Mitalijahtiin unelmalajissa

Taitaja-kisassa alle 21-vuotiaat ammattiin opiskelevat mittelevät Suomen mestaruuksista yli 40 kilpailulajissa. Joensuussa järjestetään 21.–23. toukokuuta Taitaja2019, jonka teema on ”Osaamisen iloa”.

ICT-asentajaksi opiskeleva Paulus Kivelä on harjoitellut intensiivisesti viimeiset pari kuukautta. Näytön paikka on Joensuussa 21.–23.5. järjestettävässä Taitaja2019-finaalissa. Kisassa yli neljäsataa ammattiin opiskelevaa nuorta mittelee 43 kilpailulajissa Suomen mestaruudesta.

Opettajat suostuttelivat opinnoissaan nopeasti edenneen nuoren kisaamaan. Rohkaisua on antanut myös oma isoveli, joka on niittänyt menestystä aiempina vuosina Taitaja-kisoissa sekä kansainvälisellä tasolla EuroSkills-kilpailussa.

”Opettajat ovat valmentaneet ja kotona myös isoveli on opastanut. Etenkin on harjoiteltu niitä juttuja, joita semifinaaleissa en onnistunut suorittamaan – ne ovat sitten ainakin hallussa, jos sellaisia tehtäviä tulee uudestaan.”

”Harjoitellessa on tullut haasteitakin eteen. Nyt ainakin tietää, missä omat rajat menevät, ja miten niitä pystyy puskemaan pidemmälle!”

 

Monipuolisten osaajien näytön paikka

Pauluksen laji on elektroniikka, jossa finaalitehtävä muodostuu useammasta moduulista. Kilpailutehtävät mittaavat laajasti tieto- ja tietoliikennetekniikan alan taitoja.

”Osaamisen pitää olla monipuolista. Jos kisaan lähtee luullen, että pitää vain ohjelmoida tai vain kasata, ei finaalissa tule selviämään”, Kivelä tähdentää.

Monipuolisia harjoitustöitä onkin ollut paljon. Esimerkiksi juotosharjoituksia on tehty runsaasti, jotta pienempienkin komponenttien juottaminen onnistuu siististi ja tarkasti. Kivelä mainitseekin vahvuuksikseen juottamisen ja laitteiden kasaamisen.

”Semifinaaleissa kisan järjestäjäkin ihmetteli, miten olin tehnyt niin hyvää jälkeä!”

Kivelän into elektroniikkaan syttyi jo pienenä, kun isä ja isoveljet työskentelivät alalla. Paulus Kivelä teki omia pieniä juotostöitä jo ala-asteella. Opinnoissaan hän on edennyt vauhdikkaasti.

”Taitaja-kisassa voi haastaa itsensä. Tässä myös huomaa, miten voi parhaiten parantaa omia taitojaan. Uskon, että harjoittelusta on hyötyä koulunkin kannalta: esimerkiksi vuoden lopussa tehtävä näyttökoe on varmaan helpompi, kun on harjoitellut näitä vaikeampia juttuja ensin.”

 

Töitä tulevaisuuden tekijöille

Taitaja-finalistit ovat maan tulevia huippuammattilaisia. Kisassa menestyminen antaa opintojen lisäksi hyötyjä tulevaan.

”Ainoastaan pieni ryhmä kaikista alan opiskelijoista pääsee finaaliin, ja vain yksi vuodessa voittaa. Finaalipaikka siis varmasti auttaa työnhaussa!”

Taitaja-kisassa on mestaruuksien lisäksi tarjolla myös kokemusta, hyvää meininkiä ja huikeaa tunnelmaa. Kivelä lähtee Joensuuhun luottavaisin mielin.

”Kyllä kisasta ainakin jotain kotiin tulee – vähintään muistoja!”

 

OSAOn joukkue Taitaja2019 -finaalissa

OSAOn joukkueessa Joensuun Taitaja2019-finaalissa kisaa 25 kilpailijaa.

Automaalaus: Henri Autio, Aki Buljugin, Toni Mertala
Asiakaspalvelu ja myynti: Oona Lehto
Elektroniikka: Paulus Kivelä
Huonekalupuuseppä: Meeri Hamari
Hevostenhoito: Saaga Järvenpää
Levy ja hitsaus: Henrik Hyväri
Matkailu: Anni Aittokumpu ja Ella Noor
Metsäkoneenkäyttö: Arttu Käsmä, Antti Riepula
Putkiasennus: Juhana Pitkälä
Pelituotanto: Leevi Viitala, Eemil Arvola, Aleksi Patana, Matias Rekonen
Sähköasennus: Antton Peltokangas
Taloushallinto Mika Jokela, Pekka Suotula
Tarjoilija: Toni Keränen
Tietokoneet – ja verkot: Aleksanteri Seppä
Vaatteen valmistus: Tiina Pitkänen, Aino-Maija Koskela
Viherrakentaminen: Veera Göös