Jalometallialalla opitaan yrittäjyyttä ja hyödynnetään uutta teknologiaa

OSAOssa on järjestetty jalometallialan koulutusta jo kymmenen vuoden ajan. Korun päivänä 10. lokakuuta järjestettiin ympäri Oulua pop-up-näyttelyitä, joissa esiteltiin OSAOn ammattitutkinto-opiskelijoiden upeita, pikkutarkkuutta vaativia taidonnäytteitä.

OSAOn Kaukovainion tekniikan yksikössä on keskittynyt tunnelma, kun jalometallialan opiskelijat tekevät käyntikortteja. Yrittäjäopinnot kulkevatkin alalla mukana läpi koko koulutuksen.

”Tietenkin ensin opetellaan perustekniikoita, jotta päästään sisälle ammattialaan. Melko nopeasti työtä aletaan kuitenkin tehdä yrittäjämäisesti, eli hankitaan itse asiakkaita ja siten kehitetään ammattiosaamista”, OSAOn opettaja Anu Ilo kertoo.

Myös osaamisen tuotteistaminen ja markkinointi on tärkeä tutkinnon osa, jossa puhutaan esimerkiksi brändäyksestä. Valtaosa valmistuvista opiskelijoista työllistääkin itse itsensä. Myös myynti- ja asiakaspalvelutyössä työskentelee OSAOsta valmistuneita jalometallialan artesaaneja.

”Asiakaspalvelussakin on tärkeää, että tietää suunnittelu- ja valmistusprosesseista ja osaa kertoa niistä asiakkaalle. Se tuo lisäarvoa myyntityöhön”, Ilo tietää.

OSAO alan edelläkävijänä

Jalometallialan koulutusta alettiin suunnitella vuoden 2009 keväällä silloisessa Pikisaaren yksikössä. Tuolloin kulttuurialalle lisättiin aloituspaikkoja, ja tilausta jalometallialalle löytyi Oulustakin.

”Pohjois-Suomessa alan koulutusta oli tarjolla vain Inarissa, joten opiskelumahdollisuus haluttiin tarjota myös Oulun alueella. Ensimmäisenä vuonna olikin yli 300 hakijaa, eli koulutus kiinnosti. Nuorten lisäksi koulutukseen hakeutui myös aikuisopiskelijoita”, kertoo OSAOn koulutuspäällikkö Leena Isotalo.

Isotalo, joka on taustaltaan korumuotoilija, tuli OSAOon varta vasten suunnittelemaan uutta koulutusta ja toimi jalometallialalla opettajana vuoteen 2016 asti.

OSAOssa jalometallialalla on jo pitkään panostettu myös tietokoneavusteiseen suunnitteluun ja valmistukseen. Anu Ilon työparina toimivan opettajan Mauri Kuorilehdon vahvuus onkin 3D-mallintaminen.

”Koulutuksen käynnistyttyä tehtiin koulutustarveselvitys, jonka perusteella haluttiin profiloitua nimenomaan sellaiseen osaamiseen. OSAO onkin ollut edelläkävijä tietokoneavusteisen suunnittelun ja valmistuksen koulutuksessa: loimme esimerkiksi ihan oman, paikallisesti tarjottavan tutkinnon osan sitä varten”, kertoo Leena Isotalo.

Sorminäppäryyttä ja teknistä osaamista

Jalometallialalla kädentaidot ja estetiikan taju korostuvat: tuotteita suunnitellaan ja tehdään alusta loppuun itse. Silmän ja käden yhteistyön on oltava saumatonta. Tarkkuus, sorminäppäryys ja luovuus ovat korujen valmistuksessa tärkeitä taitoja. Leena Isotalon mielestä motivaatio ja halu oppia on kuitenkin alalla tärkeintä.

Anu Ilo huomauttaa, että 3D-mallintamisen myötä tekniikan ymmärtäminen on muodostunut tärkeäksi taidoksi. Hän haluaisi, että tulevaisuudessa alalla uskallettaisiin entistä enemmän yhdistellä perinteisiä menetelmiä ja nykyteknologiaa.

Taidealan aloituspaikkoja on viime vuosina vähennetty, mutta Ilo toivoo koulutuksen ja alan arvotuksen säilyvän.

”Kädentaitojen arvostus on nousussa, ja ihmiset haluavat mielellään ostaa laadukasta käsityötä. Osaajia pitäisi nostaa enemmän esille, ja koulutuksen täytyy kehittää alaa, jotta se pysyy pinnalla.”

Myös Leena Isotalo kannustaa sijoittamaan paikallisten pienyrittäjien tuotteisiin. Käsityönä tehty koru on paitsi uniikki myös pitkäikäinen – se on tärkeää myös kestävän kehityksen kannalta.

”Käsin kun ei kannata tehdä huonoa”, hän tiivistää.

OSAOn jalometallialan koulutus aloitettiin 10 vuotta sitten. Nykyään OSAOsta valmistuu sekä artesaaneja perustutkinnosta että kultaseppiä ammattitutkinnosta. Juhlavuosi huipentuu koko ammattialan upeaan näyttelyyn ensi maaliskuussa.