OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / OSAOlaiselle / Kansainvälisyys / Matkaraportteja maailmalta / Opiskeluvaihdossa Doncasterissä

Opiskeluvaihdossa Doncasterissä

Opiskeluvaihdossa Doncasterissä

Doncaster College, Doncaster, Iso-Britannia

Suoritan OSAOlla Myllytulli-Pikisaari yksikössä tekstiili-ja vaatetusalan perustutkintoa. Valmistun jouluna 2016 vaatetusompelijaksi. Suoritin liikkuvuusjaksoni yhdessä parin ihmisen kanssa, jotka opiskelevat myös tekstiili-ja vaatetusalaa Pikisaaressa. Liikkuvuusjakson ajankohtana oli 22.09.2016-22.10.2016. Siellä opiskelin kuukauden verran siellä olevassa collegessa, Doncaster Collegessa.

Saapuessa Doncasteriin, meitä oli tullut vastaan koulun KV-koordinaattori. Hän oli ystävällinen ja mukava. Hän käytti meitä ennen kampukselle saapumista ruokaostoksilla ja vei meidät asuinalueellemme, High Meltonille. Siellä jouduimme maksamaan vuokran ennen kuin pääsimme asunnollemme, mutta oli tapahtunut väärinkäsitys siihen liittyen. Muuten paikalliset olivat ystävällisiä ja kohteliaita.

Asuntoni oli pieni huone, joka oli sisustettu yksinkertaisesti. Jaoimme keskenämme keittiön ja suihkutilat. Asunto oli hiukan epäsiisti ja siellä oli alkuun kylmä, mutta viihdyin siellä silti. Suihku oli erilaisempi kuin mitä Suomessa, se oli samankaltainen kuin suihkut uimahalleissa. Mitään eroavaisuuksia ei ollut, mitä en olisi huomannut. Pyykinpesu oli kallista, pyykkäsimme parin kerran vaihdon aikana. Vaihtokamppeita oli sen verran paljon, ettei jatkuvalle pyykkäämiselle ollut tarvetta.

Vapaa-aikana kävimme syömässä paljon ravintoloissa ja jonkin verran söimme asunnolla. Hyvin pitkälle söin pikaruokaa kustannussyistä.

Maisemat sekä Meltonilla ja Doncasterissa oli hyvin tyypilliset Britanniassa ja ne toi mieleen Emmerdale-tv-ohjelman. High Melton oli keskellä maaseutua ja seillä oli paljon metsää ja peltoja. Maisemat olivat kauniita.

Doncaster ja sen lähiympäristö muistutti tosi paljon omaa kotipaikkakuntaani, Tyrnävää ja sen takia viihdyin hyvin siellä. En omistanut mitään ennakko-odotuksia kuitenkaan.

Matkalle otin vain puhelimen ja kannettavan tietokoneen. High Meltonilla oli käytössä ilmainen wifi-yhteys ja käytin sitä itse päivittäin.

Opiskelu Doncaster Collegessa

Doncaster collegessa opiskelimme ensimmäisen ja kolmannen vuoden oppilaiden kanssa. Kurssi mihin olimme tutustumassa oli Fashion and Textiles.

Koulupäivämme koostui erilaisista ompeluharjoituksista, joissa me päästiin kokeilemaan erilaisia tekniikoita kotiompelukoneella. Suurin osa harjoituksista pääsääntöisesti sisälsi tutustumista eri tapoihin koristella kankaita ja pukineita. Näiden ohella meille annettiin kolme isompaa tehtävää, joita teimme koko liikkuvuusjakson ajan. Ensimmäisenä saimme tehtävän pääsimme tutkimaan paikallista kukat ja kasvillisuus trendiä. Sen ohella meidän tuli itse suunnitella ja luoda erilaisia kukkia ja muuta kasvillisuutta ja lopulta suunnitella oma kuuden asukokonaisuuden. Toisena tehtävänä oli esitellä neljä muotisuunnittelijaa ja pohtia heidän taiteellisuutta ja tärkeyttä muotialalle. Kolmantena teimme ryhmätyönä liivin, joka meni osaksi miles of scarves kampanjaa. Kampanjalla on tarkoitus kerätä rahaa uuteen syöpää tutkivalle laitteelle. Rahan kerääminen tapahtui myymällä opiskelijoiden tekemistä vaatteista.

Koulupäivän aikana oli kaksi lyhyttä kahvitaukoa ja lounas ja koulussa oli mahdollisuus ruokailla.

Kieliongelmia en kohdannut paljon ollenkaan, koska opetus oli selkää ja ymmärrettävää. Opettajat pitivät ja arvostivat meitä ja saimme todella paljon kehuja osaamisestamme. Opiskelukaverimme oli ystävällisiä ja kohteliaita, mitään ongelmia ei ollut. Suurimpaan osaan pääsin tutustumaan ja kävimme paljon erilaisia keskusteluja.

Doncaster collegessa ei ainakaan pysty tällä hetkellä opiskelemaan vaatetusompelijaksi, koska siellä ei nähdä heille tarvetta kouluttaa. Muuta ei saatu tietää asiasta. Keskustelimme paljon nuorten työllistymisestä, ja moni opiskelijoista oli jo työelämässä; he tekevät osa-aikaisia töitä koulun ohella.

Asuminen ja eläminen

Vapaa-aikani kului lähinnä Doncasterin keskustassa pyörimisessä, sillä halusin oppia englantia. En huomannut itse mitään erovaisuuksia arkipäiväisissä asioissa eroa, ainoastaan sen verran että kaupat menevät paljon aikaisemmin kiinni. Britanniassa opin olemaan enemmän kohteliaampi, sillä paikalliset olivat kohteliaita ja ystävällisiä meille. Pukeutumisessa en huomannut mitään eroa, muoti oli hyvin samanlaista.

Doncasterissa sain olla enemmän puheliaampi ja vilkkaampi kuin kotimaassani, koska brittiläiset ovat sosiaalisempia kuin suomalaiset. Doncasterissa oli oma aksenttinsa ja heidän puhetapansa oli erilainen verrattu esimerkiksi Lontooseen. Keskustelin jonkin verran muiden paikallisten kanssa, mutta varsinaisesti en tutustunut kehenkään koulun ulkopuolella.

Brittiläiset tavat oli helppo omaksua, koska olin lukenut ja tutustunut niihin paljon. Olin myös aikaisemmin matkustanut Lontooseen, joten mikään ei tullut yllätyksenä. Vaihdon aikana en kokenut kovinkaan paljoa yllättäviä tilanteita.

Brittiläinen ruokakulttuuri oli hyvin lihapainotteista ja ruoka oli hyvin rasvaista ja suolaista. En itse maistanut monia ruokalajeja, ainoastaan skonsseja ja Yorkshiren vanukasta. Pidin molemmista. Vaihdon aikana maistoin erilaisia teemakuja, kuten esimerkiksi Yorkshiren teetä.

Doncasterissa en seurannut paljoa paikallismediaa ja silmiini ei kiinnittynyt huomiota monikulttuurista.

Kokonaisuudessaan minulla meni vähän yli 1000 e rahaa. Asumiseen meni 435 puntaa, loput meni aikalailla elämästä nauttimiseen, esimerkkinä kävimme tosi paljon ulkona syömässä ja tuli shoppailtua.

Itselläni oli mukana kaksi pankkikorttia, mikäli toinen katoaisi tai varastettaisi. Matkakumppani hankki prepaid liittymän, mitä en itse henkilökohtaisesti hankkinut.

Itsearviointi

En itse kokenut vaikeutta englannin kielen kanssa kertaakaan vaihdon aikana ja en kokenut siellä kulttuurishokkia. Suomeen palatessa koin jonkin verran sitä ja se oli enimmäkseen uudelleen tottumista äidinkieleen. Viikon verran meni kunnes totuin jälleen siihen.

En itse kokenut ulkomaalaisena kohtelua, aikalailla sain samanlaista kohtelua kuin paikalliset.

Opin jakson aikana aika paljon itsestäni ja olin täysin tyytyväinen omaan liikkuvuusjaksooni. Englanti antoi minulle paljon uutta perspektiiviä elämälle ja avasi minulle uusia mahdollisuuksille. Koulun jälkeen ajattelin palata sinne takaisin, koska haluun kokea lisää uusia asioita siellä.

6 maaliskuuta 2017

Tunnisteet: Erasmus+, kansainvälisyys, Let'sGoFurther, tekstiili, vaatetus,