OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / OSAOlaiselle / Kansainvälisyys / Matkaraportteja maailmalta / Menisin mielelläni sinne takasin

Menisin mielelläni sinne takasin

Menisin mielelläni sinne takasin

The Art School restaurant, Liverpool, Iso-Britannia

Taustatiedot

- Tutkinto: Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, Kokki
- Kohde: Iso-Britannia, Liverpool, The Art School restaurant. 1 Sugnall Street, Liverpool, L7 7EB Liverpool L7 7EB
- Matka-aika: 16.2.-28.3.2015
- Tiedot kohteesta sain: Kv –vastaava / internet
- Yhteydenpito työssäoppimis- tai opiskelupaikkaasi hoidettiin: Kv-koordinaattori, kv-vastaava, omatoimisesti
- Osallistuitko kieli- ja kulttuurivalmennukseen ennen lähtöäsi: kv-verkkokurssi
- Matkajärjestelyt sujuivat: Hyvin


Saapuminen kohdemaahan ja -kaupunkiin

Sain erittäin hyvän vastaanoton saavuttuani maahan. Host-perheeni oli minua kentällä vastassa ja sieltä ajoimme heidän talolleen. Talo oli tyypillinen englantilainen koti, kolme kerrosta ja kokolattiamatto. Ja kylmä.


Työssäoppiminen

Työskentelin uudehkossa fine dining -tyyppisessä ravintolassa (The Art School Restaurant, Sugnall Street, Liverpool L7 7DX ). Keittiössä oli seitsemän kokkia, joista kolme oli harjoittelijoita sekä omistaja/keittiömestari. Salihenkilökuntaa oli suunnilleen saman verran.

Työskentelin tiistaista torstaihin klo 10-16 ja perjantaisin ja lauantaisin yleensä koko päivän eli 10-24. Nautin suunnattomasti ravintolassa työskentelystä ja ihmiset olivat ihania. Ensimmäisinä päivinä tein pääasiassa perusesivalmisteluja, mutta ensimmäisen viikon jälkeen pääsin osallistumaan serviisiin ja sain työskennellä myös itsenäisesti.

Englannissa on hyvin tärkeää kohtelias käyttäytyminen ja hierarkian noudattaminen työpaikalla. Myös ravintolan keittiön seinällä oli iso kuva keittiöhenkilökunnan hierarkiasta. Suomessa ei ole samanlaista tullut vastaan. Minua kohdeltiin alusta loppuun erittäin hyvin ja suomesta oltiin kiinnostuneita.


Muut käytännön asiat ja rahoitus

Rahaa matkan aikana kului paljon. Vähemmälläkin olisi tullut toimeen mutta minä innostuin aikalailla varsinkin kivoista vaatekaupoista. Asumisesta maksoin isäntäperheelle 120£ viikossa, linja-autoihin kului myös paljon rahaa, noin 20£ viikossa. Iltavuoroista minut lähetettiin aina taksilla "kotiin".


Asuminen ja eläminen kohdekaupungissa

Vapaa-ajalla kiertelin kaupungissa, kävin kahvilla ja syömässä ja shoppailin. Kävimme myös työkavereiden kanssa viikonloppuna iltaserviisin päätyttyä katsomassa Liverpoolin yöelämää.


Liikkuvuusjakson tavoitteet ja niiden toteutuminen sekä itsearviointi

Englantilaiset tekevät enemmän töitä kuin suomalaiset, päivät ovat pitkiä. Minusta myös heidän työmoraalinsa on korkeampi. Kaikki kohtaamani ihmiset Liverpoolissa olivat erittäin kohteliaita ja avuliaita. Paljon käytetään sanoja kuten darling, sweetheart jne. Tervehtiessä ja aina kysyttiin kuinka voit. Minulla ei ollut ongelmia omaksua paikallisten tapoja vaikka aluksi ne vähän hassuilta tuntuivatkin.

Vieraan kielen käyttö sujui mielestäni luontevasti mutta sain paljon rohkeutta avata suuni helpommin. Kaiken kaikkiaan työssäoppimisjakso oli huippu ja oli vähän haikeaa kun se loppui. Menisin mielelläni sinne takasin. Olen edelleen lähes päivittäin yhteydessä ihmisiin ravintolassa, sain muutaman oikein hyvän ystävän sieltä. Liikkuvuusjakso lisäsi ehdottomasti ammatillista kielitaitoani ja itseluottamustani.

31 joulukuuta 2015

Tunnisteet: Erasmus+, hotelli-, Iso-Britannia, kansainvälisyys, kokki, Liverpool, opiskelijaliikkuvuus, ravintola- ja catering-alan perustutkinto,