OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / OSAOlaiselle / Kansainvälisyys / Matkaraportteja maailmalta / Vielen Dank für alles!

Vielen Dank für alles!

Vielen Dank für alles!

Burger Schloz Automobile GmbH & Co.KG, Backnang, ja Gewerbliche Schule Backnang, Saksa

Taustatiedot

- Opiskelen Liiketalouden perustutkintoa, Talous- ja toimistopalveluiden koulutusohjelmaa Kaukovainion yksikössä.

- Kohdemaa on Saksa, kaupunki on Backnang ja harjoittelupaikat ovat Burger Schloz Automobile GmbH & Co.KG, Sulzbacher Strasse 182 - 186, 71522 Bacnang sekä Gewerbliche Schule Backnang, Heininger Weg 43, 71522 Backnang.

- Liikkuvuusjakson ajankohta 1.-26.6.2015

- Burger Schloz Automobilesta tiesin sen, että se on 125 vuotta vanha autoliike, joka edustaa mersua. Ja että työtehtävät tulevat olemaan asiakaspalvelua, laskutusta ja tilausten tekoa. Gewerbliche Schule Backnang:sta tiesin sen, että se on paikallinen ammattikoulu ja pääsen sinne tekemään toimistotyötä ja mahdollisesti kirjanpitoa. Tiedot sain harjoittelupaikan järjestäjältä OLC / Euroregion. Kävin myös tutustumassa Burger Schlozin nettisivuihin.

- Yhteydenpito harjoittelupaikkoihin hoidettiin kokonaisuudessaan sähköpostilla.

- Osallistuin kv-verkkokurssille ennen lähtöä.

- Matkajärjestelyt olivat monivaiheiset. Harjoittelupaikan löytyminen aikuiselle tuntui olevan varsin haasteellista. OLC:n vaihtoon kuuluu perhemajoitus, mutta aikuista ei kukaan perheeseen halunnut ottaa, joten lopulta minulle vuokrattiin asunto Backnangista. Kun harjoittelu- ja asumispaikat oli järjestyksessä, loppu sujui varsin mallikkaasti.


Saapuminen kohdemaahan ja -kaupunkiin

- Vastaanotto Saksassa oli hyvä. Matkustin Frankfurtin lentokentältä Stuttgartiin junalla, jossa asemalla olivat vastassa Oulun lääni Contactin Herra ja Rouva Lauer.
Lauerit matkustivat kanssani paikallisjunalla Backnangiin, jossa he näyttivät minulle paikkoja ja kävimme syömässä. Rouva Lauer lähti myös kaveriksi ensimmäiselle ruokakauppareissulle.

- Asunnolle menimme rouva Lauerin kanssa yhdessä hänen autollaan. Vuokraemäntä oli vastassa ja opasti asunnon saloihin. Asunto on pieni ja viihtyisä neljännen kerroksen kattohuoneisto. Siinä on keittiö, kylpyhuone ja yksi isompi huone, jossa on sänky, sohva, työpöytä ja televisiotaso. Parveke on koko asunnon levyinen ja siitä näkyy mukavasti maisema kattojen yli ja läheiselle niitylle.

- Asuinympäristö on ihan viihtyisä. Asuintalo sijaitsee kerrostaloalueen reunalla. (Kuvassa keltainen talo) Viereen avautuu niitty, jonka keskellä menee pyörätie. Lähes kaikki rakennukset ovat kivitaloja. Talojen pihoilla on paljon istutuksia, puita ja pensaita. Ympäristö on todella vehreää. Asuinalue sijaitsee lähellä teollisuusaluetta, joten välillä maisema on varsin karu ja hoitamaton. Maasto on mäkistä ja tällainen tasamaan tallaaja huomaa sen lihaksistossaan.

Liikenne vaikuttaa ihan asialliselta. Autoilijat ajavat reippaasti mutkaisia teitä, mutta huomioivat jalankulkijan erittäin hyvin. Julkinen liikenne on runsasta ja vilkasta verrattuna suomalaiseen samankokoiseen kaupunkiin esim. Seinäjoki. Pyöräilijöille on varattu oma siivu autotiestä, joka on erotettu katkoviivalla autokaistasta. Jalankulkijoiden reitti on erotettu kiveyksellä pyörä- ja autotiestä. Pyöräilijöitä näkee aika vähän, lähinnä viikonloppuisin.

Ihmiset ovat ystävällisiä. Pukeutuminen on samantyylistä kuin Suomessakin kesäaikaan, tosin värikkäämpää. Työpaikalla ihmiset kättelevät työtoverit aamuisin. Teitittelyä työtovereiden kesken harrastetaan vaihtelevasti.

Miten kv-liikkuvuusjakson ympäristö peilautuu Suomeen? No, täällä on toki vehreämpää kuin Suomessa etenkin, jos vertaa vain Ouluun. Tämä alue kuuluu puhtaasti lehtimetsävyöhykkeeseen, kun taas koti on havumetsävyöhykkeellä. Omakotitalot ovat huomattavasti pienemmillä tonteilla kuin Suomessa ja ihmiset asuvat tiheämmin. Oulussa tallataan tasamaalla, kun täällä mennään mäkeä ylös ja alas. Autokanta on täällä uudempi kuin Suomessa. Ruokakaupassa käy pankkikortti ja käteinen raha. Visa käy vain harvassa paikassa. Suomessahan maksetaan nykyään lähes kaikki kortilla, kun täällä pelataan pääosin käteisellä. Ruoka on ensisijaisesti halvempaa täällä kuin kotona. Kirjat ja esim. langat ovat samanhintaisia kuin Suomessa. Auton menovedet ovat himpun verran halvempia kuin Suomessa, mutta ei niin suurta eroa kuin olin ajatellut.


Työssäoppiminen / opiskelu

- 1. työssäoppimispaikka: Burger Schloz Automobile GmbH

Autoliike, joka myy ja huoltaa Mercedeksen autoja. Avoinna kuutena päivänä viikossa arkisin klo 7.30-19.00 ja lauantaisin klo 8.00-12.30.

- Työpäivä alkaa aamulla kahdeksalta. Jokainen päivä on ollut vähän erilainen; toisena päivänä olen aloittanut skannaamalla arkistoitavia papereita, toisena päivänä järjestelemällä paikkoja. Ruokatunti alkaa klo 12.00 ja kestää tunnin. Tämän jälkeen olen yleensä seurannut taloushallinnon eri tehtäviä; osto- ja myyntilaskujen käsittelyä ja tekoa, asiakaspalvelua. Olen saattanut tehdä järjestelytehtäviä ja hoitanut postituksen. Työpäivä päättyy vaihtelevasti klo 14.00-16.00 välillä, riippuen siitä paljonko tekemistä on.

- Kielen kanssa on ollut haasteellista. Oma saksankielen taito riittää normaaliin small talkiin ja tavallisiin helppoihin arkipäivän asioihin. Alussa puhuminen oli tosi vaikeaa, mutta nyt viikon jälkeen koen olevani jo parempi. Uskallan yrittää enemmän ja kun on huomannut, että vaikka ymmärtää tai tulee ymmärretyksi väärin, niin siihen ei kuole. Paljon saa anteeksi sillä, että on suomalainen. Se koetaan ehkä hieman eksoottiseksi täällä. Samalla lailla kuin itselläkin, on vastapuolella ollut myös ujoutta puhua englantia ja on arasteltu myös omaa äidinkielen käyttöä. Toisaalta toiset ovat puhuneet ihan normaalisti ja olen aika hyvin päässyt jyvälle asiasta. Varsinkin omaan alaan liittyvät jutut on ollut helppo ymmärtää, kun tietää taustat suomeksi.

- Kun ollaan asiakaspalvelua harjoittavassa paikassa, odotetaan kaikilta, myös harjoittelijoilta, asiakaspalveluun sopivaa käytöstä. Mielestäni käyttäytymissäännöt eivät poikkea mitenkään suomalaisesta käytännöstä. Täällä ollaan erittäin ystävällisiä asiakkaille ja asiakaspalvelu on kaiken a ja o. Näin sen pitäisi olla Suomessakin ja ajatuksen tasolla onkin, mutta monessa suomalaisessa palveluyrityksessä joskus myös unohtuu se, että asiakas maksaa palkan ja häntä tulisi kohdella mahdollisimman hyvin.

- Suhtautuminen oli hyvä. Minut otettiin mukaan alusta asti ja selitettiin käytännön työtehtäviä ja annettiin sopivasti tekemistäkin. Ihmiset olivat mukavia ja avuliaita.

- 2. työssäoppimispaikka Gewerbliche Schule Backnang. Ammattioppilaitos, jossa noin 3000 opiskelijaa ja noin 100 opettajaa. Täällä olin koulun toimistossa, jossa työskentelee pääsääntöisesti kolme työntekijää.

- Työpäivä alkaa kahdeksalta. Pitää sisällään koulutoimiston perustehtäviä: kopiointia, oppilastietojen käsittelyä, ostolaskujen käsittelyä, postitusta, arkistointia. Aamukahvi on kymmeneltä noin 15 minuuttia ja ruokatauko klo 12.30 noin puoli tuntia. Työpäivä päättyy klo 15.30.

- Kieliongelmat ovat jo vähäisiä. Ymmärrän ja pystyn kommunikoimaan melko sujuvasti. Toki kielimaailma muuttui huomattavasti erilaiseksi kuin ensimmäisessä harjoittelupaikassa, mutta kielen oppimisen kannalta se on vain hyvä asia.

- Odotettiin normaalia toimistokäytöstä ja kommunikointitaitoja, eivät poikkea suomalaisesta.

- Suhtautuminen oli alusta asti innostunut ja erittäin kiinnostunut. Työntekijät selvästi halusivat ulkomaalaisen tuomaan väriä arkiseen aherrukseen.


Muut käytännön asiat ja rahoitus

- Matkustin Oulusta Helsinkiin ja takaisin bussilla 100 €, lennot Helsinki – Frankfurt – Helsinki 235 €, juna Frankfurt – Stuttgart 39 € ja takaisin 19 €. Stuttgart – Backnang tullessa Herra ja Rouva Lauer toivat minut Stuttgartista. Palatessa junalippu maksoi 6,20 €. Matkat tekivät yhteensä 399,20 €.

- Asuminen maksoi 900€.

- 1. harjoittelupaikka oli kävelymatkan päässä, joten matkakustannuksia ei tullut. 2. harjoittelupaikka oli n. 3km päässä. Sinne ajelin aamulla bussilla 2,30€ ja kävelin sään salliessa takaisin. Bussilla ajoin takaisin yhtenä päivänä. Matkakustannukset työpaikalle yhteensä 25,30 €.

- Ruokakauppaan meni noin 150 €. Ensimmäisessä harjoittelupaikassa ei ollut ruokalaa, vaan henkilökunta kävi syömässä läheisen ruokakaupan ravintoloissa. Tuona aikana lounas maksoi 2,79 € - 6,99 €. Keskiarvo on aika lähellä neljää euroa. Toisessa harjoittelupaikassa oli koulun ruokala, jossa lounas maksoi 4 €. Täten lounaskustannukset ovat noin 80 €.

- Vapaa-aika oli aika edullista. Kahvilassa tuli käytyä silloin tällöin. Kakkupala ja tee / virvoitusjuoma maksoi noin 5 €. Reissu Alpeille oli myös edullinen, koska matkakaverit olivat maksaneet matkat ja majoituksen. Vaate- ja kenkäkauppa tekivät sievoisen loven kukkaroon, mutta se oli suunniteltua, koska esim. sopivan kokoisia kenkiä on Suomesta vaikea löytää. Ulkona kävin syömässä silloin tällöin. Ravintolassa pääruoan, juoman ja jälkiruoan sai alle viidellätoista eurolla. Vapaa-aika vei rahaa karkeasti 400 € (250 € vaatteet + 150 € muut).

- Erillisiä vakuutuksia reissua varten minun ei tarvinnut ottaa. Matkustaja- ja matkatavaravakuutus maksavat vuodessa noin 50 €.

 

Asuminen ja eläminen kohdekaupungissa

- Vapaa-aikaa kulutin pääasiassa itsekseni. Tutustuin kaupunkiin, nähtävyyksiin ja luontoon kävellen. Toisena viikonloppuna äitini ja sisareni tulivat käymään ja kävimme heidän kanssaan Oberstdorfissa katselemassa Alppimaisemia. Harjoittelupaikan vaihtuessa pääsin koululla työntekijöiden selkäjumppaan ja perjantai-iltana oli ylioppilaiden valmistujaisjuhla, johon myös pääsin osallistumaan. Alpeilla vietetyn viikonlopun jälkeen polvi suuttui ja käveleminen piti vetää minimiin. Luin paljon, katselin televisiota ja Netflixiä sekä ostin ison palapelin rakennetavaksi. Kerrankin oli aikaa ja tilaa rakentaa palapeliä, eikä ylimääräisiä pikkukäsiä ollut levittämässä paloja pitkin asuntoa.

- Arki pyörii samalla lailla kuin Suomessakin. Suuria eroja ei ole. Ihmiset kättelevät enemmän kuin Suomessa. Työkaverit kätellään joka aamu.

- Vaihto on madaltanut kynnystä vieraankielen käyttöön. Huomasin, että osaan kommunikoida vieraalla kielellä ja se helpottaa aloittamaan keskustelun kotimaassakin vieraskielisten kanssa.

- Ongelmia matkan aikana ei tullut vastaan. Pysyin terveenä ja kaikki sujui mainiosti. Liikkuvuusjakson tavoitteet ja niiden toteutuminen sekä itsearviointi

- Aluksi vieraan kielen käyttö tuntui koko ajan vaikealta. Matkan varrella keskustelu arkipäivän asioista muuttui helpoksi ja small talk sujui hyvin. Ammattisanastoa tarvitessa keskustelu oli haastavampaa. Loppu matkasta pystyin seuraamaan saksankielistä tv:täkin ja ymmärtämään ohjelmien sisältöä.

- Jakso onnistui mielestäni loistavasti. Olen erittäin tyytyväinen, että lähdin, ja kiitollinen siitä, että oppilaitos ja perhe mahdollistivat matkan. Ilman koulun rahallista tukea matka ei olisi ollut mahdollinen.

- Kielitaito kehittyi valtavasti. Uusia ystäviä tuli muutama, havaintoja omasta elämästä ehti tehdä, kun oli yksin liikenteessä ja kaukana normaalista arjesta. Ammatillisesti huomasin sen, että taloushallinto-ohjelmat ovat aika lailla samanlaisia kaikki. Se helpottaa tulevaisuudessa omaksumaan erilaiset ohjelmat, kun pääsee työelämään. Kommunikointitaidot kehittyivät paljon. Oman asiansa ilmaisua joutui miettimään välillä tosissaan ja toisaalta myös siihen joutui tekemään töitä, että ymmärsi vastapuolen puheet.

Loppuyhteenvetona voin sanoa, että kannatti käydä. Voin suositella lämpimästi kaikille.

Vielen Dank für alles!

24 helmikuuta 2016

Tunnisteet: Backnang, Erasmus+, kansainvälisyys, opiskelijaliikkuvuus, Saksa, talous- ja toimistopalveluiden koulutusohjelma,