Taitaja-kisat sillan rakentajana

Taitaja-kisoissa menestyminen vaatii taitoa ja tahtoa. Kuvassa vuoden 2017 SM-hopeamitalisti, kondiittori Roosa Rautio.

Taitaja-kisoissa menestyminen vaatii taitoa ja tahtoa. Kuvassa vuoden 2017 SM-hopeamitalisti, kondiittori Roosa Rautio.

Taitaja-kisat eli ammattitaidon suomenmestaruuskilpailut järjestetään vuosittain eri puolilla Suomea.

Ammattitaitokilpailut tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden testata kädentaitojaan alansa Suomen huippujen kanssa. Taitaja-kisoihin pyrkii joka vuosi noin 1 500 nuorta, joista loppukilpailuihin selviää noin 450 parasta. Nuori saa jo pelkästään finaalipaikasta varsin merkittävän meriitin työnantajien piirissä. Kisoihin ei pääse sattumalta, vaan siihen tarvitaan taitoa ja tahtoa.

Työelämä hyötyy kisoista monella tavalla. Yritykset osallistuvat tuomarointiin sekä materiaalien ja koneiden toimituksiin. Työelämä pääsee vaikuttamaan siihen, mitä ja miten ammatillisissa oppilaitoksissa opetetaan ja mitä opiskellaan. Työnantajat pääsevät näkemään alansa huippuja ja rekrytoimaan heitä suoraan koulun penkiltä työelämään. Merkittävä osa koulutuksesta tapahtuu tänä päivänä yrityksissä.

Taitaja-kisat toimivat siltana työelämän ja koulutuksen sekä nuoren ja työpaikan välillä. Lisäksi kisat ovat nuorelle itsensä kehittämisen väline ja monelle askel maailmanmestaruuskilpailuihin saakka. Tapahtuman järjestämistä edeltävät koulutukset, valmistelut, yhteistyö ja muu oheistoiminta. Ne kehittävät ammatillista koulutusta ja itse kolmipäiväinen tapahtuma on vain jäävuoren huippu.

Taitaja SM-kilpailut ovat toukokuussa 2021 Oulussa Ouluhallin ja jäähallin ympäristössä. Kisat toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa. Vetovastuu on Oulun seudun ammattiopistolla. Odotamme sekä alueellisten että kansallisten yritysten kanssa hyvää yhteistyötä tapahtuman järjestämisessä.

Kirjoittaja on Taitaja 2021 Oulu -kisojen kilpailujohtaja ja OSAOn Skills-koordinaattori.