Ammatillinen tutkinto = työpaikka

Yhteishaku toisen asteen opintoihin on käynnissä. Ne, jotka ovat jo valinneet ammatillisen koulutuksen, voivat onnitella itseään työpaikasta. Suomessa on jo nyt monilla aloilla pula työntekijöistä. Eläköitymiset ja Pohjois-Suomen suuret investoinnit pitävät tästä huolen. On kuitenkin selvää, ettei tutkintoon päästä ilman opiskelijan omaa vastuullisuutta. Työnantajat arvostavat hyvän ammattitaidon lisäksi hyvää ja joustavaa asennetta.

”Etelän mediassa” on jälleen arvosteltu ammatillisen koulutuksen laatua ja vaikuttavuutta. Kovin objektiiviseen tulokseen vaikuttaa olevan vaikea päästä. Meillä OSAOssa opiskelijat antoivat vuonna 2020 koulutuksesta arvosanan 4,27 asteikon ollessa 1-5. Huolimatta koronavuodesta eroamiset hieman vähenivät; opintoajat valitettavasti pitkittyivät etäopetuksesta johtuen. Onneksi saamme olla jälleen lähiopetuksessa. Kun jaksamme pitää huolen edelleen hyvistä koronatoimista, pystymme toteuttamaan loppukeväänkin lähiopetuksena: muistakaamme siis maskit, enkä tarkoita pelkästään osaolaisia.

Eräs OSAOn opiskelija matkaa päivittäin useammalla bussilla Kiimingistä Kempeleeseen ja takaisin opintoihin. Hän ollut innoissaan ammatillisesta koulutuksesta – pitkä matka ei ole ollut este. Tällaista pitkäjänteistä sitoutumista tarvitsemme laajemminkin yhteiskuntaamme. Tämä opiskelija on matkalla ammatilliseen tutkintoon ja työpaikkaan.

 

Kirjoittaja Jarmo Paloniemi työskentelee Koulutuskuntayhtymä OSAOn kuntayhtymäjohtaja-rehtorina.