OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / OSAOlaiselle / IT-ohjeita / Millainen salasanan tulee olla

Millainen salasanan tulee olla

Millainen salasanan tulee olla

Salasanan pituus on vähintään 8 merkkiä, ja se saa mielellään olla pidempi: Mitä pidempi salasanasi on, sitä turvallisempi se on. Itse asiassa nykyään pitäisi puhua salalauseista salasanojen sijaan: turvalliset salasanat/-lauseet kun saisivat nykyään olla jo vähintään 16 merkkiä pitkiä.

Salasanaan ei kannata laittaa ä-, ö- eikä å-kirjaimia, sillä näiden merkkien kanssa voi tulla ongelmia (esim. jos käytössä onkin näppäinasetukset, joissa ko. merkkejä ei ole). Lisäksi joissakin järjestelmissä seuraavat viisi merkkiä ’ ” % ¤ & aiheuttavat ongelmia, jonka takia myös näitä kannattaa välttää. Kun vaihdat salasanasi uuteen, se onnistuu vain jos uusi salasana täyttää sille asetetut monimutkaisuusvaatimukset.

Niiden mukaan salasanan pitää sisältää ainakin kolme seuraavista neljästä vaatimuksesta:

  1. pieni kirjain
  2. iso kirjain
  3. numero
  4. erikoismerkki

Järjestelmämme muistaa 3 edellistä salasanaasi, eikä hyväksy niitä uudelleen. Salasanaan ei saa laittaa oma nimeä tai käyttäjätunnusta, tämä on estetty.

Salasanasi on silti sitä turvallisempi mitä pidempi se on. Salalause on myös helpompi muistaa kuin lyhyt ja kryptinen salasana. Muista kuitenkin, että jos em. neuvosta huolimatta jätät salasanasi lyhyeksi, se ei saa tarkoittaa mitään, eli sitä ei löydy sanakirjoista. Se ei saa olla nimi, käyttäjätunnus eikä looginen tai muuten tunnettu sarja (esim. qwerty, 12345, abcde, puhelinnumero, hetu).

Esimerkiksi Jh7G3?rs1 on ihan hyvä lyhyeksi salasanaksi, mutta esim. Harvinainen7Hirvi on pituutensa vuoksi paljon tuota kryptistä mutta lyhyempää salasanaa turvallisempi ja lisäksi helpompi muistaa. Huomaa kuitenkin, että salalauseeseen ei tule laittaa sellaisia nimiä/sanoja, joilla on henkilökohtaista merkitystä ja ovat siten muiden arvattavissa.

Salasana on henkilökohtainen, eikä sitä saa antaa muille. Sitä ei saa kirjoittaa muistiin ainakaan selväkielisesti.

 

Päivitetty: 16.02.2016 klo 08:45