OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / OSAOlaiselle / Kansainvälisyys / Matkaraportteja maailmalta / Liikkuvuusjakso lisäsi ammatillista itseluottamusta web-suunnittelun kannalta

Liikkuvuusjakso lisäsi ammatillista itseluottamusta web-suunnittelun kannalta

Liikkuvuusjakso lisäsi ammatillista itseluottamusta web-suunnittelun kannalta

Mainosfirma Luna, Ljubljana, Slovenia

Taustatiedot

Opiskelen tieto- ja viestintätekniikkaa OSAOn, Kaukovainion liiketalouden yksikössä ja olen erikoistunut ohjelmistotuotantoon. Olin liikkuvuusjaksolla Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa. Olin töissä Slovenian suurimmassa mainosfirmassa, Lunassa. Lunassa tein pääasiassa nettisivuja ja webdesignia. Liikkuvuusjakson kesto oli noin 3 viikkoa, 2.5. - 26.5.2015.

Kohdemaasta en tiennyt paljoa, joten jouduin turvautumaan internetistä saatuihin tietoihin. Internetistä katsoin yleistietoa maasta sekä suosituimpia nähtävyyksiä joita voisin käydä katsomassa matkallani. Tiesin vain että se oli mainosfirma ja kun tiesin firman nimen, onnistuin löytämään tietoa netistä mutta kyseinen firma on niin iso ja he tekevät niin paljon erilaisia asioita että en osannut sanoa mitä joudun tekemään sinne jouduttuani.

Oli ennen lähtöä yhteydessä suoraan vain Slovenian yhteyshenkilöön Matejaan joka oli sitten yhteydessä Lunaan (mainosfirma). Mateja auttoi minua valmistautumaan lähtöön ja kertoi kaiken tärkeän liittyen esim. työssäoppimispaikkaan tai asumispaikkaan.

Osallistuin KV-verkkokurssille ennen lähtöäni harmillisesti sain tietää liikkuvuusjakson sijainnin vasta kun olin jo käynyt kurssin joten se ei auttanut minua muuten kuin Englannin kielessä ja Suomen esittelyssä. Tein KV-verkkokurssia varten powerpoint-esityksen Suomesta ja käytin sitä esitystä esitellessäni Suomea Matejan koululla.

Matkajärjestelyt sujuivat oikein hyvin. Ainut erehdys oli taksin tilauksessa, sillä tilasin taksin ennen lähtöä ja aika oli vähän hukassa, joten saapuessani Sloveniaan jouduinkin odottamaan taksia ainakin muutaman tunnin mutta perille pääsin joka tapauksessa niin mitään vakavampaa ei sattunut.

Puhelimeni hajosi matkan aikana minkä takia raportissani ei ole kuvia.

Saapuminen kohdemaahan ja -kaupunkiin

Minut otti vastaan Mateja ja yövyin ensimmäiset kaksi yötä Postojnassa, pienessä kylässä pääkaupungin vieressä. Mateja käytti minua vierailuni aikana Postojnan kahdessa kuuluisimmassa nähtävyydessä joissa en olisi käynyt ilman häntä sillä ne olivat aika kaukana ja bussit ei kulkeneet hyvin.

Kahden ensimmäisen yön jälkeen lähdimme Matejan kanssa Postojnasta Ljubljanaan. Kävimme heti aamusta Lunassa tutustumassa työpaikkaan. Tutustumisen jälkeen menimme käymään Matejan koululla jonka jälkeen hän vei minut asuntolalle. Asuntolalla minulle annettiin huoneen avain ja näytettiin huoneen sijainti sekä kerrottiin asuntolan säännöt. Huoneeni asuntolassa oli kahden hengen huone mutta huone oli kokonaan minulle yksin. Huoneen perällä on molemmin puolin yhden hengen sänky ja niiden välissä seinää vasten on pöytä. Huoneen etupäässä oven vieressä on muutama lukollinen kaappi kahdelle hengelle molemmille omat. Ovesta kun tulee sisään, niin heti oikealla on vessa ja suihku huone. Huone oli oikein sopiva omaan käyttööni, en olisi halunnut jakaa huonetta kenenkään toisen kanssa, onneksi ei pitänyt. Huoneen lisäksi joka kerroksessa on yhteinen keittiö jossa voi tehdä ruokaa, minusta keittiö oli liian pieni ja liian huonosti varustettu mitään ruokaa varten, joten en käyttänyt sitä matkani aikana.

Liikkuvuusjakso sijaitsee kaupungissa, mikä on paljon tiheämpi kun kotikaupunkini, joten se eroaa hyvin paljon kotikunnastani. Ljubljanassa bussit kulkee paljon tiheämmin ja melkein joka puolella kaupunkia busseille on oma kaista, joten bussit tulee hyvin luotettavasti ajallaan. Melkein joka bussipysäkillä on lisäksi näyttö, joka näyttää että kauanko menee bussin saapumiseen.

Ihmiset Sloveniassa tuntuvat olevan tosi auttavaisia, en osaa selittää miten, mutta suurin osa ihmisistä on hyvin auttavaisia ja tuntuu siltä, että heitä oikeasti kiinnostaa miten sinulla menee. Rakennuksista ei muuta havaintoa kuin se, että osa rakennuksista uusia ja moderneja ja osa hyvin vanhaa ja paljon koristeita rakennuksissa, tämä on oletettavaa tällä alueella Eurooppaa, mutta se on mielenkiintoista joka tapauksessa.

Työssäoppiminen

Luna on mainosfirma. He työskentelevät monen eri firman kanssa ja tekevät hyvin paljon erilaisia projekteja. Heillä tuntui koko ajan olevan erilaisia projekteja menossa ja yleensäkin koko toimisto vaikutti koko ajan siltä, että kaikki raudat tulessa. Tämä saattoi vähän vaikeutta minulle töiden löytämisessä, sillä heillä ei ollut aikaa katsoa perääni, mutta sain onneksi sopivia töitä. Työntekijöitä firmassa on varmaan noin 30 – 50, mutta en osaa sanoa tarkalleen, koska en käynyt joka kerroksessa tai joka huoneessa.

Herään aamulla 7:30 käyn pesulla syömässä huoneen hintaan kuuluvan aamupalan alakerrassa ja lähden bussipysäkille odottamaan bussia, työ matkallani joudun vaihtamaan bussia kerran. Joskus ruokatunnilla työtoverit pyysivät mukaan syömään, mutta kun en mennyt heidän mukaan, hain viereisestä ruokakaupasta ruuan.

Minulta odotettiin, että olen ajoissa töissä ja että teen töitä pääasiassa. Työpaikalla ei ollut tarkkaa toimintaa, vaan ihmiset ottivat taukoja videoiden katsomiseen tai muuhun rentouttavaan toimintaan. Työpaikan ilmapiiri oli rento ja mukava.

Olin 3kk suomalaisessa pelifirmassa työharjoittelussa ja sitten 1kk Sloveniassa enkä juuri huomannut työpaikka tottumuseroja. Molemmat paikat olivat rentoja ja mukavia työpaikkoja. Isoin ero on ehkä syönti tottumukset sillä Sloveniassa ei ole paljon valmisruokia. Suomessa lounaaksi syödään paljon valmisruokia.

Minuun suhtauduttiin oikein avoimin mielin. Ihmiset olivat hyvin avuliaita ja kiinnostuneita juttelemaan. He olivat myös hyvin avoimia ja heti saavuttuani he olivat jo kutsuneet minut illanviettoihin.

Muut käytännön asiat ja rahoitus

Lentoihin käytin 500e, takseihin meni 50e, asumiseen Postojnassa meni 60e ja asuntolaan Ljubljanassa meni 200e sekä linja-auto matkoihin meni noin 40e. Ostin myös puhelimeen prepaid-liittymän, mikä oli 25e. Ruokaan on varmaan mennyt ainakin 10e per päivä, aika iso ero verrattuna ruokarahaan, mikä saadaan koululta, mutta olin toki varautunut omiin kuluihin.

Taksit ovat halpoja, kannattaa käyttää niitä, sillä ne voivat olla turvallisempia siinä vaiheessa kun bussit eivät enää kulje. Sunnuntaina melkein kaikki paikat on suljettu, joten varaudu 24/7 pikaruoka paikkoihin kuten kulman 24h pizzeriaan sunnuntaisin.


Asuminen ja eläminen kohdekaupungissa

Vapaa ajallani tein milloin mitäkin, kävin esimerkiksi toiseksi viimeisenä viikonloppuna Bled järvellä uimassa. Paikalliset sanoivat, ettei vielä ollut uimakeli, mutta kyllä siellä uida pystyi.

Sloveniassa ihmiset käyttävät mieluusti julkista liikennettä. Suomessa ei niinkään. Sloveniassa ihmiset tuntuvat olevan paljon ystävällisempiä ja huomaan, että samalla pyrin itsekin parempaan. Bussissa ihmiset seisovat aina ja jättävät tyhjät penkit raskaana oleville ja vanhuksille.

Sloveniassa kulttuuri tuntuu olevan hyvin samanlainen kuin Suomessa ja samaa sanoivat useat slovenialaiset. He ovat kuulemma huomanneet saman.


Liikkuvuusjakson tavoitteet ja niiden toteutuminen sekä itsearviointi

Olen käyttänyt englantia lähes päivittäin jo muutaman vuoden ajan pelatessa tietokonepelejä eri maalaisten kanssa eikä englantiin vaihtaminen ollut hankalaa.

Liikkuvuusjakso onnistui hyvin ja opin varmasti paremmaksi web-suunnittelijaksi työharjoittelujakson aikana. Liikkuvuusjakso lisäsi ammatillista itseluottamusta web-suunnittelun kannalta sillä opin tekemään aivan kunnon nettisivuja ja oikeaan käyttöön mitä en ole ennen tehnyt. Liikkuvuus jakso antoi minulle paljon kokemusta ja itseluottamusta sekä muutaman kaverin.

24 helmikuuta 2016

Tunnisteet: Erasmus+, kansainvälisyys, Lljubljana, opiskelijaliikkuvuus, slovenia, tieto- ja viestintätekniikka,