OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / OSAOlaiselle / Kansainvälisyys / Matkaraportteja maailmalta / Liikkuvuusjakso antoi minulle ehdottomasti lisää itsevarmuutta ja halua päästä näkemään ja kokemaan lisää

Liikkuvuusjakso antoi minulle ehdottomasti lisää itsevarmuutta ja halua päästä näkemään ja kokemaan lisää

Liikkuvuusjakso antoi minulle ehdottomasti lisää itsevarmuutta ja halua päästä näkemään ja kokemaan lisää

Hotel Ciutat d’Alcoi, Alcoi, Espanja

Taustatiedot

- Opiskelen OSAOlla kolmatta vuotta matkailun perustutkintoa ja matkailupalveluiden tuottajan koulutusohjelmaa.

- Liikkuvuusjaksoni suuntautui Espanjaan, Alcoihin. Työssäoppimispaikkani oli Hotel Ciutat d’Alcoi.

- Matkaan lähdin 6.2.2016 ja takaisin Suomeen tulin 9.4.2016. Työharjoitteluni ajanjakso oli 8.2-8.4.2016.

- Tiesin kohdemaan työssäoppimispaikasta jonkin verran sen perusteella, mitä olin lukenut aiempien opiskelijoiden tekemistä raporteista. Lisäksi etsin netistä tietoa ja kuvia sekä hotellista että kaupungista.

- Yhteydenpito ennen lähtöä tapahtui kv-vastaavan avustuksella sähköpostin välityksellä.

- Ennen lähtöäni osallistuin kv-valmennukseen verkossa ja kielitestiin.

- Matkajärjestelyt sujuivat hyvin, sain riittävästi infoa ja apua kaikessa tarvittavassa.


Saapuminen kohdemaahan ja -kaupunkiin

- Ensimmäisen yön vietin Alicantessa hotellissa, sillä lentoni oli sen verran myöhään. Seuraavana päivänä matkustin Alcoihin bussilla. Matka kesti noin 1h 30 min, joka sujui mukavasti katsellen maisemia.

- Toisena yönä majoituin työssäoppimispaikassani eli hotelli Ciutat d’Alcoissa. Siellä vastaanottoni oli ystävällinen ja koin oloni tervetulleeksi. Seuraavana päivänä tapasin työpaikkaohjaajani, joka oli myös erittäin ystävällinen.

- Asuntoni oli pieni, mutta viihtyisä huoneisto noin 2 kilometrin päässä työpaikastani. Matkat kuljin kävellen. Asunnossani oli makuuhuone, kylpyhuone, pieni avokeittiö, ruokapöytä, jääkaappi-pakastin, mikro sekä kaikki muu välttämättömyys. Asuinympäristöni oli melko rauhallinen, luonto oli todella vuoristoista ja mäkiä oli paljon, mikä poikkeaa täysin Suomesta. Talot olivat kaikki vanhoja kivitaloja tai betonitaloja, eikä esimerkiksi puutaloja ollut ollenkaan. Liikenne on Suomeen verrattuna melko hektistä. Liikennesääntöjä ei noudateta niin tarkasti ja nopeusrajoitukset ovat suurempia. Tiet ovat lisäksi todella mutkaisia. Siltoja on myös useita, ja Alcoita kutsutaankin siltojen kaupungiksi.

Työssäoppiminen/opiskelu

- Työssäoppimispaikkani oli Hotel Ciutat d’Alcoy. Työntekijöitä siellä on noin 13 henkilöä. Hotellissa on 84 huonetta, jotka sijaitsevat kolmessa kerroksessa (pohjakerros, 1 kerros ja 2 kerros). Kellarikerroksesta löytyy kokoustilat, parkkihalli, kuntosali sekä saunat.

- Työpäiväni alkoi klo 8.00 ja päättyi noin klo 14.00-15.00. Noin klo 10.00 söimme aamupalan. Pääosin tein erilaisia tehtäviä vastaanotossa, siivosin huoneita ja valmistelin kokoustiloja.

- Kieliongelmia ei kovin paljon ollut, sillä vastaanotossa työskentelevät puhuivat melko sujuvaa englantia. Ainoastaan siivoojien kanssa täytyi kommunikoida enemmän kehonkielellä, sillä he eivät puhuneet eivätkä ymmärtäneet englantia.

- Minulta odotettiin samanlaista ystävällistä ja kohteliasta käyttäytymistä kuin muiltakin työntekijöiltä. Mielestäni peruskäyttäytyminen ei kovin suuresti poikennut suomalaisesta käyttäytymisestä.

- Huomasin, että esimerkiksi taukoja ei juurikaan pidetä, lukuun ottamatta lounastaukoa, joka alko yleensä noin klo 13.30-14.00 ja kesti lähes tunnin. Minun päiväni kuitenkin päättyi viimeistään klo 15, joten söin yleensä vasta sen jälkeen. Espanjalaiset eivät myöskään ole samanlaisia kahvinjuojia kuin suomalaiset, ja kahvin laatu ja sen saatavuus tulikin pienenä "shokkina" minulle. Esimerkiksi tavallista suodatinkahvia ei saanut mistään, vaan jokaisessa paikassa oli erikoiskahvikone. Minua myös pidettiin hieman omituisena, koska halusin aina ison, mustan kahvin enkä pientä kahvia maidolla ja sokerilla höystettynä. Pistin myös merkille, että ajankäyttö Espanjassa on paljon kiireettömämpää kuin Suomessa. Kielitaidon puutetta hieman ihmettelin, sillä Suomessa etenkin hotellin vastaanotossa vaaditaan parempaa kielitaitoa kuin Espanjassa.

- Erikoispiirteet johtuivat mielestäni vain kulttuurieroista ja erilaisista tavoista.

- Minuun suhtauduttiin alusta alkaen erittäin ystävällisesti.


Muut käytännön asiat ja rahoitus

- Matkoihin rahaa kului noin 600-700 €, sisältäen lennot Oulu-Helsinki, Helsinki-Alicante, Alicante-Helsinki ja Helsinki-Oulu. Asunnosta maksoin yhteensä 720 € sekä ensimmäinen yö Alicantessa kustansi noin 30€. Ruokaan kului arviolta 50-60 €/vko ja vapaa-aikana rahaa kului shoppailuun tai matkoihin. Apurahaa sain matkaa varten noin 1900 €.

- Lopputalvesta/alkukeväästä matkustaessa on vielä melko viileää varsinkin iltaisin/öisin, joten kannattaa pakata mukaan myös lämmintä vaatetta. Tiskiharjoja ei kaupoista löydy, joten sellainen kannattaa ottaa mukaan Suomesta.


Asuminen ja eläminen kohdekaupungissa

- Vapaa-ajallani kiertelin kaupunkia, shoppailin, vietin aikaa kaverini kanssa sekä vierailin Alicantessa, Valenciassa sekä Granadassa ja Sierra Nevadassa. Työssäoppimispaikkani ei järjestänyt toimintaa.

- Suomalaisten ja espanjalaisten yhtäläisyys on ehkä motivaatio työntekoon.

- Yksi eroavaisuus suomalaisen ja espanjalaisen kulttuurin välillä on Espanjassa vietettävä siesta. Siestaa vietetään joka päivä klo 14-17, jolloin lähes kaikki kaupat ja kahvilat marketteja lukuun ottamatta ovat suljettuina. Toinen eroavaisuus oli aiemminkin mainitsemani kahvin saatavuus ja laatu. Espanjassa syödään lounas ja päivällinen huomattavasti myöhemmin kuin Suomessa. Espanjassa myös pidetään yleensä kenkiä/tossuja sisälläkin.

- Kohdemaassa asuminen vaikutti käyttäytymiseeni ainakin siten, että olin rohkeampi kysymään apua tarvittaessa. Myös rahankäyttöni oli aluksi hieman huolettomampaa kuin Suomessa.

- Isoimpia käyttäytymiseroja Suomen ja Espanjan välillä on luultavasti tervehtiminen. Espanjassa tervehditään uutta tuttavuutta aina poskipusuilla, kun Suomessa korkeintaan kätellään. Espanjassa ei myöskään olla niin tarkkoja ajankäytössä ja usein tapaamisiin saatetaan tulla hieman myöhässä. Espanjalaiset ovat myös paljon avoimempia kuin suomalaiset.

- Kohdemaassa asuminen ei juurikaan vaikuttanut pukeutumiseeni vapaa-ajalla, mutta töissä asuina oli kokomustat vaatteet. Huomasin välillä pukeutuvani keväisemmin/kesäisemmin kuin paikalliset, jotka ovat tottuneet lämpimämpiin ilmoihin kun mitä helmi-huhtikuussa vielä oli.

- Espanjassa olin rohkeampi puhumaan englantia kuin Suomessa, ja huomasin että esimerkiksi lentokentillä ja bussiasemilla pyysin rohkeasti apua tarvittaessa.

- Espanjassa uutta tuttavuutta tervehditään aina poskipusuilla ja tuttuja tervehditään ihan perinteisesti moikkaamalla ja toivottamalla esimerkiksi hyvää huomenta. Espanjan puhetyyli on melko kiivasta ja äänekkäämpää kuin suomalaisten, ja välillä se saattaa kuulostaa riitelyltäkin vaikkei sitä todellisuudessa ole.

- Tervehdin kohdemaassa samalla tavalla kuin paikallisetkin eli poskipusuilla ja entuudestaan tuttuja moikkaamalla. Aluksi poskipusut tuntuivat vieraalta, koska Suomessa sellaista ei harrasteta, mutta tapaan kuitenkin tottui nopeasti.

- Minun oli melko helppoa omaksua paikalliset tavat, sillä minua kohdeltiin samalla tavalla kuin paikallisia riippumatta olinko töissä vai vapaa-ajalla.

- Matkallani ei tullut vastaan mitään erityisen yllättäviä tilanteita.


Liikkuvuusjaksontavoitteet ja niiden toteutuminen sekä itsearviointi

- Käytin kielenä englantia, sillä en hallitse espanjan kieltä. Englannin puhuminen tuntui luontevalta lähes aina, paitsi hotellin siivoojien kanssa sekä joissakin kaupoissa tai ravintoloissa missä ei ymmärretty englantia lainkaan. Yritin kuitenkin opiskella koko ajan myös espanjaa, ja esimerkiksi tervehdykset sanoin aina espanjaksi sekä joissakin tilanteissa osasin käyttää espanjan kieltä englannin apuna. Opin myös joitakin hyödyllisiä ammatillisia ja arkipäiväisiä sanoja espanjaksi.

- Jakso onnistui mielestäni todella hyvin! Opin paljon hotellissa työskentelystä sekä kielitaitoni parantui huomattavasti. Oli kiva huomata, kuinka paljon opin ymmärtämään espanjan kieltä ja joissakin tilanteissa pystyin sitä myös käyttämään englannin sijasta.

- Liikkuvuusjakso lisäsi ehdottomasti itseluottamustani englannin kielen käytössä sekä myös ammatillisessa mielessä. Oli hauska huomata, että jotkut hotellin työntekijät kysyivät minulta apua jos eivät tienneet joitakin sanoja englanniksi ja huomasin jakson aikana, että osaan ja pärjään englannin kielellä todella hyvin.

- Liikkuvuusjakso antoi minulle ehdottomasti lisää itsevarmuutta ja halua päästä näkemään ja kokemaan lisää. Se myös antoi mahdollisuuden kehittää kielitaitoa, oppia uudesta kulttuurista ja tutustua uusiin ihmisiin. Lisäksi se antoi tietenkin lisää uudenlaista työkokemusta

15 kesäkuuta 2016

Tunnisteet: alcoi, Erasmus+, espanja, Iso-Britannia, kansainvälisyys, #matkailupalvelujen tuottaja,