OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / OSAOlaiselle / Kansainvälisyys / Matkaraportteja maailmalta / Liikkuvuusjakso poiki kesätöitä Espanjasta

Liikkuvuusjakso poiki kesätöitä Espanjasta

Liikkuvuusjakso poiki kesätöitä Espanjasta

Residense Girasol, Fuengirola, Espanja

Saapuminen Girasoliin

Löysin ystäväni kautta vuokra-asunnon keskustasta joka oli lähellä poliisiasemaa ja muita tärkeitä paikkoja kuten apteekki. Sain hyvät ohjeet siihen kuinka pääsen Malagan lentokentältä Fuengirolaan ja kaikki sujui hyvin. Päivä saapumiseni jälkeen ostin itselleni pyörää "kirpputorilta". Otin etukäteen selvää tulevasta harjoittelupaikastani ja kävin pyörällä katsomassa paikkaa. Samalla tutustuin tuleviin työkavereihin ja sain tietoa milloin ja mihin aikaan minun pitäisi aloittaa työt ja minkälainen vaatetus minulla kuuluu olla.

Minun oli helppoa kulkea ja löytää kaupat yms koska kaupunki oli sopivan kokoinen. Tarvittaessa kysyin apua ja reittiä ihmisiltä. Ja sainkin helposti apua koska Fuengirolassa oli paljon suomalaisia ja jos tuntui etten löydä jotain paikkaa menin suomalaiseen ravintolaan jossa sain apua ja ohjaistusta. Minulla oli myös koko ajan mukanani koulun antamaa kännykkää josta olisin voinut tarvittaessa soittaa.

Asunnossani oli onneksi ilmalämpöpumppu eikä tullut kylmää koska vaikka ulkona oli kohtu lämmintä sisällä oli kylmää, etenkin öisin tarvitsi monta kerrosta vilttiä että pärjäsi.

Työssäoppimispaikka

Residence Girasol oli kansainvälinen vanhusten hoivapaikka. Paikka toimii myös kuntoutuspaikkana jos esimerkiksi vanhus oli joutunut tapaturmaan eikä pystynyt huolehtimaan itsestään niin hän tuli hoitoon Girasoliin kunnes pääsi kotiutumaan ja pärjää itsekseen. Paikassa oli yhteensä 32 asukasta, suomalaisia (2), brittiläisiä (5), tanskalaisia (8), iltalialaisia (2) ja 1 ranskalainen. Muut ovat paikallisia.

Työpaikalla käytin enimmäkseen englanninkieltä mutta pikkuhiljaa aloin oppimaan työsanastoa ja käytin espanjankieltä myöskin.

Työpaikalla oli 10 lähihoitajaa ja 2 sairaanhoitajaa, sihteeri, 2 kokkia ja siivoojaa. Aamuovuorossa oli 2 hoitajaa ja sairaanhoitaja ja toinen hoitajista lähti töistä klo.11 ja tuli takaisin iltavuoroon klo.18 ja 22 asti töissä. Toinen jäi sairaanhoitajan kanssa töihin klo.15 asti. Iltavuoroon tuli klo.15 hoitaja joka oli 23 asti töissä jolloin yövuorolainen tuli.

Yövuoroissa oli omat hoitajat jotka eivät tehneet muuta kuin yövuorot. Alussa oli vaikeaa päästä ns. sisään kun oli kielimuuri. Harva hoitajista osasi englanninkieltä mutta vähällä espanjantaidoillani yritin parhaani selittää asiani ja tulla toimeen. Loppujen lopuksi he tulivat myös vastaan ja yrittivät vähäisellä englanninkielellä tai elekielellä kertoa minulle asiansa. Sain sieltä todella ystävällistä ja lämmintä kohtelua!

Heistä tuli minulle lyhyessä ajassa ystävä ja suuri tuki.

Sairaanhoitaja oli se joka huolehti enimmäkseen lääkkeistä ja lääkärinkäynneistä ja näytteidenotosta. Minä sain silloin tällöin hänen mukanaan seurata käyntejä ja lääkkeidenjakoa. Sain myös mitata verenpainetta ja mitata verensokeria asukkailta.

Toinen sairaanhoitajista oli töissä maanantaista perjantaihin ja ali aamupäivällä 2 tuntia ja iltapäivällä 3 tuntia. Hän piti asukkaille tuoli ja-aivojumppaa joka päivä ja kaikille. Asukkaat laskivat matematiikkaa, tekivät äidinkielen tehtäviä ja pelasivat muistipeliä. Ne jotka eivät puhuneet espanjaa, heille oli englanninkielen tehtäviä mutta jokainen sai tehdä jotain. Jos oli hyvät ilmat niin ulkona pidettiin jumpat.

Nämä olivat tärkeitä ja yritettiin kaikki houkutella mukaan jotta toimeenkyky pysyisi mahdollisimman pitkään hyvänä. Minä osallistuin peri kertaa viikossa tuolijumppaan ja pidin heille koulussa oppimani liikkeet.

Rahoitus

Lentoihin rahaa meni 400 euroa yhteensä. Lensin Oulu-Helsinki, Helsinki-tukholma, Tukholma-Malaga. Malagasta pääsin junalla Fuengirolaan. Vuokrasin asunnon ystäväni tutulta joka maksoi yhteensä 800 euroa minulle. Käytin enimmäkseen omaa rahani koska kaikki meni asuntoon ja lentoihin mitä sain Erasmukselta. Apurahaa sain 1100. Minulla meni ruokaan viikossa n. 70 euroa ja kokkailin silloin tällöin kotona. Taksiin eikä bussiin mennyt melkein ollenkaan rahaa koska liikuin kaikkialle pyörällä. Minulla oli myös jäsenyys paikalliseen kuntosaliin.

Tavoitteiden saavuttaminen

Liikkuvuusjakso paransi ehdottomasti englanninkielentaitoani. Suomessa en käytä kovun usein englanninkieltä mutta Espanjassa se oli joka päiväistä ja harjoittelupaikan sairaanhoitaja osasi täydellisesti englantia mikä auttoi minua oppimaan uutta. Etenkin oman alani sanastoa en hallinnut enne vaihtoa ja nyt osaan paremmin.

Vaikka pärjäsin kohtuu hyvin englanninkielellä päätin opiskella ja oppia myös espanjankieltä ja pikkuhiljaa muiden avulla opin työsanastoa. Pärjäsin asukkaiden kanssa ja opin ymmärtämään mitä he haluavat.

Minulla oli tavoitteena parantaa ja kehittää englanninkieltäni ja se onnistui. Minua kiinnosti myös työt ulkomailla ja se myös onnistui, nimittäin olen menossa kesätöihin samaan paikkaan 3 kuukaudeksi.

Moni asia tuli minulle positiivisena yllätyksenä, kuten se kuinka yksilöllistä hoitoa asukkaat saivat vaikka hoitajia oli vähän. Opin myös espanjankieltä sen verran että pärjäsin työssäni.

28 elokuuta 2017

Tunnisteet: 2016hanke, Erasmus+, espanja, kansainvälisyys, lähihoitaja,