VISIOK
Vihreän siirtymän edistäminen koulutuksessa
Hankkeen toiminta-aika
1.1.2024–30.11.2026
Hankkeen kuvaus
VISIOK-hanke tukee Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelmaa (2022–2025) ja ilmastotiekarttaa (2021–2030) kehittämällä ympäristöystävällisiä menettelytapoja, teknologioita ja ratkaisuja. Hankkeessa tuotetaan uutta tutkimustietoa erityisesti raskaan liikenteen vetyajoneuvojen toimivuudesta erilaisissa kuljetustehtävissä sekä luodaan oppimisympäristöjä kestävän sisälogistiikan, metsätalouden ja vaihtoehtoisten käyttövoimien hyötyajoneuvojen huolto- ja kunnossapidon koulutukseen.
VISIOK toteutetaan hankekokonaisuutena VISIOP- ja Uula-hankkeiden kanssa.
OSAOn vetämä hanke toteutetaan yhteistyössä Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa.
Hankkeen tavoite
Hankkeen tavoitteina on edistää vihreää siirtymää, lisätä tietämystä kestävistä energiaratkaisuista ja vahvistaa työllisyyttä sekä elinkeinoelämää Pohjois-Pohjanmaalla. Tämä saavutetaan vahvistamalla koulutusta erilaisin kehittämistoimenpitein ja ottamalla käyttöön uusia tutkimus-, demonstraatio- ja oppimisympäristöjä. Lisäksi hankkeessa on tavoitteena kehittää yhteistyössä alueen yritysten kanssa logistiikan ekosysteemi vedyn tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin.
Hankkeen työpaketit
Työpaketti 1: Uusi logistiikan ekosysteemi
Työpaketissa keskitytään uuden logistiikan käyttövoimaekosysteemin kehittämiseen Oulun yliopiston ja OSAOn yhteistyönä. Tässä työpaketissa tutkitaan erityisesti raskaan liikenteen vetyajoneuvojen toimivuutta erilaisissa kuljetustehtävissä. Yhtenä osana tutkimusta on myös ajoneuvoalan tulevaisuuden osaamistarpeiden tarkastelu yhteistyössä muiden työpakettien kanssa. Työpaketissa osallistutaan lisäksi vedyn saatavuuden, käytön ja logistiikan tutkimukseen. Saatuja tuloksia julkaistaan soveltuvissa kanavissa sekä hyödynnetään koulutuksessa ja mahdollisissa työpajoissa.
Työpaketti 2: Hyötyajoneuvojen huollon ja kunnossapidon oppimisympäristö
OSAOn vetämässä työpaketissa keskitytään hyötyajoneuvojen huollon ja kunnossapidon oppimisympäristöjen rakentamiseen. Työpaketissa selvitetään vaihtoehtoisten käyttövoimien huolto- ja kunnossapitokaluston vaatimukset sekä tutkitaan asiaan liittyvät säädökset ja luvanvaraisuus. Lisäksi rakennetaan oppimisympäristö, joka koostuu sekä digitaalisista että fyysisistä huolto- ja kunnossapitolaitteista.
Työpaketti 3: Sisälogistiikan oppimisympäristö
Työpaketissa luodaan energiatehokas sisälogistiikan oppimis- ja demonstraatioympäristö, joka tukee kestäviä toimintatapoja ja mahdollistaa resurssien tehokkaamman käytön. Ympäristön tavoitteena on toimia myös yritysten innovointialustana mahdollistamalla uusien teknologioiden testaamisen ja kehittämisen. Lisäksi oppimisympäristö tarjoaa koulutusohjelmia ja työpajoja kestävän logistiikan periaatteista. Työpaketti toteutetaan Oulun ammattikorkeakoulun ja OSAOn yhteistyönä.
Työpaketti 4: Metsäalan oppimisympäristöt
OSAOn vetämässä työpaketissa rakennetaan metsäalan digitaaliset oppimisympäristöt. Markkinakartoituksen ja eri sidosryhmien kanssa käytävän vuoropuhelun avulla laajennetaan näkemystä nykyaikaisen metsäalan oppimisympäristön vaatimuksista ja mahdollisuuksista. Työpaketissa suunnitellaan ja rakennetaan kaksi simulaatio- ja demonstraatioympäristöä, jotka mahdollistavat kustannustehokkaan ja kestävän kehityksen periaatteet huomioivan opetuksen metsäalan opiskelijoille ja ammattilaisille.
Hankkeen päätulokset
- Uuden logistiikan käyttövoimaekosysteemin edistäminen
- Tietämys raskaan vetyajoneuvokaluston soveltuvuudesta Suomen olosuhteisiin
- Hyötyajoneuvojen huollon ja kunnossapidon kehittämis- ja oppimisympäristö
- Vastuullisen sisälogistiikan ja varastonhallinnan oppimisympäristö sisältäen toimintamallit älykkäisiin ja kestäviin logistiikan ratkaisuihin
- Metsäalan digitaaliset oppimisympäristöt, joissa on huomioitu uudet luontoa säästävät hakkuu- ja koneenkäyttömallit
- Yhteistyö tulevien koulutustarpeiden huomioimiseksi
Kehitys- ja oppimisympäristöt rakennetaan VISIOK-kehittämishankkeessa sellaisiksi, että niitä voidaan hyödyntää hankeparin (Uula) koulutuksissa sekä muissa koulutuksissa. Investoinnit tehdään VISIOP-hankkeessa.
Kolmen hankkeen kokonaisuuden tuloksina saatu osaaminen, oppimisympäristöt, toimintamallit ja koulutukset muuttavat oppilaitosten toimintaa vastaamaan paremmin vihreän siirtymän tuomiin haasteisiin. Vaikutukset alueelle ovat laaja-alaiset: hankekokonaisuuden myötä syntyneellä opetushenkilöstön osaamistason nousulla sekä uudella monialaisella koulutustarjonnalla on myönteisiä kerrannaisvaikutuksia nykyisten ja tulevien opiskelijoiden, uusien ammattilaisten sekä työelämäkumppaneiden osaamiseen.
Hankekokonaisuus vastaa akuutteihin haasteisiin ja tavoittelee samalla pitkäaikaisia vaikutuksia, kuten vähähiilistä tieliikennettä ja alueen kilpailukyvyn parantamista kestävien innovaatioiden avulla.
Rahoitus ja budjetti
Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ohjelmasta Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027.
Hankkeen kokonaisbudjetti on 1 270 271€, josta EU-rahoituksen osuus 1 016 218€.
Tutustu hankekokonaisuuden muihin hankkeisiin
Yhteystiedot
Projektipäällikkö Marjaana Komi
p. 040 353 8369
marjaana.komi@osao.fi