaisuudesta, harrastuksista ja ystävistä - tai mistä vaan mikä mietityttää. Tärkeintä on viettää mukavaa aikaa yhdessä aikuisen kanssa ja tehdä opiskelijaa kiinostavia asioita.

Menetelmän kuvaus

Opiskelijalle K2K -toiminta on kiireetöntä yhdessäoloa ja vuorovaikutusta vapaaehtoisen vanhemman kaverin kanssa oppituntien ulkopuolella opiskelijan hankaliksi kokemissa asioissa. Opiskelija ja vapaaehtoinen tapaavat säännöllisesti. Alaikäisten kanssa tapaamiset järjestetään koulun tiloissa (huoltajan suostumuksella myös muualla julkisessa tilassa), täysi-ikäisten kanssa voidaan tavata muuallakin. Tapaamiset ovat luottamuksellisia.

Vanhemman kaverin voi saada opiskelija, joka tuntee tarvitsevansa

  • kiireetöntä keskustelukaveria
  • tsemppaamista kasaantuneiden tehtävien tekemisessä
  • motivointia
  • tukea opiskelutaitoihin
  • suomen kielen harjoittelua
  • jne.

Menetelmän soveltaminen

Käyttötarkoitus
K2K Kaveri kaverille -toiminta tarkoittaa vapaaehtoista vanhempaa kaveria opiskelijalle, joka tarvitsee ja haluaa yksilöllistä lisätukea opintojen loppuun saattamiseen tai erilaisiin opiskelun hidasteisiin. Vapaaehtoiset ovat pääasiassa eläkkeelle siirtyneitä, joilla on pitkä kokemus nuorten kanssa toimimisesta. Vapaaehtoisten toiminta ei korvaa opiskeluhuollon ammattilaisen työtä, vaan täydentää sitä.

Soveltamiseen tarvittavat resurssit
Vanhemmat kaverit ovat vapaaehtoisia. Vertaistapaamisissa ja uusien vapaaehtoisten perehdytystilaisuuksissa tarjoamme lounaan ja kahvit. Vapaaehtoisia on myös muistettu joulun aikaan pienellä muistolla. Toimintaa on ollut käynnistämässä puoliaikainen projektipäällikkö ja projektikoordinaattori.

Menetelmän soveltamisessa on otettava huomioon
Uuden toiminnan käynnistäminen vie aikaa ja tietoa toiminnan vaikuttavuudesta on lyhyellä aikavälillä vaikea arvioida. K2K -toiminta tarjoaa opiskelijalle lisätukea opintojen loppuun saattamiseen. Opiskelijoiden houkuttelu mukaan aivan uuden tyyppiseen toimintaan vaatii aikaa ja toiminnan tunnettavaksi tuomista, kannustamista ja rohkaisua kaikilta henkilökunnan jäseniltä. Vapaaehtoisista on myös pidettävä hyvää huolta ja heihin on pidettävä aktiivisesti yhteyttä. Pitää myös muistaa huolehtia tarvittavat sopimukset kuntoon eri osapuolien välillä ja vapaaehtoisilta rikosrekisteriotteet.

Kokemuksia menetelmästä
Opiskelijan kokemus: ”No sillon alussahan mulla tuo opiskelu tökki. Ja sitte ku kaikki muut kaverit on kauempana, joko työelämässä tai niillä on lapsia tai ne opiskelee tai sekä että, niin mulla ne päivät tahto olla niin, että saatto hiippailla täällä kotona yöpaidassa koko päivän tai istua sohvan nurkassa ja kattoa telkkaria. Että se oli vähä semmosta, että lähet ulos, tapaat ihmisiä. Saat elämästä kiinni ja pääset jatkamaan sitä opiskelua. Ja nyt oon valmistunu. Että se henkinen hyvinvointi ja että jaksaa huolehtia itestä ja tekee hommia sun muuta.”

Vanhemman kaverin kokemus: "Toiminta vastasi ennakkokäsityksiäni, koska olin mielessäni hahmotellut monenlaisia mahdollisia yhdessäolon ja yhdessä tekemisen tapoja. Meidän toteuttamamme – kiireetön kuunteleminen ja keskusteleminen - oli yksi mielikuvistani. Tapaamisen tapa on täysin opiskelijan toiveista kiinni, mutta on mukavaa, että se oli itsellenikin hyvin luontevaa.Tapaamiset ja yhdessäolo antavat mahdollisuuden kaverille myös rikkoa tai ainakin laajentaa rajojaan. Minä esimerkiksi pääsin opiskelijan ansiosta tutustumaan itselleni ennestään vieraaseen ammattiin, opiskelijan yksilölliseen opintopolkuun käytännössä, uudenlaiseen musiikkiin ja sellaisiin elokuviin, joita en tuntenut aikaisemmin."

Lisätiedot

Anna-Mari Saarela
OSAO, Opiskelijapalvelut
p. 040 661 8123
anna-mari.saarela@osao.fi

Linkit

RahoittajaPäivitetty: 11.01.2018 klo 11:14