OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / OSAOlaiselle / Kansainvälisyys / Matkaraportteja maailmalta / Työssäoppimisjakso oli muutakin kuin vain työssäoppimista

Työssäoppimisjakso oli muutakin kuin vain työssäoppimista

Työssäoppimisjakso oli muutakin kuin vain työssäoppimista

Second Chance Gifts and Recycling Liverpool, Liverpool, Iso-Britannia

Valmistautuminen liikkuvuusjaksolle

Opiskelen liiketaloutta OSAOn Kaukovainion yksikössä. Päätin hakea liikkuvuusjaksolle Liverpooliin, Iso-­Britanniaan, sillä olin viettänyt kyseisessä kohteessa muutaman viikon kouluvaihdossa. Tämän johdosta minulla oli valmiiksi suoritettuna kv-­verkkokurssi sekä jonkinlainen käsitys kohdekaupungista ja työssäoppimispaikasta. 7 viikkoinen työssäoppimisjaksoni hyväntekeväisyysyrityksessä sijoittui helmi-­ maaliskuulle.

Yhteydenpito kohdemaahan sujui vaivatta ennen työssäoppimiseni alkua jo koulullani valmiina olevan linkin ansiosta. Yhteydenpito hoitui yksikkömme kv-­vastaavan kautta sekä myöhemmin olin itse sähköpostiyhteydessä työssäoppimispaikkaani. Ennen työssäoppimiseen lähtöä matkajärjestelyihini kuului mm. lentolippujen osto noin kuukausi ennen lähtöä, kielitestin tekeminen netissä sekä passin uusiminen. Selvitin myös etukäteen matkustustavan lentokentältä majoituspaikkaani.

Asuminen Liverpoolissa

Majoituspaikkani Liverpoolissa oli perinteinen englantilainen talo, jossa minun huoneenani toimi kolmannen kerroksen ’’ullakkohuone’’. Sain hyvin vapaasti käyttää talon muita huoneita kuten keittiötä (ja siellä sijaitsevaa pesukonetta) sekä olohuonetta ja tunsinkin oloni erittäin kotoisaksi majoituspaikassani.

Matkustuspäivästäni seurannut sunnuntai oli luonnollisestikin vapaapäivä, jolloin lähinnä kotiuduin purkamalla matkalaukkuni ja kiertelemällä naapurustoa. Majoituspaikkani sijaitsi kotipaikkaani Ouluun verraten vilkkaan kadun lähettyvillä. Kuitenkin itse katu, jossa ’’kotini’’ sadan muun talon kanssa sijaitsi, oli erittäin rauhallinen. Lähellä katua oli suuri puisto, jossai saattoi käydä lenkkeillen ihastelemassa lammessa uiskentelevia jousenia ja sorsia sekä vihreää ruohoa, joka oli tietenkin vuodenaikaan nähden erittäin suotuisaa.

Työssäoppiminen hyväntekeväisyysliikkeessä

Ensimmäisellä työviikollani Second Chancessa tutustuin yrityksen toimintaperiaatteisiin sekä omiin työtehtäviini. Työssäoppimispaikkani toimi hyväntekeväisyyskirpputori, jossa myytävien tuotteiden kirjo oli erittäin laaja. Työtehtäviini kuului mm. vaatteiden höyrystämistä, lahjoitusten vastaanottoa, kaupan´siistimistä sekä tuotteiden hinnoittelua.

Yritys toimii noin 10-­15 vapaaehtoistyöntekijän työpanoksella ja puolet sen tuotoista menevät suoraan hyväntekeväisyyskohteisiin, kun taas toinen puolisko menee yrityksen kulujen kattamiseen. Suurin osa vapaaehtoisista työskentelivät kaupassa muutaman päivän viikossa ja sainkin työskennellä eri työryhmän kanssa aika lailla jokaisena viikonpäivänä.

Työaikani oli maanantaista perjantaihin, kello kymmenestä viiteen. Lounastaukoni sain pitää oman mieleni mukaan ja toisinaan söin valmiiksi tekemiäni eväitä työpaikan taukohuoneessa. Päivinä, jolloin en ottanut omia eväitä, löytyi muutaman minuutin kävelymatkan päästä Lark Lane, jonka varrella sijaitsi ravintoloita sekä kahviloita, joista saattoi valita lounaspaikan.

Työpaikalla minua kohdeltiin yhdenvertaisesti vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. Työyhteisö oli erittäin tiivis ja työnteko heidän kanssaan oli erittäin mieleistä. Jopa minä, erittäin huonon nimimuistin omaavana, opin kaikkien työkavereiden nimet seitsemässä viikossa. Työharjoittelujaksoni aikana tapasin paljon mielenkiintoisia ihmisiä (niin asiakkaita kuin vapaaehtoistyöntekijöitäkin), jotka rikastuttivat työpäiviäni.

Sekä työpaikalla että vapaa-­ajallakin englannin kielen käyttöön totuttelu sujui hyvin. Liverpoolilaisten aksenttia kutsutaan ’scouse’-­nimellä ja sen lisäksi heillä on paljon omia ’slangisanoja’, joiden kohdalla saikin olla kysymässä sanan merkitystä. Aksenttiin totuttelu oli aluksi sekin oma haasteensa, mutta yllättävän nopeaa pääsi ’'rytmiin mukaan''. Liverpoolissa kaduilla kävellessä kuulee englannin lisäksi paljon muita kieliä, sillä kaupungissa on todella paljon ihmisiä eri maista. Monesti ihmiset kysyivätkin oman aksenttini perusteella, että mistä olen kotoisin ja olivat erittäin kiinnostuneita tietää kotimaastani.

Käytännön asioita

Otin matkalle mukaan kännykkäni lisäksi läppärin sekä kameran. Tarkoituksenani oli hankkia Englannista prepaid-liittymä, mutta koin sen olevan tarpeeton, sillä tulin erittäin hyvin toimeen langattomalla yhteydellä (jolloin käytössä whatsapp), joka toimi moitteettomasti majoituspaikassani, busseissa, työharjoittelupaikalla sekä kaupungilla useimmissa kahviloissa. ’’Pahan paikan’’ tullen turvauduin omaan Sonera-liittymääni, mistä ei koitunutkaan ylimääräisiä kuluja.

Olin varautunut reissuun lähtöön säästämällä rahaa omiin menoihini ja saamani apuraha kattoi lento- sekä asumiskulut. Lentolippuni maksoivat noin 430 € ja vuokraan meni £130 eli noin 150 € viikossa. Kuljin bussilla työpaikalle (jonne oli noin viiden kilometrin matka) ja viikon bussilippu maksoi 18-vuotiaalle ainoastaan £10. Majoitukseen sisältyi aamiainen sekä dinner, jolloin jäi itselle maksettavaksi viikonpäivisin lounas.

Ruokaan meni rahaa päivittäin hieman riippuen siitä, oliko minulla töissä eväitä mukana, keskimäärin noin £5-10. Toki reissussa vapaa-ajalla kului rahaa erillä tavalla kuin kotona Suomessa, sillä suhtauduin siellä rahankäyttöön hieman suurpiirteisemmin. Palattuani kotiin Suomeen minun täytyi ostaa lisäpaikka laukulleni ruumaan, sillä käsimatkatavaroihin kuuluva matkalaukkuni meni painorajoituksen yli, tästä ei kuitenkaan koitunut 30 € enempää kuluja.

Asuminen Liverpoolissa ja kulttuurien välisiä eroavaisuuksia

Vietettyäni muutaman viikon Liverpoolissa seuraani liittyi toinen opiskelija koulultamme, joka majoittui samassa talossa sekä työskenteli samassa työssäoppimispaikassa kanssani. Tästä koitui muutamia hassuja tilanteita, jolloin työharjoittelussa sekoittui suomen sekä englannin kieli tai tavat ja tuloksena siitä suusta saattoi päästä ’’five euros, please'’ tai muuta vastaavaa.

Sopeutumiseni uuteen kulttuuriin sujui hyvin, vaikka opittavaa olikin paljon. Muun muassa uuden valuutan käyttöön tottuminen ei vienyt kauaa, vaikkakin yhden-­ sekä kahden pennin kolikot tuntuivatkin turhilta.

Yksi piirteistä, mistä itse tykkäsin brittiläisistä, on heidän kohteliasuus, joka näkyy arkipäivän tilanteissa. Hetken aikaa vei totuuttelu kohteliasuusfraasien käyttöön, joita emme Suomessa liialti viljele. Englantilaiset käyttävät jokaisessa mahdollisessa välissä sanoja ’please’, ’thank you’ sekä ’sorry’. Myöskin tavatessa sanotaan ’’How are you?’’tai ’’Are you ok?’’, johon on vähintäänkin kohteliasta vastata ’’I’m fine, how are you?’’.

''Jos tapaa Liverpoolissa ihmisen, joka ei jutustele niitä näitä bussipysäkillä tai kaupan kassalla hän ei todennäköisesti ole Liverpoolista kotoisin.'' Näin minulle sanottiin ja useimmissa tapauksissa ihan totta joka sana. Nimittäin ei mene hetkeäkään, kun bussipysäkillä seisova kanssaihminen aloittaa puhumisen ja jutunaiheena saattoi olla sää tai vaikkapa myöhässä oleva julkinen liikenne. Myöskin puistossa aamulla on normaalia tervehtiä vastaan tulevia kanssalenkkeilijöitä.

Brittiläisten tapa jonottaa on myöskin yksi suomalaisista poikkeava. Jonottamisessa on tiukka järjestys, jossa noudatetaan sanattomia sääntöjä. Jos esimerkiksi kaveri on pitämässä paikkaa jonossa, täytyy silloin tehdä erittäin selväksi kanssajonottajille, että aikeissa ei ole etuilu, juttelemalla kovaan ääneen kaverin kanssa jo kauaa ennen kuin hänet jonossa saavuttaa.

Totuuttelua vaati myös muiden muassa väärinpäin aukeavat ovet, tipin antaminen, hanasta tuleva kloorivesi sekä erilainen ruokarytmi (dinner saattoi joskus sijoittua kello yhdeksään illalla) ja kaikki ne seitsemän tapaa juoda tee.

Vapaa-aika

Seitsemän viikon aikana sää Liverpoolissa vaihteli aina kaatosateesta (eräänä päivänä satoi jopa luntakin muutaman minuutin ajan) auringonpaisteeseen, jolloin ulkona oli paahtavan kuuma päällysvaatteilla. Vapaa-ajalla ja viikonloppuisin vietimme toisen suomalaisen opiskelijan kanssa aikaa Liverpoolissa hieman säästä riippuen. Hyvällä säällä saatoimme kierrellä kaupungin nähtävyyksiä, kun taas sadepäivät oli hyvä omistaa shoppailulle. Liverpoolissa on paljon tekemistä ja nähtävää aina lukuisista museoista lähtien (esimerkiksi suurinpaan osaan museoista oli ilmainen sisäänpääsy).

Eräänä viikonloppuna otimme lautan (Ferry Cross the Mersey) Merseyjoen yli Birkenheadiin, josta jatkoimme junalla kauniiseen vanhaan kaupunkiin nimeltä Chester. Käytimme myös yhden lauantaiaamupäivän Cheshire Oaks Outlet Villagessa, joka on täynnä merkkiliikkeiden outlet-myymälöitä.

Eräänä aurinkoisena sunnuntaina otimme junan Crosby Beachille. Siellä rantaviivaa koristaa noin sata aidon ihmisen kokoista patsasta, joista muodostuu Antony Gormleyn taideteos ’Another Place’.

Yhden viikonlopun vietimme Lontoossa, jonne pääsimme kätevästi junalla muutamassa tunnissa. Vain muutama päivä ennen Lontooseen lähtöämme sattui Westminsterin sillalla terrori-isku ja tämä näkyikin viikonlopun aikana kaupungissa lisääntyneillä turvallisuustoimilla. Vaikka britanniaan kohdistuva terrorismin uhka olikin vakava ja terrori-iskujen mahdollisuus oli hyvin todennäköistä reissuni aikana, tunsin kuitenkin oloni turvalliseksi Liverpoolissa.

Liikkuvuusjakson tavoitteet ja kotiinpaluu

Englannissa ollessani en missään vaiheessa kokenut kulttuurishokkia saatikka kotiikävää, mutta palattuani Suomeen seitsemän viikon jälkeen, koin hieman vaikeuksia ’’palautua’’ suomalaiseen kulttuuriin, sillä niin arkiseksi englantilainen kulttuuri oli jo kerennyt muuttua. Kotiin oli kuitenkin kiva palata ja onhan se nyt vaihteeksi mukavaa, kun ei kaupan kassatyöntekijän kanssa tarvitse alkaa jutustelemaan ja bussipysäkillä saa olla ihan suu supussa (ja pysyä ainakin metrin päässä toisesta suomalaisesta).

Reissuni Englannissa oli kaikin puolin positiivinen ja opettava kokemus. Työssäoppimisjakso oli muutakin kuin vain työssäoppimista, sillä se opetti paljonenemmän. Reissun aikana ammatillinen kielitaitoni sekä myös yleinen kielitaitoni parani. Liikkuvuusjaksoni antoi minulle paljon uusia kokemuksia, joista on varmasti hyötyä tulevaisuudessakin. Kömmellyksiltä vältyttiin ja kaikki sujui odotusten mukaan, lähtisin ehdottomasti uudelleen.

28 elokuuta 2017

Tunnisteet: 2016hanke, Erasmus+, iso-britannia, kansainvälisyys, liiketalous,