Taitaja SM-kilpailu Oulussa 2021

Roosa Rautio sijoittui hopealle Taitaja 2017 -kilpailussa.

Roosa Rautio sijoittui hopealle Taitaja 2017 -kilpailussa.

Taitaja – ammattitaidon SM-kilpailu oheistapahtumineen pidetään Ouluhallissa ja sen ympäristössä 18. – 21.5.2021. Kilpailujärjestelyistä vastaa Oulun seudun ammattiopisto OSAO yhdessä Skills Finland ry:n ja muiden Pohjois-Suomen koulutuksenjärjestäjien kanssa. Edellisen kerran kisat pidettiin Oulussa vuonna 2010.

Taitajassa nuoret tulevaisuuden huippuosaajat kilpailevat SM-mitaleista noin 45 eri ammattialalla. Finaaliin osallistuu yli neljäsataa kilpailijaa. Taitajaan voivat osallistua korkeintaan 21-vuotiaat ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret.

Taitaja 2021 –tapahtuman budjetti on noin 6 ME, joka koostuu Opetus- ja kulttuuriministeriöltä, Oulun seudun koulutuskuntayhtymältä sekä yhteistyökumppanisopimuksista saatavasta rahoituksesta.

Kilpailujohtajaksi on nimetty Sauli Jaara Oulun seudun ammattiopistosta. Tapahtumajärjestelyt käynnistyvät vuoden 2019 alussa.

Jaaran mukaan tärkeintä ammattitaitokilpailuissa on ammatillisen koulutuksen laadun kehittäminen: ”Valtakunnallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa opetuksen laatu, työmenetelmät ja oppimistulokset asetetaan julkiseen arviointiin.”

Kilpailutoiminta avaa myös yrityksille mahdollisuuden olla mukana kehittämässä ammatillista koulutusta: ”Jokaisessa kilpailulajissa on tuomari työelämästä. Kilpailussa käytettäviä materiaaleja ja työkaluja hankitaan yritysten kanssa tehtävillä yhteistyösopimuksilla.”

Vuonna 2010 Oulun Taitajissa kävi noin 50 000 katsojaa ja kilpailulajien yritysyhteistyösopimuksia solmittiin 450 kpl.

Taitaja on ammatillisen koulutuksen markkinointia parhaimmillaan ja näyteikkuna eri ammatteihin. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.

Taitaja joka vuosi

Taitaja järjestetään vuosittain. Tänä vuonna kilpailu pidettiin Tampereella. Ensi vuonna se on Joensuussa ja vuonna 2020 Jyväskylässä.

Skills Finland ry edistää suomalaisen ammattikoulutuksen ja -osaamisen arvostusta niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Skills Finland ry:n taustavoimia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina- ja opetusalan järjestöt. Se järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa vuosittain Taitaja-, TaitajaPLUS- ja Taitaja9-kilpailut sekä valmentaa ja lähettää joukkueen kansainvälisiin WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics-ammattitaitokilpailuihin.

Oulun seudun ammattiopisto OSAO on monialainen ammattiopisto, jossa on noin 10 000 päätoimista opiskelijaa. Koulutusyksiköt sijaitsevat Kempeleessä, Limingassa, Oulussa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. OSAO kuuluu Oulun seudun koulutuskuntayhtymään Osekk.

Lisätietoja
kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi, p. 050 538 3929
kilpailujohtaja Sauli Jaara, p. 050 5140 851

www.taitaja2019.fi

www.skillsfinland.fi