Hitsaajan työnjälki näkyy kaikkialla

Oulussa toimivan tarkkuusmekaniikan huippuasiantuntija Mectalentin osaamista voi löytää niin kaukaa avaruudesta kuin syvältä valtameren uumenista. Asiakkailleen tuotteita ideasta sarjatuotantoon asti tarjoavalle täyden palvelun talolle hitsaus on pieni mutta erittäin tärkeä osa osaamista. OSAOsta valmistuneet hitsaajat Pia Arola ja Netta Sippola ovat tuotteiden valmistuksessa mukana alusta asti tuomassa projekteihin omaa ammattitaitoaan.

”Saamme olla itse kertomassa suunnitteluvaiheesta lähtien, mikä onnistuu ja miten”, Pia kertoo.

Alalle aikuisiällä suunnanneet naiset viehättyivät hitsaajan ammatin käsityön määrästä. OSAO Kaukovainion tekniikan yksikön hitsauspuolen opettaja Jennamaria Mustajärvi suositteleekin työtä ihmiselle, joka haluaa nähdä omien kättensä jäljen.

”Työn mahdollisuudet ovat melkein rajattomat: pystyt itse vaikuttamaan, haluatko erikoistua esimerkiksi ohutlevyteollisuuteen tai paksumpien teräsrakenteiden puolelle. Tässä hommassa on hyväksi maltti ja rauhallisuus, ja hyvä fyysinen kunto ja tarkka näkö ovat tärkeitä ominaisuuksia hitsarilla”, hän täsmentää.

”Myös kärsivällisyys on työssämme tärkeää. Vahinkojen ja virheiden kestämistä pitää oppia, eikä niistä saa lannistua”, Netta jatkaa.

Vaikka kaikki hitsaajat työstävät periaatteessa samaa materiaalia, metallia, työn arki ja lopputulos vaihtelevat suuresti työpaikoittain. Pia ja Netta selittävät, että Mectalentilla työ on hyvin pientä ja sievää – välillä hitsaussaumojen on oltava lähes näkymättömiä. Mectalentin tuotantopäällikkö Tuomas Kemppainen lisää, että visuaalisuuden lisäksi työn jäljen on oltava muutenkin erittäin laadukasta ja kestävää: kovaan käyttöön joutuvat tuotteet testataan tarkasti.

”Olemme profiloituneet vaativan tarkkuusmekaniikan valmistamiseen, ja eri sertifikaateilla todennetun laadun avulla haluamme erottua muista”, hän kertoo.

Käyntikortti työelämään

Mectalentille on löydetty Tuomas Kemppaisen mukaan hyviä tekijöitä OSAOn kanssa toimivassa ja hedelmällisessä yhteistyössä. Oppilaitosyhteistyö on tärkeää myös verkostojen luomisessa ja mahdollisten yhteisten kehitysprojektien vuoksi. Hän muistuttaa, että opiskelijoille työelämässä tapahtuva oppiminen on paras käyntikortti työhön.

Pia ja Netta kertovat kuulleensa puhetta siitä, että ”koneistajista on pulaa” ja ”hitsaajat revitään käsistä”. He kuitenkin muistuttavat, että kiinnostavia työpaikkoja kannattaa lähestyä rohkeasti itse, vaikka paljon työpaikkoja olisikin tarjolla: juuri itselle sopivassa yrityksessä saattaa olla tarjolla piilotyöpaikkoja.

Myös Jennamaria Mustajärvi tietää, että alan osaajille on kysyntää. Hän painottaa OSAOn kehittävän opintoja koko ajan sellaiseen suuntaan, että koulutus palvelee alueellisesti mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi paikalliset tai jopa yrityskohtaiset tutkinnon osat vastaavat siihen, millaista työvoimaa alueella tarvitaan.

”Toki koulutusta pitää markkinoida nuorille: esimerkiksi yritysvierailut tai korona-aikana jonkinlaiset live-esittelyt ovat hyvä tapa tehdä alaa tunnetuksi vielä enemmän. Nuorille pitäisi myös saada läpi se ajatus, että metallialan osaaminen ei ole kiinni sukupuolesta”, Jennamaria miettii.

Nykyaikaista ja merkityksellistä työtä

Jennamaria Mustajärven mukaan on tärkeää, että OSAO on ajan tasalla alan muutoksesta ja kertoo myös ulospäin satsauksistaan tulevaisuuden tekemiseen ja esimerkiksi virtuaalihitsaukseen. Se yhdistää teoriaa ja käytäntöä saumattomasti. Nuorten ja myös naisten houkuttelu hitsaajiksi on kuitenkin koko alaa koskeva kysymys.

”Miten kerromme siitä, että metalliala on muuttunut paljon automaation ja robotiikan myötä? Tai siitä, kuinka tärkeitä asioita alalla tehdään – tästä juuri Mectalent on hyvä esimerkki.”

Tuomas Kemppainen allekirjoittaa väitteen siitä, että ala saatetaan edelleen virheellisesti mieltää pimeissä halleissa työskentelyksi ja ”miesten työksi”. Valmistettavan tuotteen merkityksellisyys ja sen kautta tunne oman työn tärkeydestä voisi olla nuorille tärkeä asia omaa opiskelualaa valitessa.

”Maailma muuttuu, ja nuoria saattavat kiinnostaa enemmän uudemmat ammatit. Kiinnostavista tuotteista kertominen voisi kuitenkin nostaa kiinnostusta kone- ja tuotantotekniikkaa kohtaan.”

Pia ja Netta luottavat siihen, että nykynuoria eri töiden mies- tai naisvaltaisuus ei häiritse. Kysymykseen alan kiinnostavuudesta hekin kuitenkin tarttuvat: monipuolisella alalla yhdistyvät korkean teknologian hyödyntäminen ja käden taidot.

Työn tulokset näkyvät arjessa

Ammattilaisen ei tarvitse Jennamaria Mustajärven mukaan jäädä lepäämään laakereilleen, sillä omaa osaamistaan voi kehittää niin pitkälle kuin jaksaa.

”On tärkeää ymmärtää ja nähdä mahdollisuudet, joita oppilaitokset tarjoavat: perustutkintojen lisäksi tarjolla on ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, ja eri tutkinnon osia on mahdollista yhdistää eri osaamispolkujen välillä. Meillä OSAOssa on myös Oamk Highway -opintoja, joiden avulla voi helposti jatkaa korkea-asteelle.”

Tärkeintä niin Jennamarian kuin Pian ja Netan mielestä on löytää sellainen oma juttu, jota haluaa tehdä ja jossa haluaa kehittyä. Hitsaaminen ja muut kone- ja tuotantotekniikan alan työt läpileikkaavat ison osan meitä ympäröivästä maailmasta.

”Monet eivät ajattele, kuinka paljon hitsaamista ympärillämme näkyykään – vaikka kauppakeskusten vaaterekeissä tai silloissa, joita päivittäin ylitämme”, Jennamaria päättää.

Tutustu hitsaajan opintoihin OSAOssa