Uudet koronasuositukset OSAOssa

Pohjois-Pohjanmaa epidemian perustasolle

Pohjois-Pohjanmaa on palannut kokonaisuudessaan epidemian perustasolle. OSAOssa noudatetaan seuraavia suosituksia:

Yleinen sisätilojen maskisuositus ei ole enää voimassa. Alueella otetaan käyttöön perustason maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotaita):

  • Joukkoliikenteessä
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä kaikille työntekijöille, asiakkaille sekä vierailijoille
  • Korkean riskin tapahtumissa, kuten sisätiloissa järjestettävissä massatapahtumissa.

Etätyösuositus on voimassa:

  • Suositellaan työtehtävien salliessa etätyötä tai muita työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla.

Koulussa ja oppilaitoksessa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa oleskelua ei katsota koko ryhmän osalta automaattisesti altistukseksi. Näissä tilanteissa selvitetään varsinaisesti  altistuneet eli ne henkilöt, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut henkilö (indeksi) on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa.

Muita samassa tilassa oleskelleita ei ole esimerkiksi istumajärjestyksen vuoksi yleensä tarpeen katsoa altistuneiksi. Heille voidaan yleisesti tiedottaa mahdollisesta pienen tartuntariskin altistumistilanteesta ja kehottaa hakeutumaan testiin omaehtoisesti, jos oireita ilmenee.

Jokaisen vastuullinen terveysturvallinen toiminta on edelleen keskeistä tartuntojen hillitsemiseksi.