OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / OSAOlaiselle / Kansainvälisyys / Matkaraportteja maailmalta / Keskustelin englantilaisten lempiaiheesta; säästä!

Keskustelin englantilaisten lempiaiheesta; säästä!

Keskustelin englantilaisten lempiaiheesta; säästä!

Leeds City College, Keighley, Iso-Britannia

Taustatiedot

Opiskelen Turvallisuusalan perustutkintoa Kempeleen-Limingan yksikössä.

Matkustimme 11.-26.4.2016 Isoon-Britanniaan, Keighley City Collegeen joka sijaitsee Pohjois-Englannissa. (Leeds City College, Keighley College, Bradford Road, Keighley, West Yorkshire, BD21 4HQ.)

Otin jonkin verran itse selvää koulusta etukäteen internetistä; mitä eri aloja koulussa opiskellaan, minkä kokoinen koulu on ja missä päin koulu sijaitsee. Tottakai myös koulumme Kv-vastaava Sami Keski-Filppula kertoi joitain perusasioita oppilaitokseen liittyen.

Tutustuin yhteyshenkilöön David Ayrisiin hänen vieraillessaan oppilaidensa kanssa Helmikuun aikana meidän yksikössämme. Silloin suunnittelimme alustavasti matkamme ajankohtaa, majoitusasioita yms. Jatkoimme yhteydenpitoa sähköpostitse.

Matkajärjestelyt sujuivat vaivattomasti, sain mm. apua lentolippujen varaamisessa kv-vastaavalta.

Saapuminen kohdemaahan ja –kaupunkiin

Saavuin Manchesterin lentokentälle, josta matkustin junalla Leedsiin. Sieltä oli tarkoituksena jatkaa toisella junalla matkaa majoituspaikkaamme Gargraveen. Väärinkäsityksen vuoksi kuitenkin myöhästyimme oikeasta junasta ja päädyimme keskelle ei mitään, Hellifieldiin. Hellifieldistä meidät onneksi poimi kyytiin David joka vei meidät majoituspaikkaamme Gargraveen.

Asuin Old Hall Croft Barnissa (Bed&Breakfast) joka sijaitsi keskellä Gargraven kylää. Talo oli viihtyisä kaksikerroksinen kivitalo jossa emännöi herttainen Carol. Carol oli todella iso apu, hän neuvoi kuinka kannattaa liikkua, auttoi mm. bussiaikatauluissa jne. Hänen kanssaan keskustelin paljon politiikasta, ruokakulttuurista, EU:sta jne.. Nukuin samassa huoneessa, yläkerran toisessa vierashuoneessa. Niin kuin kaikki talot Englannissa, tämäkin kylmä ja kostea. Ilman villasukkia ei tullut toimeen.

Gargrave on pieni kylä keskellä Yorkshiren maaseutua. Vierailumme aikana tutustuin lähiympäristöön kävellen. Liikenne tuntui aika hurjalta, sillä tiet olivat kapeita ja mutkaisia ja nopeudet tuntuivat suurilta. Oli vaikea hahmottaa liikennettä, sillä Englannissa ajetaan ”väärällä” puolen tietä! Talot oli rakennettu kivestä ja kaikki rakennukset näyttivät hyvin samankaltaisilta. Toisin kuin Suomessa, maa on mäkinen eikä puita juuri ole. Maaseutu on todella kaunista, varsinkin huhtikuussa kun joka paikka oli oikein vehreää ja narsissit kukkivat tien pientareilla. Ihmiset Englannissa ovat luonteeltaan yllättävän samankaltaisia kuin Suomessa, viihtyvät omissa oloissaan mutta ovat kuitenkin hyvin avuliaita.

Kävelin usein kanaalin viertä pitkin, ja kanaalissa olevat veneet olivat hauskoja, vähän kuin kesämökit suomalaisille. Oli mielenkiintoista kuinka eri tavoin ihmiset olivat maalanneet ja koristelleet veneensä.

Työssäoppiminen/opiskelu

Keighley City College on kuin ammattikoulu Suomessa. Koulussa pystyi opiskelemaan mm. kauneudenhoito alaa, rakennusalaa, matkailualaa ja liikunta-alaa ja turvallisuusalan tutkintoa vastaava heillä oli ”public services”. Koulupäivämme olivat hyvin erilaisia, toisinaan olimme mukana eri oppitunneilla, välillä teimme reissuja lähialueelle. Jännittävintä oli kun kävimme opettajien ja muutaman paikallisen opiskelijan kanssa maanalla sijaitsevissa kiviluolissa.

Kieliongelmilta säästyin, sillä englannin kielen taitoni on aika hyvä. Niin kuin suomalaisilla yleensä, itsellänikin eniten aluksi jännitti se, osaako puhua ymmärrettävästi. Mutta se oli turha huoli. Aika nopeasti paikalliset sanonnat tarttuivat, ja oli hauska seurata eri alueiden puhetyylejä. Käyttäytymisen osalta ei ollut mitään epäselvää, käytöstavat on hallussa niin Suomessa kuin ulkomaillakin!

Opiskelu heillä oli enemmän teoriapainotteista kuin meillä Suomessa. Käytännön opetuksia heillä ei juurikaan ole. Esimerkiksi liikuntahallia heillä ei ollut koulussa ollenkaan. Se tuntui hassulta, sillä omissa opinnoissa nimenomaan käytännön harjoitukset ovat hyvin olennaisia.

Ihmiset koululla oli ystävällisiä ja kaikki ottivat meidät tosi hyvin vastaan, mielellään auttoivat ja opastivat jos oli jotain kysyttävää. Niin opettajat kuin opiskelijatkin olivat kovin kiinnostuneita Suomesta, opiskelujärjestelmästä –ja menetelmistä. Ja tietenkin aina keskustelin englantilaisten lempiaiheesta; säästä!

Muut käytännön asiat ja rahoitus

Koska Cargrave on pieni kylä ja hieman syrjässä muihin opaikkoihin verrattuna, rahaa matkustamiseen meni aika paljon. Välimatkoja kuljin junalla, bussilla ja taksilla. Asumiskustannukset olivat 300 puntaa/henkilö/2viikkoa. Lentoliput 450e. Ruokaan ja liikkumiseen n.500€. Oli hyvä että olin säästänyt rahaa matkaa varten, muuten olisi tullut hieman ongelmia.

Asuminen ja eläminen kohdekaupungissa

Vapaa-ajalla tutustuin lähiympäristöön kävellen, kävimme erilaisissa puistoissa ja shoppailemassa Leedsissä. Koulu järjesti meille retken, jossa kävimme tutustumassa maanalaiseen luolaan. Kävin myös Malham Covessa, mikä oli ihan uskomattoman kaunis paikka. Siellä olisin vain voinut istua ja katsella maisemia koko päivän..

Ruokakulttuuri on aika erilaista Englannissa, varsinkin kouluruokailu on hyvin erilaista. Ruoka ei ole kovinkaan terveellistä, välipalaksi syödään sipsejä jne. Oman koulun ruokaa tuli kyllä ikävä..

Kommunikointi koululla on hyvin samanlaista kuin meilläkin, hyvin rentoa. Kaikki tulivat hyvin toimeen keskenään. Opettajat ja oppilaat juttelivat keskenään vapautuneesti. Oli mukava huomata että opettajat olivat aidosti huolissaan oppilaista joilla oli vaikeuksia, he kannustivat ja olivat tukena. Voisi kuvitella että noin suuressa oppilaitoksessa opettajat eivät välttämättä niin tekisi.

Pulmatilanteissa pystyin kysymään neuvoa koulun henkilökunnalta, kaikki auttoivat hyvin mielellään.

Aluksi oli haastavaa, koska aksenttia oli hieman hankala välillä ymmärtää, mutta siihen tottui melko nopeasti. Käytännön tilanteet sujuivat ongelmitta, mutta välillä esim. koulujärjestelmistä, politiikasta tms. keskustellessa oli hankala löytää oikeita termejä. Jakso oli hyvin antoisa, oli mielenkiintoista tutustua heidän kulttuuriinsa ja tapoihin. Vertailimme koulutuksen hyviä ja huonoja puolia, ja arvostus Limingan yksikköä kohtaan kasvoi. Ammatilliseen kielitaitoon ei sinänsä tullut harjoitusta, mutta kielitaito yleisesti parantui todella paljon. Tulevaisuudessa on paljon helpompi käyttää englannin kieltä niin työssä kuin matkustaessakin. Ylipäätään kynnys lähteä ulkomaille ja tutustua uusiin ihmisiin laski paljon.

Liikkuvuusjakso antoi mahtavia kokemuksia, itsevarmuutta ja innostusta matkustaa lisää. Itse aion ehdottomasti vierailla englannissa toistekin.

15 kesäkuuta 2016

Tunnisteet: Erasmus+, Iso-Britannia, kansainvälisyys, turvallisuusala,