VALMA-opinnoista eväät ammatilliselle polulle

 

Koulutukseen ja ammattiin liittyvät valinnat ovat nuoren tärkeimpiä päätöksiä. Aina asiat eivät etene suunnitellusti ja itselle sopiva ja kiinnostava ala voi olla hakusessa tai opiskelupaikka on jäänyt muuten saamatta. Joskus ensimmäinen valinta ei olekaan osoittautunut sopivaksi vaihtoehdoksi. Onneksi on VALMA!

Opiskelijalähtöistä valmentavaa koulutusta

VALMA-opinnoista saa vauhtia sekä opintojen suunnitteluun että käytännön toteutukseen, kun tavoitteena on ammatilliseen koulutukseen hakeutuminen.

19-vuotias Sabrina Karlström aloitti tammikuussa VALMA-opinnot Kontinkankaan yksikössä.

”VALMAssa saa miettiä omaa ammattiaan ja tulevaisuuttaan. Jokaisella on yksilöllinen tavoite ja sitä varten suunnitelma”, Sabrina toteaa. ”Olen saanut tukea ammatinvalintaan ja on tutustuttu eri ammatteihin ja yksiköihin. Olen saanut lisäaikaa tulevaisuuden suunnitteluun”

VALMA eli ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus on opiskelijalähtöistä ja perustuu alkukartoituksen jälkeen opiskelijan henkilökohtaisiin tarpeisiin ja kiinnostuksen kohteisiin. Koulutuksen osat ovat kaikki valinnaisia ja niissä on lisäksi liikkumavaraa koulutuksen osien osaamispisteissä. VALMAssa voi korottaa peruskoulun arvosanoja, vahvistaa arjen taitoja, oppia työpaikoilla ja paljon muuta. Opiskelija voi suunnitella opintonsa joustavasti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmansa mukaisesti.

”VALMAssa ei välttämättä ole kokeita eikä läksyjä tai testejä”, Sabrina kertoo.

Tulevaisuuden suunnittelua ja vaihtoehtojen punnitsemista

Opiskellessasi OSAOn VALMA-koulutuksessa sinulla on mahdollisuus tutustua eri koulutusaloihin paikan päällä OSAOn yksiköissä. Tutustumiskäyntien lisäksi saat monipuolisesti tietoa eri ammateista ja niihin hakeutumisesta. VALMA-koulutus on opiskelijalle kasvun, suunnittelun ja vaihtoehtojen punnitseminen aikaa.

”Kannattaa kertoa rehellisesti, mitä tulevaisuudessa haluaa esimerkiksi ammatin suhteen. VALMAan kannattaa panostaa ja ottaa se tosissaan, jotta saa tärkeät lisäpisteet yhteishakua varten”, Sabrina kehottaa. ”Kontinkankaan kampus on mukava paikka. En ole havainnut esimerkiksi kiusaamista ollenkaan ja tilat ovat viihtyisät!”

 

Tutustu koulutukseen: Valmentava koulutus VALMA »

Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti perusopetuksen päättäneille ja muille ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa oleville, työttömille työhakijoille, vanhentuneen tai puutteellisen ammattitaidon omaaville, erityistä tukea tarvitseville sekä maahanmuuttajataustaisille henkilöille.