OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / OSAOlaiselle / Kansainvälisyys / Matkaraportteja maailmalta / Vaatteiden sommittelua Tukholmassa

Vaatteiden sommittelua Tukholmassa

Vaatteiden sommittelua Tukholmassa

Myrorna-kirpputori, Tukholma

Taustatiedot

Opiskelen liiketalouden perustutkintoa Kaukovainion liiketalouden yksikössä. Liikkuvuusjaksoni sijoittui Ruotsin pääkaupunkiin Tukholmaan. Olin töissä Myrorna-kirpputorilla. Saavuin Tukholmaan 28.3. ja aloitin työt 30.3. Viimeinen työpäiväni oli 22.5. ja lähdin Tukholmasta 24.5.

Ennen lähtöä tiesin, että työssäoppimispaikkani oli pelastusarmeijan kirpputori ja sen sijainnin. Tietoa keräsin koululta ja internetistä. Yhteydenpitoa työssäoppimispaikkaani hoiti kansainvälisyysvastaava Hanna Sainio, joka oli yhteydessä työpaikkaohjaajaani. Itsekin otin yhteyttä sähköpostilla muutaman kerran. Ennen lähtöä osallistuin kv-verkkokurssiin.

Matkajärjestelyni sujuivat hyvin, vaikka alussa oli ongelmia asunnon löytämisessä. Tukholmassa on vähän tarjontaa asunnoista, mutta onneksi sain loppujen lopuksi hankittua itselleni paikan, jossa asua.

Saapuminen kohdemaahan ja -kaupunkiin

Sain hyvän vastaanoton kohdemaassa. Tulin junalla Arlandasta Tukholmaan ja vuokranantajani oli minua vastassa. Menimme sieltä suoraan yhdessä asunnolle.

Matka asunnolleni oli aika pitkä ja raskasta matkalaukkua raahaten hieman uuvuttava, mutta siitä selvittiin. Asuntoni on 2-kerroksinen rivitaloasunto. Asun siellä yhdessä vuokranantajani kanssa. Oma huoneeni on asunnon yläkerrassa ja minulla on oma parveke. Yläkerran muut huoneet eivät ole käytössäni. Alakerrassa on minun oma vessa ja suihku. Siellä on myös iso keittiö ja olohuone. Olohuoneesta pääsee ulos terassille ja siitä jatkuu jonkun verran pihaa.

Asuinalueeni on suuri rivitalojen rykelmä. Naapureita on paljon ja tosi lähellä, kuten myös kotona Suomessa. Kaikki rakennukset ovat samanlaisia mutta erivärisiä. Värejä on tosi paljon. Hieman kauempana on myös paljon kerrostaloja. Kotona Suomessa asun omakotitaloalueella. Siellä on paljon leikkiviä lapsia ja liikenne on tosi harvaa. Toisin kuin täällä. Liikennettä on tosi paljon, varsinkin ruuhka-aikaan. Alueella, jossa asun on paljon maahanmuuttajia ja eläkeläisiä. Täältä on n. 45 minuutin matka Tukholman keskustaan. Ihmiset vaikuttavat kiireisiltä Tukholman keskustassa, mutta täällä ne ovat paljon maltillisempia ja saattavat hymyillä kohdatessa.

Työssoppiminen

Työssäoppimispaikkani oli Myrorna-kirpputori Tukholman Sundbybergissä. Myrornalle lahjoitetaan tavaraa ja se myy niitä eteenpäin lahjoittaen tuotot pelastusarmeijalle. Myrorna oli iso ja siellä on tavaraa laidasta laitaan. Astioita, huonekaluja, elektroniikkaa, kirjoja, vaatteita, tauluja yms. Kaikki tavarat on lajiteltu osioihin niin kuin normaaleissakin kaupoissa. Työpaikalla on n. 30 työntekijää. Yhtä aikaa paikalla oli n. 15 henkilöä. Jokainen työskentelee omalla osiolla, esim. minä olin suurimman osan ajasta vaateosastolla.

Tyypillinen työpäiväni alkaa 9.15 Myrornan aamusiivouksella. Yleensä moppaan Myrornan vaateosastoa. 9.50 on aamukokous, jossa kerrotaan meneillään olevista kampanjoista ja laaditaan kassavuorolista. Kokouksen jälkeen järjestelen vaateosastoa ja laitan sovituksesta tulleita vaatteita paikoilleen. Asiakkaita käy aika paljon, joten vaateosastolla saa olla koko ajan järjestelemässä. Välillä päivittelen vaateosaston mallinukkeja vaihtamalla niiltä vaatteita ja joskus tulee jotain uusia asusteita joita pitää laittaa paikoilleen. Pidän yleensä lounaan 12 aikaan. Tiistaisin tulee aina vaatekuorma, joka pitää purkaa. Vaatteet pitää numeroida viikkonumerolla ja yli 100 kruunun tuotteet pitää hälyttää. Kun olen laittanut yhden rekin täyteen vaatteita, se viedään vaateosastolle ja vaatteet järjestellään paikoilleen.

Englannin kielen käytössä ei ollut ongelmia, mutta ruotsia en osannut kovin hyvin. Oli vaikeuksia ymmärtää aina mitä minulle sanottiin, mutta epäselvyydet selvitettiin käyttämällä englantia. Työssäoppimisen aikana opin ymmärtämään ruotsia paremmin ja rohkaistuin myös käyttämään sitä enemmän.

Minulta odotettiin asiallista käyttäytymistä ja hyvää asiakaspalvelua sekä hyvää ryhmätyöskentelykykyä ja reippautta.

Myrornan vaatimukset eivät olleen kovin tiukkoja ja minulla oli oikeus ottaa rennosti eikä stressata mistään. Myrornassa on paljon työntekijöitä, joilla on ollut vaikeuksia. Siellä oli mm. pitkältä sairaslomalta palanneita, jotka totuttelevat pitkästä aikaa työntekoon. Myrorna siis on työpaikka missä voi ottaa vähän rennommin. Suomen työssäoppimispaikassani oli vähän tarkempaa olla ajallaan ja, että tekee kokoajan jotain.

Asiakaspalvelu ja esillepanojen kokoaminen toi esille parhaiten oman alani piirteet. Asiakaspalvelua oli päivittäin ja esillepanoja sain tehdä melkein joka viikko.

Työkaverini ottivat minut lämpimästi vastaa ja olivat ystävällisiä ja kärsivällisiä huonon ruotsin kielen taitoni suhteen. Minulle jäi hyvä vaikutelma heistä ja tuntuu, että he tykkäsivät minusta.

 

Muut käytännön asiat ja rahoitus

Lentomatkoihin meni n. 280 euroa, koska matkasuunnitelmani hyväksymiseni viivästyi ja sain lennot varattua vasta viime tipassa. Ensimmäisen kuukauden matkakortti maksoi 799 kruunua, mutta en tiennyt, että siellä olisi ollut nuorisolippu halvemmalla. Toisen kuukauden matkalippu maksoi siis vain 499 kruunua.

Vuokra oli kuukaudessa 2500 kruunua, mutta sain toisesta kuukaudesta alennusta niin, että se maksoi 2300 kruunua. Ruokaan kului viikossa n. 200 kruunua eli yhteensä 1600 kruunua. Ulkona syömiseen meni yhteensä n. 1000 kruunua. Vapaa-aikaan meni n. 2500 kruunua. Ostin kirpputorilta aika paljon vaatteita, sekä kaupungilta itselleni valmistujaismekon ja kengät sekä jotain muuta. Vakuutuksen sain koululta, joten siihen ei mennyt yhtään rahaa.

Asuminen ja eläinen kohdekaupungissa

Vapaa-ajallani tykkäsin kierrellä Tukholmaa ja muita kirpputoreja. Shoppailin ja kiertelin vanhaa kaupunkia. kävin muutamia kertoja ulkona syömässä. Iltaisin kävin lenkillä tai pyöräilemässä.

Omalla asuinalueellani ihmiset olivat tosi ystävällisiä ja saattoivat tervehtiä tai hymyillä, mutta lähempänä keskustaa ihmiset olivat tosi kiireisiä ja ehkä hieman töykeämpiä, koska he saattoivat etuilla jonoissa tms. Suomessa kukaan ei yleensä hymyile tuntemattomille.

Havaitsin, että Tukholmassa ihmiset pukeutuu paljon erilaisemmin mitä Oulussa. Tukholmassa on paljon enemmän vaatekauppoja ja tarjontaa muutenkin. Ihmiset pukeutuivat paljon rohkeammin ja erikoisemmin. Myös itse uskalsin pukeutua paljon rohkeammin ja enemmän omaa tyyliäni edustaen.

Opin tuntemaan paljon eri kulttuureista tulleita ihmisiä, joten suhtautumiseni ihmisiin parani. Osaan nyt aloittaa viestimisen ihmisten kanssa ilman ennakkoluuloja ja stereotyyppeihin perustuvia johtopäätöksiä.

Tervehdimme normaalisti ja joskus saatoimme kysyä, että "Voitko hyvin?" tai "Mitä kuuluu?". Työpaikalla keskustelimme kaikenlaista aina ruoka- ja kahvitauolla. Vapaa-ajalla vuokraemäntäni aina kysyi, että miten päivä meni ja keskustelimme molemmat omista päivistämme.

Omaksuin paikalliset tavat helposti. Alussa saatoin vähän ihmetellä jotain tapoja, mutta sitten ajattelin, että se on okei. Mielestäni se johtuu siitä, että olen luonteeltani erittäin suvaitsevainen.

Yhtenä yllättävänä tilanteena matkallani oli se, kun vuokraemäntäni lähti viikoksi matkoille ja jäin yksin kämpälle. Selvisin siitä hyvin, koska olen tottunut olemaan yksin. Soittelin paljon kotiin sinä aikana ja juttelin Ruotsissa asuvalleni kaverille ja tapasin häntä sinä aikana.

 

Liikkuvuusjakson tavoitteet ja niiden toteutuminen sekä itsearviointi

Ruotsin kielen käyttö tuntui helpolta kaupoissa asioidessa. Kun menin kassalle, niin osasin vastata kaikkiin peruskysymyksiin ja tajusin kaiken mitä myyjä sanoi. Vaikealta se tuntui, kun olin kahvihuoneessa työkavereiden kanssa ja he juttelivat jotain ruotsiksi. Silloin en älynnyt paljon mitään.

Pärjäsin mielestäni erittäin hyvin. Olin töissä reipas ja erityisen tyytyväinen olen tekemiini esillepanoihin. Jakson aikana opin ymmärtämään ruotsia paremmin ja myös rohkaistuin sen käytössä. Myös englannin kielen taitoni kehittyi.

Enimmäkseen opin tuntemaan vaatesanaston. Liikkuvuusjakso kehitti myös hieman ammatillista kielitaitoani. Itseluottamukseni parani ehdottomasti. Uskallan nyt paremmin lähestyä asiakkaita ja mennä kysymään, että tarvitsevatko he apua.

Liikkuvuusjakso antoi minulle kokemuksia, uusia ystäviä, rohkeutta, kielitaitoa, mahdollisuuksia ja itsenäistymistä. Sain tutustua uuteen kulttuuriin ja kaupunkiin. Sain siitä myös mahdollisuuksia käyttää ja ymmärtää englantia ja ruotsia paremmin ja enemmän.

17 joulukuuta 2015

Tunnisteet: Erasmus+, kansainvälisyys, liiketalouden perustutkinto, merkonomi, Myrorna, Myrorna;, opiskelijaliikkuvuus, Ruotsi, Tukholma,