
OSAO kohti uutta vuosikymmentä
Yksikkörakenteesta toimialamalliin
Elementti näyttää Voice Intuitiven kuuntelunapin ja translate-valikon
Koulutuskuntayhtymä OSAOn uusi strategia vuodesta 2025 vuoteen 2030 on käytössä. Keskeisin tavoitteemme on hyvinvoivat opiskelijat. Tähän pääsemme uudistuvilla pedagogisilla ja toiminnallisilla ratkaisuilla. Lähiopetuksen ja ohjauksen määrästä emme tingi, vaikka valtiovalta on jälleen perusrahoitustamme leikannut. Yhdistämme perinteistä ja uudempaa pedagogiikkaa hyödyntävää opetusta. Entistä vahvemmin toteutamme myös työelämäyhteistyötä. Kansainvälisten opiskelijoiden määrä kasvaa useilla sadoilla, kun samanaikaisesti oppivelvollisten määrä laskee.
OSAOn uudistuva kampus on valmisteilla Kaukovainion Kotkantielle. Vuoteen 2032 mennessä kokoamme suuren osan tekniikan, hyvinvoinnin ja palveluiden koulutuksesta uudelle kampukselle. Samalla vähennämme kiinteistöjämme yli 50 000 neliöllä. Kiinteistöjen uudistamisella turvaamme koulutuksen laatua ja kiinteistöjen vähentämisellä saamme vähennettyä rakennusmassan käyttökustannuksia alaspäin.
Vuoden 2026 alusta OSAOn opetusyksiköt ovat historiaa. Siirrymme toimialamalliin, jossa toimipisteitä on edelleen Kaukovainiolla, Kontinkankaalla, Muhoksella, Kempeleessä, Haukiputaalla, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella sekä Limingassa elokuuhun 2026 saakka. Haukiputaan toimipiste kasvaa turva- ja elintarvikealojen koulutuksen siirtyessä sinne. Uudet toimialat ovat Hyvinvointi, Liikenne ja luonnonvara, Palvelut ja Tekniikka. Tällä ratkaisulla haemme lisää vaikuttavuutta ennen kaikkea pedagogisiin ratkaisuihin. Kiristyvässä taloustilanteessa saamme myös kustannussäästöjä etenkin kalustovaltaisilla aloilla. Myös johtavien viranhaltijoiden väheneminen neljällä tuo säästöjä.
OSAO on hakenut myös Opetusministeriön toiminnanohjauskokeiluun, joka alkaa tammikuussa 2026. Ministeriö valitsee Pohjois-Suomesta – Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi – viisi ammattiopistoa koordinoimaan kokeilua. Kokeilu jatkuu aina vuoteen 2033 saakka. Mitä ilmeisemmin ministeriön tavoitteena on vähentää ammattiopistojen määrää. Koulutuskuntayhtymä OSAO aikoo olla yksi niistä, jotka jatkavat. Jatkoon pääsemme vaikuttavalla ja modernilla ammatillisella koulutuksella.
Kirjoitus on julkaistu myös Forum24:ssa 14.5.2025 Viikon vieras –kolumnina.