Taitaja2018 mittaa ammattitaidon

Taitaja2018 mittaa ammattitaidon

Automaalarit Jimi (vas.), Joona ja Jasperi valmiina Taitaja2018-tapahtumaan.

Taitaja-kisa on vuosittain järjestettävä kolmepäiväinen tapahtuma, jossa kilpaillaan ammattitaidon SM-mitaleista. Vuonna 2018 tapahtuma järjestetään Tampereella. Toukokuussa yli 400 kilpailijaa noin 45 eri ammattialalta kokoontuu kaupunkiin ottamaan mittaa toisistaan. OSAO lähettää tapahtumaan 18 opiskelijan joukkueen.

Automaalareilla menestymisen perinteet

Automaalaus on perinteisesti ollut yksi OSAOn menestyslajeja. Vuosien mittaan on sadellut kaikenvärisiä mitaleja; onpa OSAOon napattu Suomen ainoa lajin maailmanmestaruuskin. Osaamistaan esittelemään lähtee tänä vuonna kolmen nuoren miehen ryhmä: Jimi Jakola, Joona Sivonen ja Jasperi Kamps. Jimi, Joona ja Jasperi ovat kolmannen vuoden opiskelijoita, jotka valmistuvat ammattiinsa keväällä 2018.

– Ala löytyi, kun ysiluokan jälkeen mietin mikä kiinnostaisi. Tässä näkee oman käden jäljen. Jos on mahdollista käydä tutustumassa alaan oppilaitoksessa, mahdollisuus kannattaa hyödyntää nähdäkseen mitä kaikkea opiskeluun kuuluu, pohtii Joona. Jasperi suosittelee alaa sellaiselle, joka jaksaa puunata ja olla tarkka. Silloin työn jäljestä tulee hyvä.

Semifinaalien kautta loppukilpailuun

Jimi, Joona ja Jasperi ovat kaikki ensimmäistä kertaa mukana Taitaja-kisassa. Mukaan he lähtivät, kun opettaja kyseli kiinnostuneita. Tie loppukilpailuun aukesi Hämeenlinnan semifinaalin kautta. Semifinaaliin osallistui 12 automaalaria, joista finaaliin pääsi kuusi. OSAOn opiskelijat kahmivat siis puolet finaalipaikoista!

Automaalauksen arviointi perustuu autoalan perustutkinnon tutkinnon perusteiden, automaalauksen koulutusohjelman kiitettävän tason vaatimuksiin. Kilpailutyöt ovat sellaisia, joita työelämässäkin tulee esiin.

– Olemme saaneet etukäteen listat tehtävistä ja materiaaleista, jotta pystymme esimerkiksi harjoittelemaan kisassa käytettävillä maaleilla. Eri maaleilla on erilaisia ominaisuuksia, emmekä omassa opetuksessamme käytä kisaa sponsoroivan valmistajan tuotteita. Tehtävät eivät ole täysin samanlaisia kuin ennakkoon on kerrottu. Vaihtelua on, jotta pystytään arvioimaan osallistujien toimintaa tositilanteessa, kertoo opettaja Jouni Puolakanaho.

– Tuomarit kiinnittävät huomiota turvalliseen työskentelyyn, tehokkuuteen, työn laatuun ja nopeuteen sekä siisteyteen. Oikeat työkalut ja työmenetelmät pitää hallita, työskentelyn pitää olla suunnitelmallista ja työvälineet tulee siivota heti työvaiheen jälkeen oikeille paikoilleen. Täytyy myös tietää maalien ominaisuuksia: eri maalimerkeillä maalataan eri tavoin. Tuomarit tarkkailevat tekemistä koko ajan, mutta siihen tottui jo semifinaaleissa, tietävät osallistujat.

Tampereella OSAOn poikia vastassa on kolme tyttöä, joista kaksi Savon ammattiopistosta ja yksi Riveriasta. Tyttöjen semifinaalipäivä oli eri kuin poikien, joten osallistujamme eivät ole kilpailijoiden työn jälkeen päässeet etukäteen tutustumaan.

– Tytöt voitetaan huolellisella ja kiireettömällä työskentelyllä. Myös maalaisjärki pitää muistaa säilyttää mukana tekemisessä, suunnittelevat Jimi, Jasperi ja Joona. He lähtevät kisaan hyvillä mielin, tavoitteena saada kilpailutyöt tehdyksi. Sijoituksen näkee sitten.

Taitajasta oman osaamisen markkinointivaltti

Taitaja2018-kisasta Jimi, Jasperi ja Joona odottavat ennen kaikkea hienoa kokemusta. Menestyksen he ajattelevat auttavan myös työmarkkinoilla. Nuorten miesten tavoite onkin työllistyä omalla alalla. Tulevaisuuden työn sisältö riippuu pitkälti työnantajasta.

Katso Jimin, Jasperin ja Joonan valmistautumistunnelmia »

Teksti: Heli Perkkiö
Kuva ja video: Jouni Ylisuutari

OSAOn Taitaja2018 SM-kilpailijat

Automaalaus: Joona Sivonen, Jasperi Kamps, Jimi Jakola (Haukiputaan yksikkö)
Metsäkoneen käyttö: Tommi Marttila-Tornio (Taivalkosken yksikkö)
Asiakaspalvelu ja myynti: Sakarias Simuna (Kaukovainion yksikkö, palvelut)
Floristi: Juliette Hertteli ja Marja Laatikainen (Kempeleen yksikkö)
Yrittäjyys: (joukkuelaji) Emilia Tervo, Venla Vaarala ja Noora Posti (Kaukovainion yksikkö, palvelut)
Taloushallinto: Kimi Vänttilä ja Marianna Karsikas (Kaukovainion yksikkö, palvelut)
Sähköasennus: Juha Pitkänen (Kaukovainion yksikkö, tekniikka) ja Aatu Huttula (Haukiputaan yksikkö)
Automaatioasennus: Tommi Reinikka (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)
Elektroniikka: Albert Uusi-Illikainen (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)
Levy ja hitsaus: Karri Koivukangas ja Juho Meriläinen (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)

Elintarviketeollisuus (SM-näytöslaji, ei jaeta mitaleita): Tiia Taipaleenmäki ja Noora Määttä (Kaukovainion yksikkö, palvelut)

OSAOn EuroSkills-kilpailijat harjoittelevat SM-kisoissa
Vaatteen valmistus: Reetta Immonen (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)
Hitsaus: Miika Viitala (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)
Elektroniikka: Joonatan Kivelä (Kaukovainion yksikkö, tekniikka)