Vammaistyö tarvitsee osaajia

OSAOn Kontinkankaan yksikössä voit valita lähihoitajakoulutuksessa osaamisalaksesi vammaistyön. Vammaistyö tarvitsee osaavia työntekijöitä. Miksi sitten kannattaa valita vammaistyö?

Vammaisten ihmisten asema yhteiskunnassamme on muuttunut. Yhdenvertaisuus tarkoittaa, että myös vammaisilla henkilöillä on oikeus elää tällaista tavallista elämää mitä me muutkin elämme. He asuvat omissa kodeissaan, päättävät itse asioistaan, harrastavat ja seurustelevat niin kuin kaikki muutkin. Johtuen heidän vammaistaan, he tarvitsevat kuitenkin arkipäivän erilaisissa asioissa apua ja tukea.

Vammaistyössä työ on paljon ohjaamista ja avustamista. Työntekijänä elät heidän rinnallaan heidän näköistään elämää; ohjaat ja avustat. Tarvittaessa toimit työssäsi asiakkaiden kodeissa, asumisyksiköissä, työ-ja toimintakeskuksissa. Työ on paljon myös osallisuuden tukemista. Tämä tarkoittaa sitä, että käyt asiakkaidesi kanssa vapaa-ajantoiminnoissa esim. urheilutapahtumissa ja konserteissa.

Vammaistyössä on aina mukana kuntoutus. Kuntouttava työote yksilöllisine tavoitteineen on tärkeää niin fyysisen, psyykkisen kuin sosiaalisenkin kuntoutuksen osalta. Hyvät vuorovaikutustaidot ovat arjessa läsnä joka hetki. Vammaistyössä osallistut lähihoitajana myös hoitotoimenpiteisiin ja lääkehoitoon silloin, kun asiakkaan terveys ja kuntoutus sitä tarvitsee.

Vammaistyön työnkuva on laaja ja antoisa

Vammaisuutta on erilaista ja asiakaskunta on laaja. Yksilölliset ja persoonalliset tarpeet ohjaavat työtä. Työnkuva on laaja ja antoisa. Työssä korostuvat ammattietiikka, verkostotyö sekä lainsäädännön tunteminen ja itsemääräämisoikeuden toteuttaminen arjen tilanteissa. Pääset todellakin käyttämään laajasti ammatillista osaamistasi ja tarvitset työssäsi myös luovuutta. Opiskelijoiden mukaan työ on monipuolista ja asiakkaat ovat aitoja.

Tekniikka tuo oman lisän työskentelyyn. Puhevammaisen henkilön kanssa kommunikointi erilaisilla menetelmillä on työn suola. Viittomien ja kuvien käyttö tuo lisäarvoa lähihoitajan osaamiseen. Myös erilaiset kommunikaattorit ja tietokoneohjelmat tukevat vammaisten ihmisten kommunikointia ilmeiden ja eleiden lisäksi.

Vammaistyön osaamisalan lähihoitajana voit lisäkouluttautua varhaiskasvatuksen lastenhoitajaksi. Sinun tulee suorittaa lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalan tutkinnonosa. Silloin saat myös varhaiskasvatuksen lastenhoitajan kelpoisuuden vammaistyön lisäksi. Hieno mahdollisuus!

Vammaistyö tarvitsee motivoituneita ja osaavia työntekijöitä. Työmarkkinatilanne on vammaistyössä hyvä. Vammaistyötä voit opiskella myös oppisopimusopiskeluna. Jos erilaisuus ei ole este vaan loistava mahdollisuus tavata erilaisia persoonia, valitse vammaistyö.

Valloittavia persoonia ja aitoutta

Vammaistyön lähihoitajaksi valmistuva Roosa-Maria Alatalo kertoo osaamisalastaan:

“Mitä sinä kaipaat työltäsi? Kaipaatko työtä, jossa jokainen päivä on hiukan erilainen? Työtä, jossa saat olla 100% sinä itse ja käyttää persoonaasi työvälineenä? Työtä, jolla on suuri merkitys toisen ihmisen hyvinvoinnille? Työtä, jossa ilot ja surut ovat suuria, aitoja tunteita?

Minä kaipasin työltäni kaikkea tätä. En koskaan olisi uskonut, että tämä ympäristö löytyy vammaistyön kautta. Ymmärsin sen vasta, kun olin päässyt kokemaan sen itse. Se olikin kaikkea muuta, mitä olin kuvitellut. Se on paljon muutakin, kuin vaippoja ja pyörätuoleja. Se on ohjausta, auttamista, välittämistä ja läsnäoloa.

Jokainen ihminen on erilainen, mutta työssäni erilaisten ihmisten skaala on paljon suurempi, kun olin koskaan kuvitellut. Olen työskennellyt valloittavien persoonien kanssa. Heidän kanssa on koettu onnistumisia, epäonnistumisia. Yhdessä on naurettu, on itketty. Kaikkea silti yhdistää aitous. Rehellisyys. Työssäni kohtaan ihmisen ihmisenä. Saan haastaa itseäni. Kun olen onnistunut työssäni, saan suuren kiitoksen. Tämä kiitos voi olla leveä hymy, kaunis kehu, luottamussuhde tai vaikka vain hetken katsekontakti. Joskus ne pienimmät asiat ovatkin valtavan suuria. Juuri se tekeekin työstä antoisaa ja mielenkiintoista.

Tervetuloa opiskelemaan lähihoitajaksi vammaistyön osaamisalalle! “

Tutustu vammaistyön osaamisalan koulutukseen