Uusi OSAO aloitti – mikä muuttui?

Ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö uudistui vuoden alussa. Tästä eteenpäin ammatillisen koulutuksen tärkein tehtävä on tuottaa yksilöllistä ammatillista osaamista opiskelijoiden ja työelämän tarpeiden mukaan.

Osana lainmuutoksen aiheuttamia toimenpiteitä Oulun aikuiskoulutuskeskus Oy:n (OAKK) koulutustoiminta siirtyi Oulun seudun koulutuskuntayhtymän omistamalle OSAOlle. Kaikki OSAOn ja OAKK:n koulutuspalvelut löytyvät nyt saman nimen alta.

Uusi OSAO – Osaamisen A ja O

Mikä sitten muuttui? Kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi kertoo, että muutos on merkittävä, mutta kokonaisuudessaan yksinkertainen. ”Se mitä tapahtui, on että uusi OSAO on entistä vahvempi ja monipuolisempi ammattikouluttaja, jolla on hallussaan koulutuksen koko elinkaari – kaikille ikäryhmille.” Uudesta OSAOsta voi hankkia ammatin, jalostaa osaamistaan tai siirtyä kokonaan uudelle alalle. ”Työelämälle OSAO on taloutta ja tuottavuutta rakentava koulutuskumppani”, Paloniemi painottaa.

Uusi OSAO on nyt toiminut reilun viikon. Miten uusi vuosi lähti käyntiin?
”Hyvin. Olimme valmistelleet muutosta huolella ja näyttää siltä, että olemme onnistuneet uuden OSAOn viestinnässä. Olemme saaneet hyvin vähän kyselyjä tai ihmettelyjä tapahtuneesta”, kertoo Paloniemi.

Käynnissä olevat yt-neuvottelut ovat väistämätön seuraus OAKK:n itsenäisen toiminnan päättymisestä.
”Tällaisessa tilanteessa yt-neuvottelut olisi joka tapauksessa käytävä, vaikka tähtäimessä ei olisikaan henkilökunnan vähentäminen”, Jarmo Paloniemi sanoo. ”Mutta toki joudumme senkin vaihtoehdon käymään läpi.” Yt-neuvottelut päättyvät huhtikuussa. ”Etenemme kohti täysipainoista ja ehjää kokonaisuutta. Uusi OSAO on Suomen suurin ammattiopisto.”

Uuden OSAOn koulutustarjontaan voi tutustua täällä »